• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Jana Kirschner: Často som mala pocit, že začínam úplne odznova

  • 8:55 09.11.2017
  • Bratislava
Jana Kirschner: Často som mala pocit, že začínam úplne odznova

Speváčka Jana Kirschner predstavila nový album netradičným spôsobom. Zdôverila sa aj s tým, čo pri svojich projektoch prežívala.

Slovenská speváčka a skladateľka Jana Kirschner vydala v týchto dňoch na etikete vydavateľstva Slnko Records svoj prvý živý album. Nahrávka vo viac než dvoch hodinách hudby dokumentuje tri speváčkine koncertné turné Moruša: Biela (2013), Moruša: Čierna (2015) a Takmer Sólo Tour (2016).

Na dvoch nosičoch ponúka celkom 21 skladieb, ktoré speváčka a skladateľka predstavila spolu s dvadsiatkou muzikantov slovenskému a českému publiku v období štyroch rokov. Sú nimi Promenáda, Sama, Palisády, Miluješ nemiluješ, Duch mesta, Modrá, Pokoj v duši, Na čiernom koni, Krajina Rovina či Máj krásny máj. Speváčka predstavila nový album Živá netradičným spôsobom, zvolila tri akustické koncerty na troch rôznych miestach v Bratislave počas utorka 7. novembra.

Napriek dlhým rokom som pri mojich projektoch mala často pocit, že začínam úplne odznova. V pote a slzách, s dovtedy nepoznanou radosťou, so strachom, ale aj odvahou som si asi tisíckrát položila otázku, načo,” zdôveruje sa Jana Kirschner v príhovore, ktorý je súčasťou bookletu k novej nahrávke.

Jana v autentických zápiskoch rozpráva o neistých časoch bez manažmentu a vydavateľstva, tvorbe revolučnej Moruše, hľadaní novej kapely, prvých skúškach a koncertoch. Jej spovede sú doplnené producentskými poznámkami životného partnera a britského multiinštrumentalistu Eddieho Stevensa, ale aj technickými informáciami o nástrojovom obsadení a usporiadaní pódia na koncertoch. Album Jana Kirschner – Živá tak okrem hudby prináša unikátny pohľad do muzikantského sveta tak, ako ho nepoznáme.

Ako hlas znie na pódiu, tak je aj na nahrávke. Nerobili sa nijaké veľké úpravy. Myslím si, že každý interpret musí dospieť do toho bodu, keď si povie, že je ochotný ísť s kožou na trh. Jedna vec je live koncert a potom druhá vec sa vidieť, pretože Juraj Johanides to celé aj natočil. Napríklad koncert v Starej tržnici je nakrútený celý a je to úžasné. Okrem toho, že sa musí človek na seba pozerať, musí sa ešte aj počúvať. A to je veľká skúsenosť pre každého interpreta,“ uviedla pre TASR speváčka.

Speváčka, skladateľka a textárka Jana Kirschner (*29.12.1978, Martin) študovala spev a klavír na ľudovej škole umenia. V roku 1996 obsadila piate miesto vo finále Miss Slovensko. Nahrala prvé demo snímky, ktorých sa ujal jej neskorší manažér Jozef Šebo. V roku 1997 vydala prvý album s názvom Jana Kirschner. Štyrikrát po sebe, v rokoch 1999 až 2003, vyhrala kategóriu speváčok v ankete Slávik. Úspešný bol druhý album V cudzom meste, vydaný v marci 2000 s hitmi Všetko je nanič, Líška, Posledná, Modrá, V cudzom meste a Žienka domáca, aj tretí Pelikán, vydaný v máji 2002, na ktorom sú hity So životom v ohrození či Myslím na tebe. Úspech mal aj štvrtý Veci čo sa dejú, vydaný v novembri 2003, na ňom sú hity Kamene, Stále spolu bojujeme, Okolo nás či Na čiernom koni. V apríli 2007 vyšiel album Shine, nahraný v Londýne. Za rok 2007 získala cenu akadémie Aurel ako najlepšia speváčka a najlepší zvukový záznam za album Shine. V novembri 2008 vyšla hitová kompilácia Best Of. Zložila a nahrala pieseň Pokoj v duši pre rovnomenný film režiséra Vladimíra Balka, ktorý mal premiéru v januári 2009. V máji 2010 vydala nový album Krajina Rovina. V novembri 2013 vyšiel štúdiový album Moruša: Biela a v októbri 2014 druhá časť projektu s názvom Moruša: Čierna. Platňa Moruša: Biela získala cenu SOZA 2014 za najpredávanejší nosič zvukového záznamu. Spolu s partnerom, producentom Eddiem Stevensom, majú dve dcéry, Matilda sa narodila 3. marca 2011, Yolana 9. januára 2015. Patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudobnej scény.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.