• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Čo sa deje s ľudským telom pri zasiahnutí bleskom?

  • 16:05 22.10.2017
  • Bratislava
Čo sa deje s ľudským telom pri zasiahnutí bleskom?

Vedci vám prezradia, čo sa deje s telom človeka, ktorého zasiahne blesk. Jedná sa skutočne o bolestivú záležitosť, ktorú by ste nikomu v živote ani nepriali.

Šanca, že do vás udrie blesk je 1 k 12.000, pričom 90% ľudí z 500 tento fenomén prežije. Prezradíme vám, čo sa deje počas tohto jedinečného javu a aké komplikácie to môže priniesť postihnutému človeku.

Ako vzniká blesk?

Vedci si stále nie sú istí, čo tento fenomén spôsobuje, nazdávajú sa však, že čiastočky ľadu, ktoré do seba narážajú vytvoria nadbytočný záporný náboj, ktorý sa zhromažďuje na dne mraku. Tento náboj môže byť taký silný, že odpudzuje elektróny, záporne nabité častice, na zem a spôsobuje, že sa zem stáva pozitívne nabitou.

Silné elektrické pole oblaku ťahá k sebe príťažlivá sila zeme. Blesk predstavuje oslabenú silu, ktorá toto pole opúšťa v rýchlosti 300.000 km/h. Blesk je silnejší ako elektrický šok spôsobený priemyselnými zariadeniami a dokonca môže presiahnuť výkon jadrového reaktora. Keď blesk zasiahne zem, dochádza k vzniku plazmy, ktorá predstavuje vysoko ionizovaný plyn a možno ju vidieť ako jasné modré svetlo.

Ako prebiehajú prvé 3 milisekundy?

Už počas troch milisekúnd sa deje veľa v tele človeka, ktorého zasiahol blesk. Počas toho ako blesk zasiahne telo a opustí ho, dochádza často k popáleninám tretieho stupňa. Je možné, že vlasy a oblečenie človeka jednoducho vzplanú a budú horieť. Oblečenie môže doslova vybuchnúť na následky tepla, ktoré presahuje 27.760°C, čo je 5-krát väčšie teplo, ako je vydáva povrch Slnka.

Ak má takýto človek na sebe kovové objekty, ako napríklad retiazku alebo piercing, tie sa môžu stať vodičom a to nielen elektrického náboja, ale aj tepla, čo sa jednoducho prejaví na koži ako popálenina. Ak blesk opúšťa telo cez chodidlá, tak sa stáva, že topánky takmer doslova vystrelia z nôh.

Teplo a elektrický náboj sa rovnako pohrajú aj s kožou, na ktorej dochádza k vytvoreniu Lichtenbergových obrazcov. Tie vytvárajú vzor rozvetveného stromu a ukazujú cestu elektriny skrz telo postihnutého.

Takisto je bežné, že dochádza k poškodeniu ušných bubienkov a je možná aj strata sluchu. Všetky obete blesku tvrdia, že cítili snáď bolesť celého sveta.

Najčastejší dôvod smrti

Hneď po zasiahnutí bleskom dochádza k narušeniu rytmu srdca, čo sa môže prejaviť na zástave srdca. A práve toto je jeden z hlavných smrteľných dôvodov zasiahnutia bleskom.

Elektrický šok však môže postihnúť aj respiračný systém, môže vám doslova uvariť mozog, uviesť vás do kómy alebo spôsobiť, že do konca svojho života budete paralyzovaný.

Ďalšie zdravotné komplikácie

Z dlhodobého hľadiska môže dochádzať k neurologickým problémom, ktoré vedci stále nechápu. Niektorí vedci veria, že blesk doslova vykrýva vnútorné obvody človeka a mení správanie buniek. Práve preto podľa nich dochádza k zmene osobnosti človeka, k zmenám jeho nálad, či strate pamäte. Zasiahnutie bleskom sa môže prejaviť aj v podobe chronických bolestí a svalovým zášklbom a tikom ako je to v prípade Parkinsona.

Blesk a talent

Nie všetky prípady zasiahnutia blesku sú však na škodu. Neurovedkyňa Berit Brogaardová v Psychology Today zverejnila prípad chirurga, ktorého zasiahol blesk. Po tomto incidente sa stalo, že muž začal počuť vo svojej hlave hudbu a ako zázrakom začal komponovať hudbu a naučil sa hrať na klavír. Po pár mesiacoch sa prestal venovať kariére chirurga a stal sa z neho umelec, ktorý sa venoval klasickej hudbe.

Brogaardová tvrdí, že je možné, že zasiahnutie bleskom vedie k bunkovej smrti, pri ktorej je mozog jednorázovo zaplavený neurotransmitermi a tie vedú k opätovnému prepojeniu neurónov, ktoré boli do tej doby nedostupné.

Toto sú najčastejšie javy, ktoré sprevádzajú človeka pri zasiahnutí bleskom. Zasiahnutie bleskom je veľmi ojedinelé, a takisto je skutočne raritou, ak vo vás blesk vyvolá tajné talenty. Skôr sa jedná o bolestivú záležitosť, ktorej dôsledky vás môžu sprevádzať počas celého života.

Zdroj: info.sk, NJ, businessinsider.com, Wikipedia
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.