• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Španielsky Senát odhlasoval priamu kontrolu nad Katalánskom

  • 16:34 27.10.2017
  • Madrid
Španielsky Senát odhlasoval priamu kontrolu nad Katalánskom

Vláda v Madride bude môcť odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad Katalánskom.

Španielsky Senát schválil v piatok návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého bude môcť vláda v Madride odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad Katalánskom.

Španielska vláda sa musí teraz rozhodnúť, ako a kedy aplikuje tieto opatrenia, medzi ktorými je aj obmedzenie právomocí katalánskeho parlamentu. Článok č. 155 bol aktivovaný po prvý raz v dejinách Španielska.

Za návrh hlasovalo 214 senátorov, 47 bolo proti a jeden sa zdržal. Podporili ho vládnuci ľudovci, opoziční socialisti aj centristi zo strany Ciudadanos.

Po tom, ako katalánsky parlament v piatok schválil rezolúciu o vyhlásení nezávislosti od Španielska, premiér vlády v Madride Mariano Rajoy vyhlásil, že právny štát obnoví zákonnosť v Katalánsku. Rajoy tiež v stanovisku na Twitteri vyzval všetkých Španielov, aby zachovali pokoj.

Rajoy má podľa vlastných slov v úmysle odvolať katalánsku regionálnu vládu a prevziať kontrolu nad miestnymi inštitúciami vrátane polície, informuje agentúra DPA.

Podľa agentúry AP Rajoyova vláda prijme opatrenia schválené Senátom ešte v piatok večer na svojej mimoriadnej schôdzi.

Tisícky ľudí pred budovou katalánskeho parlamentu v uliciach Barcelony ováciami privítali vyhlásenie nezávislosti Katalánska. Hlasovanie sledovali na veľkoplošných obrazovkách a o po oznámení výsledkov začali jasať a tancovať.

Šéf Európskej rady Donald Tusk v reakcii na hlasovanie katalánskeho parlamentu uviedol, že Európska únia ho neuzná. „Pre EÚ sa nič nezmenilo,“ napísal na Twitteri. Vyslovil nádej, že španielska vláda „uprednostní silu argumentov, a nie argument sily“.

České ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že vyhlásenie nezávislosti Katalánska je v rozpore so španielskou ústavou. ČR ho preto nemôže uznať a Katalánsko považuje za súčasť Španielska.

Za návrh o vyhlásení nezávislosti hlasovalo 70 poslancov 135-členného katalánskeho parlamentu, desiati boli proti a dva hlasovacie lístky odovzdali prázdne.

Návrh na vyhlásenie nezávislosti od Španielska a deklarovanie katalánskej republiky predložili poslanci strán podporujúcich regionálnu vládu - koalície Junts pel Sí (Spolu za áno; JxSí) a strany Kandidátka ľudovej jednotky (CUP). Text návrhu podľa agentúr AP a DPA uvádza: „Zakladáme Katalánsku republiku ako nezávislý a zvrchovaný štát demokratického a spoločenského práva.“

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.