• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

7 extrémne nebezpečných potravín, ktoré jedávate aj vy

  • 20:54 17.11.2017
  • Bratislava
7 extrémne nebezpečných potravín, ktoré jedávate aj vy

Nie všetky potraviny sú také nevinné, ako sa tvária. Ľudia to však o nich nevedia a niektoré z nich konzumujú bežne. Mali by ste však vedieť, na čo si pri nich treba dávať veľký pozor.

Zemiaky, fazuľa či obľúbené kešu oriešky patria k potravinám, o ktorých by asi nikto nepredpokladal, že môžu obsahovať nejaké nebezpečné látky. Opak je však pravdou. Niekedy ale ide iba o časti týchto potravín alebo vám môžu spôsobiť problémy len vtedy, ak ich konzumujete vo veľkom množstve.

Na tieto potraviny pozor!

O týchto 7 potravinách by ste rozhodne mali vedieť viac, aby ste si nimi neuškodili.

Rebarbora

Ak ste si mysleli, že ružové až červené stonky rebarbory sú jedovaté, boli ste na omyle. Sú plné zdraviu prospešných látok a šikovné gazdinky z nich dokonca dokážu pripraviť chutné koláče či šaláty. Vyhýbať by ste sa však mali zeleným listom rebarbory, ktoré obsahujú jedovaté zlúčeniny, vrátane kyseliny šťaveľovej. Spôsobiť by vám mohli obličkové kamene a pri konzumácii vo veľkom množstve by mohli ohroziť aj život. Netreba však hneď podliehať panike. Z jedného listu by sa človeku nič nestalo a naozaj by ich musel zjesť veľa.

Muškátový oriešok

Napadlo by vám, že v poličke s koreninami máte skrytý halucinogén? Presne to sa zistilo o muškátovom oriešku. Preukázalo sa však, že môže byť nebezpečný iba pri konzumácii v nadmernom množstve. Jedna polievková lyžica koreniny môže spôsobiť nevoľnosť, zvýšenie srdcovej frekvencie, sucho v ústach či vracanie. Dokonca môže viesť k stavu podobnému kóme.

Červená fazuľa

Fazuľa obsahuje veľké množstvo glykoproteínu lektínu, mohla by vám preto spôsobiť tráviace problémy, nevoľnosť, vracanie či hnačku. Nebojte sa však toho, že by ste sa jej museli nadobro vzdať. Dôležité je, aby ste ju konzumovali vždy dostatočne tepelne spracovanú. To platí aj o šošovici, hrachu či sóji.

Ovocie s kôstkami

Ovocie je samo o sebe pre vaše zdravie prospešné, nemali by ste však konzumovať kôstky. A to sa týka tak drobných čerešňových kôstok, ako aj kôstok marhúľ, sliviek či broskýň. Obsahujú typ kyanovodíka, ktorý vám môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním, s obličkami aj vracanie. Samozrejme, iba po konzumácii vo väčšom množstve.

Surové kešu

Hoci balené kešu oriešky v predajniach niekedy bývajú prezentované ako surové, v skutočnosti až tak surové, našťastie, nie sú. V pôvodnom surovom stave, ako tieto plody rastú na stromoch, vyzerajú celkom inak a vtedy môže byť ich konzumácia smrteľne nebezpečná. Predtým, ako kešu oriešky putujú do obchodov, preto musia byť spracované v pare. Iba tak sa zbavia jedovatej látky urushiol.

Zemiaky

Zelené časti zemiakov a klíčky, ktoré sa začnú objavovať pri ich dlhšom skladovaní, obsahujú nebezpečný solanín. Pred konzumáciou tieto časti poriadne do hĺbky vyrežte. Ak je však zemiak naozaj veľmi zelený, radšej ho vyhoďte, pretože ani varenie či pečenie by významne neznížilo hladinu toxického solanínu.

Mandle

Existujú dva druhy mandlí, sladké a horké. Tie sladké, ktoré si bežne kúpite v potravinách, vám nijako neuškodia, aj tie však treba jesť s mierou. Nebezpečnejšou odrodou sú však horké mandle. Tie obsahujú látky uvoľňujúce kyanovodík a konzumovať by sa nemali.

Zdroj: Info.sk, IB, TipHero.com, Healthiline.com, Foto: Shutterstock, Pixabay, Wikimedi
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

VČERA - 20:13Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

VČERA - 9:06Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.

Muža po konzumácii slaniny trápili ukrutné migrény. Toto našli v jeho mozgu

Muža po konzumácii slaniny trápili ukrutné migrény. Toto našli v jeho mozgu

6:55 15.03.2024Zdravie

Lekári sa domnievali, že takýto prípad sa nemôže odohrať v bežnej domácnosti.

Ako schudnúť pomocou sprchy: 15-minútový trik, ktorý pomôže v boji s tukom

Ako schudnúť pomocou sprchy: 15-minútový trik, ktorý pomôže v boji s tukom

11:35 10.03.2024Zdravie

Ako spáliť vyše 300 kalórií len pomocou sprchovania? Postačí vám 15 minút, tento trik to vyrieši.