• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Brexit bez dohody najviac zasiahne najchudobnejšie domácnosti

  • 14:37 18.10.2017
  • Londýn
Brexit bez dohody najviac zasiahne najchudobnejšie domácnosti

Britské domácnosti už pociťujú dôsledky vlaňajšieho referenda, v ktorom hlasovali za vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie (EÚ).

Oslabenie libry po Brexite naštartovalo infláciu. Rast platov sa spomaľuje a výrazne zaostáva za tempom zvyšovania spotrebiteľských cien. To najviac pociťujú práve najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

Podľa aktuálnych štatistík priemerná mzda vo Veľkej Británii v období júl - august vzrástla o 2,1 % po revidovanom zvýšení o 2,2 % za tri mesiace do konca júla. Ale po úprave o infláciu mzdy v Británii od júna do konca augusta klesli o 0,4 %. To nie je dobrá správa pre domácnosti, ani pre ekonomiku.

A ak Spojené kráľovstvo nedosiahne do brexitu dohodu o voľnom obchode s EÚ, situácia britských domácností sa ešte zhorší.

Štúdia nadácie Resolution Foundation a spoločnosti UK Trade Policy Observatory (UKTPO) zistila, že negatívne dôsledky pre najchudobnejšie britské domácnosti budú o tretinu väčšie ako v prípade najbohatších. Domácnosti s nižším príjmom totiž väčšiu časť z neho minú na nákup základných položiek, ako sú potraviny, nápoje a odevy, ktoré po zavedení ciel zdražejú najstrmšie. Napríklad náklady na oblečenie by sa podľa štúdie mohli zvýšiť o 2,4 %, na mliečne výrobky o 8,1 % a na a mäsové výrobky o 5,8 %.

Priemerný ročný výdavok spotrebiteľov by preto mohol stúpnuť o 260 libier (327,15 eur) a viac ako 3 milióny rodín by zaznamenalo ročný nárast výdavkov až o 500 GBP alebo aj viac, uviedli vedci.

Životná úroveň domácností je už teraz pod tlakom, keďže spotrebitelia najviac pociťujú dôsledky referenda o brexite z júna 2016. Miera inflácie dosiahla v septembri 3 % a je najvyššia za takmer 5,5 roka.

Premiérka Theresa Mayová sa snaží dosiahnuť s EÚ dohodu o voľnom obchode, ktorá by zabránila zavedeniu ciel. Kabinet sa však pripravuje aj na prípadný neúspech. Rokovania totiž viaznu, keďže EÚ chce najskôr vyriešiť „rozvod“, až potom budúce vzťahy. Vláda v Londýne však Bruselu stále nepredložila svoj návrh na finančné vyrovnanie, ani plány na zabezpečenie práv expatriotov a režim na hraniciach s Írskom.

Vláda Spojeného kráľovstva si musí uvedomiť, že odchod od rokovacieho stola bez dohody je najhorší možný výsledok,“ povedala Ilona Serwická z UKTPO. Odchod bez dohody by najviac zasiahol tie domácnosti, ktoré majú už teraz problémy zohnať dosť peňazí na potraviny.

(1 EUR = 0,89148 GBP)

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.