• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Droba: Sulík ako premiér bude potrebovať silného šéfa diplomacie

  • 14:12 18.11.2017
  • Bratislava
Droba: Sulík ako premiér bude potrebovať silného šéfa diplomacie

Podľa Drobu Sulík býva menej diplomatický, a tým pádom robieva viac chýb.

Ak SaS vyhrá voľby a šéf tejto strany Richard Sulík sa stane predsedom vlády, bude potrebovať silného ministra zahraničných vecí a ako premiér bude riešiť najmä domáce problémy a nebude až tak zasahovať do zahraničnej politiky. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal poslanec SaS a člen Zahraničného výboru NR SR Juraj Droba s tým, že Sulík býva menej diplomatický, a tým pádom robieva viac chýb.

Pre šéfa tohto výboru Františka Šebeja (Most-Híd) však nie je radostná predstava, že premiérom by mal byť človek, ktorého hlavná agenda je, ako zahanbiť nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. „A čo mi pripadá ako definitívne zlé, je predstava, že predsedom vlády bude človek, ktorý sa tak dobre cíti v polohe euroskeptika,“ poznamenal.

Droba však upozornil, že Sulík sám seba nepovažuje za euroskeptika a ani ním nie je. „On si neželá zánik EÚ. Chce, aby v tomto projekte Slovensko pokračovalo,“ zdôraznil.

Poslanci sa nevyhli ani 28. výročiu Nežnej revolúcie. Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky November '89 kladne hodnotí len 53 percent ľudí a negatívne 19 percent. Šebej si to vysvetľuje aj tým, že do dospelého veku dozrieva stále väčší počet ľudí, ktorí nemajú predstavu, čo tu bolo pred 17. novembrom. „Na ich mozgy dopadá vlna dezinformácií a propagandy. Nie je to nevyhnutne spôsobené tým, že niektoré skupiny či politické strany robia chybu. Ja som napr. presvedčený, že preferencie ĽSNS nie sú spôsobené akýmikoľvek chybami iných politických strán. Podpora pre niečo, ako je nacizmus, je emocionálna. Je to individuálna frustrácia z individuálneho života,“ povedal.

Droba tvrdí, že tento trend vnímania Novembra '89 nie je dobrý. „V konečnom dôsledku si myslím, že zodpovednosť padne na politické strany. Schytáme to my,“ obáva sa.

Na margo nákupu obrnených transportérov ministerstvom obrany za 1,2 miliardy eur Šebej poznamenal, že je potrebný. „Väčšina kolesovej obrnenej techniky je zastaraná. Ide kompletne o utajený materiál a prinajmenšom treba zásadné veci zverejniť. Nič sa tým nepoškodí,“ myslí si.

Šebej však uviedol, že inštinktívne by dal prednosť niečomu, čo je akútnejšie, a to je nákup lietadiel. „Ale to musia vyhodnotiť vojaci, čo potrebujú viac,“ dodal.

Droba nepovažuje postup rezortu obrany za transparentný. „Je priamo v záujme ministerstva, aby transparentnejšie komunikovalo o tom, čo robí. Nemyslím si, že je tam nekalý zámer, ale je to komunikované veľmi babráckym spôsobom,“ uzavrel.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.