• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Slovensko.Digital: Niektoré štátom pripravované IT projekty si zaslúžia červenú

  • 14:14 13.11.2017
  • Bratislava
Slovensko.Digital: Niektoré štátom pripravované IT projekty si zaslúžia červenú

Štát pripravuje IT projekty za vyše 500 miliónov eur, už dnes je známych viac ako 30 zámerov. Niektoré z nich si podľa občianskeho združenia (OZ) Slovensko.Digital však zaslúžia červenú.

Uviedli to v pondelok na brífingu zástupcovia OZ pri príležitosti zverejnenia skóringu štátnych IT projektov pomocou metodiky Red Flags.

Medzi najlepšie pripravené projekty podľa nich patria napríklad Register a informačný systém (IS) mimovládnych neziskových organizácií, Manažérsky IS pre podporu procesov Úradu pre reguláciu podriadených organizácií ministerstva zdravotníctva SR alebo Informačný systém Centra právnej pomoci. Tieto však zatiaľ nemajú pripravenú štúdiu uskutočniteľnosti. Z projektov, ktoré už majú pripravenú aj štúdiu uskutočniteľnosti, odborníci najlepšie hodnotia IS Obchodného registra a projekt Dátová integrácia, ktorý je základom pre presadenie princípu „jedenkrát a dosť“.

Naopak, medzi najhoršie hodnotené projekty patrí podľa hodnotenia Slovensko.Digital projekt internetu do škôl Edunet, Informačný systém výstavby na ministerstve dopravy alebo Informačný systém odpadového hospodárstva na Ministerstve životného prostredia SR. V prípade týchto projektov bude Slovensko.Digital navrhovať príslušnému ministerstvu ich prepracovanie.

Ako IT komunite nám záleží na tom, aby sa peniaze daňových poplatníkov používali na lepšie projekty a výsledky boli pre občanov použiteľné a za normálne ceny. Nechceme však čakať, až kým budú nové IT projekty hotové. Začali sme ich preto systematicky hodnotiť už od začiatku a budeme upozorňovať na tie rizikové,“ priblížil Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Základom metodiky Red Flags je 50 kritérií rozdelených do piatich fáz, ktorými každý IT projekt prechádza. Od prípravnej fázy, cez obstarávanie, až po výsledný produkt a jeho prevádzku. „Zameriavame sa na kritériá, ktoré sú podľa našich skúseností dôležité pre ich úspech. V prípade, ak projekt v niektorom z kritérií výrazne zaostáva, dostane obrazne povedané červenú vlajku a budeme tlačiť na jeho zastavenie a prepracovanie,“ doplnil Ľubor Illek zo Slovensko.Digital. Kritériá sa zameriavajú na transparentnosť projektu, prínosy pre občana alebo efektívnosť použitia financií.

Výsledky odborníci zverejňujú na webovej stránke redflags.slovensko.digital. Dnes je známych viac ako 30 IT projektov, ktoré ministerstvá pripravujú alebo realizujú. Ich celková hodnota je viac ako 500 miliónov eur. V prvej fáze vyhodnotili odborníci zo Slovensko.Digital 14 projektov.

Projekt Red Flags vznikol s podporou Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis a podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku. Hodnotenie projektov vzniká priebežne v komunite IT odborníkov zapojených do diskusnej platformy Slovensko.Digital. Pred zverejnením je schvaľované tímom Slovensko.Digital pod dohľadom poradnej komisie. Členmi poradnej komisie sú odborníci z rôznych oblastí informatizácie z akademického prostredia, neziskových organizácií, alebo zástupcovia používateľov budúcich systémov.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.