• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Rádium, cigarety alebo kanibalizmus - aj týmito spôsobmi sa ľudia niekedy liečili

  • 21:13 22.10.2017
  • Svet
Rádium, cigarety alebo kanibalizmus - aj týmito spôsobmi sa ľudia niekedy liečili

Honba za zdravím je prirodzenou odpoveďou človeka na chorobu. Dejiny zdravotníctva viac ako čokoľvek iné potvrdzujú príslovie dvakrát meraj, a raz strihaj.

Z histórie poznáme niekoľko prinajmenšom zvláštnych medicínskych príkladov, ktoré sa úspešne aplikujú dodnes: prikladanie rozžhavených drôtov na hruď síce nevyliečilo zlomené srdcia, no išlo o významného predchodcu dnešných elektrických chirurgických nástrojov.

Aj jedovatý arzén si už všeličím prešiel – lekári minulosti sa mylne domnievali, že tento jed dokáže pomôcť v boji proti syfilisu a kožným ochoreniam, no v súčasnosti našiel svoje uplatnenie pri liečení akútnej promyelocytickej leukémie.

Obzvlášť ženy to v minulosti nemali ľahké. V staroveku sa verilo, že skonzumovaním stvrdnutej stolice divých svíň si pacientka pomôže k plynulejšiemu pôrodu. Povera zo stredovekého Talianska nám zas rozpráva o tom, ako si ženy na prikladali na prsia lasičie semenníky, ktoré v tom čase slúžili ako antikoncepcia.

Ani dnes si nemôžeme dovoliť povedať, že sa na svete nenájdu zavádzajúce liečivá. „Pri hľadaní jednoduchých a dostupných liečiv musíme byť zvlášť opatrní,“ uviedla doktorka Lýdia Kangová pre magazín Time. „Vo všeobecnosti veci nie sú jednoduché, a preto by sme mali byť podozrievaví.“

Kangová je spolu s Nateom Pedersenom autorkou knihy s názvom Šarlatánstvo: Stručné dejiny najhorších spôsobov, ako všetko vyliečiť. Pre Time uiedla ďalšie tri z nezvyčajných lekárskych odporúčaní, o ktorých je dnes známe, že sú škodlivé.

Tabak

Keď v roku 1665 vo vypukol Veľký londýnsky mor, už deti v škole sa učili, že fajčenie cigariet ich môže ochrániť pred nákazou.

V osemnástom storočí sa u lekára preventívne vykonávali klystýry z tabakováho dymu. Tento druh liečby bol obzvlášť podporovaný zo strany Inštitúcie pre poskytovanie okamžitej úľavy pre ľudí zjavne usmrtených utopením. Jej členovia vytiahli obeť z Temže, vyzliekli ju a vykonali jej klystýr. Keď sa poruke nenašiel žiadny vak, záchranári boli nútení vykonať resuscitáciu z úst do análneho otvoru.

Cigarety sa začali považovať za zdraviu škodlivé v roku 1964.

Kanibalizmus

Tento myšlienkový smer sa pravdepodobne inšpiroval frázou „si to, čo ješ“.

Starovekí Rimania prahli po krvi zavraždeného gladiátora, ktorá im mala dodať silu a životaschopnosť, no cudzia krv sa tiež považovala za liek na epilepsiu. Angličan Edward Browne sa v 17. storočí zúčastnil nejednej popravy. Svoje pozorovania z týchto udalostí si starostlivo zaznamenával, a vďaka nim dnes vieme, že akonáhle trestancova hlava dopadla na zem, zopár divákov sa rozbehlo k mŕtvemu telu, aby sa napili jeho krvi.

Na začiatku sedemnásteho storočia dokonca existoval lekár, ktorý tvrdil, že konzumácia telesných pozostatkov z mŕtvol 24-ročných žien s hrdzavými vlasmi dokáže pomôcť v boji s radom ochorení. Jeho pacienti si časti tela miešali vo víne, aloe a myrhovníku.

Dnes by sa nám tieto skutky zdali bizarné a nechutné, no užívanie častí cudzích tiel sa po storočiach ustálilo vďaka darcovstvu a transplantácii orgánov.

Rádium

Ľudia, ktorí v minulom storočí navštívili české kúpele v Jáchymove, sa hneď pri vstupe nadýchli rádioaktívneho vzduchu, ktorý prúdil v predsieni. Zdrojom radiácie bol horúci prameň vyžarujúci rádium. Pacienti sa zúčastňovali liečebných kúr, pri ktorých sa kúpali v rádiovej vode a priamo cez trubice vdychovali jej výpary.

Niekoľko historických štúdií poukazovalo na to, že rádium, ktoré sa dostane do blízkosti nádoru, ho dokáže zmenšiť – aj vďaka takýmto domnienkam sa mestečko stalo vyhľadávaným kúpeľným rezortom.

Dnes už vieme, že priamy kontakt s rádiom dokáže vyvolať rakovinu pľúc. Rádium a jeho izotopy sa však aj napriek tomu dodnes používajú pri liečbe onkologických ochorení formou ožarovania.

Zdroj: Info.sk, DP, time.com cancer.org, trauma.org, epa.gov, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.