• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Utečenci pomáhajú oživiť sýrsky export do Nemecka

  • 11:40 18.11.2017
  • Berlín
Utečenci pomáhajú oživiť sýrsky export do Nemecka

Nárast dopytu po sýrskych produktoch pomáha postupne oživiť sýrsky export do Nemecka.

Veľa sýrskych utečencov v Nemecku muselo prijať fakt, že sa im nepodarí tak skoro vrátiť sa do vlasti, kde už siedmy rok zúri občianska vojna. Začali si preto budovať nový život v hostiteľskej krajine. A to viedlo k zvýšenému dopytu po produktoch s označením "Vyrobené v Sýrii". Dovoz tovarov, na ktoré boli zvyknutí, im totiž pomáha zmierniť túžbu po domove.

Zoznam obľúbených produktov 1,5 milióna Sýrčanov, ktorí prišli v uplynulých troch rokoch do Nemecka, je pestrý, od orechov cez baklavu a sezamovú pastu, až po oblečenie, vertikálne špirálové grily či vosk na odstraňovanie chĺpkov.

Ľudia chcú tie isté veci, na ktoré boli zvyknutí v Sýrii,“ povedal obchodník Anas Msouty z Hamburgu.

Nemecký trh je plný podobných produktov z Turecka, ale Sýrčania chcú sýrsky tovar,“ dodal otec šiestich detí, ktorý musel opustiť svoju továreň na výrobu islamského dámskeho oblečenia na predmestí Damasku.

Objednávky jeho firmy Sajeda, od založenia začiatkom roka 2016, už vzrástli až 25-násobne. Aktuálne dováža 25 ton sýrskych produktov mesačne.

A nie je jediným Sýrčanom, ktorý postavil svoj biznis na túžbe krajanov po domove. Vo všetkých veľkých nemeckých mestách v ostatných dvoch rokoch pribudli desiatky sýrskych reštaurácií, obchodov a supermarketov. Len v Berlíne sa v tomto roku otvorilo najmenej päťdesiat nových sýrskych reštaurácií a zhruba rovnaký počet supermarketov.

Nárast dopytu po sýrskych produktoch pomáha postupne oživiť sýrsky export do Nemecka, ktoré prijalo viac sýrskych utečencov ako iné štáty na kontinente.

Konkrétne, v roku 2016 dosiahla hodnota sýrskeho exportu do Nemecka 15,5 milióna eur a podľa predbežných údajov, len za prvých päť mesiacov tohto roka sa vyšplhala na 8 miliónov eur.

Toto je však stále hlboko pod „predvojnovou úrovňou“, keď export zo Sýrie do Nemecka atakoval hranicu 100 miliónov eur ročne.

A zdá sa, že oživenie exportu do Nemecku sa zhoduje so zmierňovaním poklesu ekonomickej aktivity v Sýrii. Svetová banka (SB) odhaduje, že hrubý domáci produkt krajiny, ktorý sa v rokoch 2011-2015 znížil o 61 %, v roku 2016 klesol už len o 2 %, aj keď hlavným dôvodom zlepšenia bolo podľa SB spomalenie odchodu obyvateľstva.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.