• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Pamätáte sa na tohto chlapca? Jeho trápenie sa podarilo odstrániť

  • 18:58 12.11.2017
  • Bochum
Pamätáte sa na tohto chlapca? Jeho trápenie sa podarilo odstrániť

Chlapec, ktorý v dôsledku nezvyčajného kožného ochorenia takmer umrel, sa vďaka experimentálnej liečbe môže tešiť na nový život.

Za posledný rok sa do popredia sociálnych sietí dostal príbeh o Hassanovi, ktorý trpí nezvyčajným ochorením. Keď mal chlapec 7 rokov, museli ho pre veľké bolesti odviezť do detskej nemocnice, kde mu bola diagnostikovaná zriedkavá genetická choroba bulózna epidermolýza (Epidermolysis bullosa). Za sedem rokov života ochorenie pohltilo už 60% Hassanovej pokožky.

Pacientov s týmto ochorením niekedy prezývajú „deti motýľov“ (z angl. butterfly children), pretože ich koža je rovnako krehká ako krídla motýľa – praská a trhá sa aj pri najmenšom dotyku. Medzi bežné poruchy, ktoré sa s ňou spájajú, patrí rakovina kože a smrteľné infekcie.

V rozhovore pre médiá chlapcov otec uviedol, že Hassanovi bola choroba diagnostikovaná krátko po narodení v Sýrii. Tamojší doktori rodičov presviedčali o tom, že na ochorenie nejestvuje liek. Asi rok po tom, ako sa rodina presťahovala do Nemecka, sa chlapcov stav zhoršil. Rodičom začal klásť bolestivé otázky ako „Prečo musím takto žiť? Prečo nemôžem hrať futbal?“

Unikol smrti len zázrakom

Pediater Tobias Rothoeft, ktorý sa od roku 2015 o Hassana staral, v tom istom roku uviedol: „Má pokročilú sepsu (otrava krvi) a vysokú horúčku. Jeho hmotnosť klesla na 17 kilogramov, čo je životu nebezpečné.“

Doktori sa spočiatku snažili vyliečiť chlapca pomocou tradičných zákrokov, vrátane transplantácie pokožky. Po niekoľkých neúspešných pokusoch na pomoc zavolali odborníka na oblasť biológie kmeňových buniek Michele De Lucu z Modenskej univerzity v Taliansku. Na obzore sa naskytala možnosť vyliečiť chlapca pomocou transplantovania geneticky modifikovaných kmeňových buniek, ktoré by odstránili mutáciu vyvolávajúcu bulóznu epidermolýzu.

Lekári napokon transplantovali niekoľko vrstiev geneticky modifikovanej pokožky na 80% Hassanovho tela. Zhruba po mesiaci sa väčšina pokožky začala regenerovať.

Bolo to ako sen

Doktori sa svojím úspechom, ktorý dosiahli už v novembri 2015, pochválili len v stredu 8. novembra. „Bolo to ako sen“, tak okomentoval lekársky úspech chlapcov otec. Hassana prepustili z nemocnice vo februári 2016. Dnes je jeho pokožka stále vo výbornom stave. Podľa niektorých informácií Hassan už dokonca hráva futbal.

Podľa vedcov je Hassan prvý pacient na svete, ktorému bola transplantovaná pokožka s novými kmeňovými bunkami na takej veľkej ploche tela (nová koža pokrýva približne 1 meter štvorcový jeho tela).

Zdroj: Info.sk, DP, livescience.com, nature.com, Video: YouTube, Foto: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.