• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

MH Manažment: Kancelárii Dvorecký & Partneri sa vyplatila odmena vo výške 10,2%

  • 17:20 19.10.2017
  • Bratislava
MH Manažment: Kancelárii Dvorecký & Partneri sa vyplatila odmena vo výške 10,2%

Potvrdila to pre TASR Scarlett Filipovičová zo štátnej spoločnosti MH Manažment v reakcii na stredajšiu kritiku opozičného poslanca Gábora Grendela (OĽaNO) počas rozpravy v Národnej rade (NR) SR.

Advokátskej kancelárii Dvorecký & Partneri, s.r.o., sa vyplatila podielová odmena vo výške 10,2 % z hodnoty sporu.

Advokátska kancelária Dvorecký & Partneri zastupovala podľa Filipovičovej MH Manažment v konaní pred Najvyšším súdom (NS) SR ako odvolacom súde v spore, v ktorom žalobca SONMAZI INVEST LIMITED požadoval náhradu škody s príslušenstvom v celkovej výške približne 64,5 milióna eur.

Advokátskej kancelárii bola na základe úspešnosti v konaní vyplatená podielová odmena vo výške 10,2 % v zmysle zmluvy o poskytovaní právnych služieb uzavretej s Fondom národného majetku (FNM) SR zo dňa 3. februára 2015, čo predstavuje sumu 6.575.708 eur bez DPH,“ doplnila Filipovičová.

V tomto prípade ide o rovnaký typ zmluvy, ako mala advokátska kancelária pána Bžána a ministerstvo hospodárstva čaká na právnu analýzu, či je vôbec platná. Za zmluvu nesie v plnej miere zodpovednosť bývalé vedenie spoločnosti MH Manažment, ktoré ju podpísalo v roku 2015,“ reagoval na opozičnú kritiku hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano.

Pripomenul, že minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) vyvodil manažérsku zodpovednosť a odvolal celé vedenie MH Manažmentu pre neprofesionálny postup a pochybenia. „V týchto dňoch nastúpilo do spoločnosti nové vedenie, ktoré minister hospodárstva okamžite požiadal, aby preverilo s plnou vážnosťou a zodpovednosťou všetky zmluvy, vrátane tých, ktoré sa netýkajú právnych služieb,“ priblížil Stano.

Audit rezortných organizácií podľa neho ukázal, že žiadna spoločnosť v rezorte hospodárstva s výnimkou MH Manažmentu zmluvy s podielovou odmenou nemala. „Problém právnych služieb a zastupovania chce rezort riešiť systémovo a v plnej miere bude rešpektovať návrhy rezortu spravodlivosti, ako to navrhli poslanci na mimoriadnej schôdzi NR SR. Nezávisle na tom minister pripravuje opatrenia, ktoré vylúčia opakovanie takejto situácie v prípade odmeny advokáta,“ dodal Stano.

Opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v stredu (18.10.) vyhlásil, že minister hospodárstva by mal preveriť okrem odmeny pre advokáta Radomíra Bžána aj ďalšiu odmenu spoločnosti MH Manažment za právne služby. Štátna firma totiž podľa neho na základe verejne dostupných informácií vyplatila vo februári tohto roku jednorazovú odmenu pre spoločnosť Dvorecký & Partneri vo výške 7,9 milióna eur.

Pýtal sa tiež, či bola táto odmena za víťazstvo v spore MH Manažmentu so žalobcom Sonmazi Invest Limited so sídlom na Cypre. Táto firma je totiž podľa neho právnym nástupcom spoločnosti Port Service. Túto firmu Fond národného majetku v roku 2002 pre nesplnenie podmienok vylúčil zo súťaže o privatizáciu podniku Slovenská plavba a prístavy. Port Service následne zažaloval Slovensko o 60 miliónov eur za ušlý zisk. NS SR v decembri minulého roka však definitívne potvrdil, že žalobca nepreukázal ním žalovaný nárok.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.