• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Okamžite prestaňte jesť túto ryžu! Lekárka vám vysvetlí, prečo

  • 19:10 19.11.2017
  • Bratislava
Okamžite prestaňte jesť túto ryžu! Lekárka vám vysvetlí, prečo

Podľa lekárky by sme sa mali tejto ryži vyhýbať.

Z hľadiska výživy je biela ryža naozaj zlou potravinou v porovnaní s celozrnnou variantou – hnedou ryžou. Bielu ryžu telo rýchlo trávi, rýchlo sa spracúva na cukor a zasýti vás len na krátky čas. Na druhú stranu, hnedá ryža sa spracováva pomaly, prináša stály prúd energie, ktorý poháňa vaše svaly a vďaka tomu ste aj viac sústredení.

Biela ryža je rafinovaný uhľohydrát podobný tomu, ktorý sa nachádza v bielom chlebe, múčnych tortillách a väčšine raňajkových cereálií. Roxanne B. Sukolová, lekárka kliniky v Clevelande, hovorí, že neposkytuje takmer žiadnu výživu.

Nebezpečná nie je len ryža

Pri ryži sa týmto uhľohydrátom môžete ľahko vyhnúť výberom hnedej ryže. Ale rafinované sacharidy sa skrývajú aj v desiatkach spracovaných potravín, vrátane müsli tyčiniek, pečive, pizze a cestovín.

Strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov súvisí s nárastom hmotnosti a obezitou. Výskum publikovaný v časopise Journal of Food and Nutrition Research zbieral údaje z 50 štúdií stravovania a priberania. Ukázalo sa, že čím viac rafinovaných obilnín účastníci štúdií jedli (ako napríklad biely chlieb a biela ryža), tým viac váhy zvykli pribrať počas obdobia štúdie. Naopak, čím viac celozrnných jedál konzumovali (ako je celozrnný chlieb a hnedá ryža), tým menej váhy zvykli pribrať.

Rafinované sacharidy začínajú rovnako ako ich celozrnné varianty. V továrni však výrobcovia potravín odstraňujú výživné a na vlákninu bohaté vonkajšie šupky, ako sú klíčky a otruby. Výsledkom je, že rafinované obilniny majú menej bielkovín, vlákniny a vitamínov ako celozrnné.

Podporuje prejedanie

Cara Anselmová, odborníčka na výživu a dietologička v New York's Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, uviedla, že ďalší problém s rafinovanými sacharidmi, ako je biela ryža, spočíva v tom, že sa ich ľahko prejete.

"Určite je najľahšie prehnať to s nápojmi, rafinovanými sacharidmi, potravinami, ktoré obsahujú cukor alebo sú priveľmi spracované," povedala pre Business Insider.

Je dôležité si vybrať správne sacharidy

To však neznamená, že všetky sacharidy sú zlé. Namiesto toho, aby klientom zakazovala potraviny, ako je chlieb a ryža, Anselmová odporúča vymeniť potraviny s rafinovanými sacharidmi za celozrnné alternatívy, ako je hnedá ryža a celozrnný chlieb.

"Ľudia potrebujú pochopiť, že sú tu aj výživné uhľohydráty," povedala Sukolová. Patrí k nim ovocie, zelenina, mnohé fazule a strukoviny, o ktorých Sukolová povedala, že obsahujú vlákninový základ, ktorý spomaľuje rýchlosť premeny na cukor.

Niekoľko nedávnych štúdií naznačuje, že najlepšie diéty sú založené na celozrnných potravinách, zelenine a chudých bielkovinách. Takéto stravovanie je dobré pre životné prostredie, vaše srdce, váhu a celkové zdravie.

Ak chcete urobiť jednoduchú, zdravú zmenu vo vašom stravovaní, toto môže byť ideálny krok.

Zdroj: Info.sk, TM, uk.businessinsider.com, ncbi.nlm.nih.gov, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.