• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.5.2016Meniny má Urban
21°Bratislava

Vitamín B12: Aké sú príznaky jeho nedostatku a prečo je tak dôležitý?

  • 11:00 20.07.2013
  • BRATISLAVA
Vitamín B12: Aké sú príznaky jeho nedostatku a prečo je tak dôležitý?

Ukážkovým príznakom nedostatku vitamínu B12 je vznik anémie v dôsledku zastavenia tvorby červených krviniek. 

Zdrojom vitamínu B12 je aj mlieko

Je známe, že sa môže vyskytovať veľa rôznych nervových, mentálnych a emocionálnych problémov spojených s nedostatkom vitamínu B12 už predtým, ako sa objaví príznak krvného ochorenia.

Zväčša sa ako prvé objavia tieto problémy: únava, nedoslýchavosť, depresie, problémy s trávením. Ďalšie príznaky môžu byť bledosť, znížená citlivosť prstov na rukách aj nohách, nechutenstvo, halucinácie, sklony k násiliu, zmeny charakteru osoby bez príčiny, nervová labilita.

Silnejšie sa tieto príznaky môžu prejavovať u starších ľudí. 

Vitamín B12

Je potrebný k tvorbe červených krviniek a zabezpečeniu normálneho rastu. Tiež je dôležitý pre plodnosť a v priebehu tehotenstva. Dôležitý je aj pre nás imunitný systém. Vitamín B12 sa používa aj pri liečbe degeneratívnych chorôb.

Použitie vitamínu B12 je však širšie. Užíva sa pri liečbe rakoviny, AIDS, osteoporózy, roztrúsenej sklerózy či pri mnohých nervových ochoreniach. 

Čítajte: Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám vitamíny!

V poslednej dobe sa používa aj na posilnenie organizmu a k zvýšeniu odolnosti voči alergénom.

Je uložený v pečeni, kde môže byť zásoba až na šesť rokov, preto sa jeho nedostatok môže prejaviť až za dlhší čas. Pri ľuďoch s nižším vstrebávaním alebo zhoršenou funkciou pečene sa ale nedostatok vitamínu B12 môže prejaviť v priebehu niekoľkých mesiacov.

Zdroje vitamínu B12

Najlepšími zdrojmi vitamínu B12 je losos, kreveta, vajcia, červené mäso, mlieko, pečeň.

Napríklad v 100 gramoch varenej hovädzej pečienky nájdeme 70,5 ug vitamínu B12). V hrnčeku mlieka je 0,9 ug vitamínu B12, vo vajíčku 0,5 ug. 

Pozor by si mali dávať vegetariáni

V našej strave sa väčšinou nachádza veľký podiel mäsa a tak príjem vitamínu B12 pre ľudí, ktorí konzumujú mäso býva zväčša dostačujúci. No pozor by si na príjem vitamínu B12 mali dávať vegetariáni. 

Vo všeobecnosti sa hovorí, že pre vegetariánov je práve vitamín B12 najhoršie dosiahnuteľný zo všetkých vitamínov, pretože v rastlinných potravinách je vytváraný iba niektorými organizmami.

Čítajte: Avokádom proti cukrovke, rakovine a ďalším chorobám

U zdravého človeka sa vytvára dostatočné množstvo vitamínu B12 určitými baktériami v črevách. Stále však nie je isté, do akej miery môže telo vytvorený vitamín B12 zúžitkovať, či môže byť dostatočne vstrebaný. Vegetariánom sa preto odporúča príjem tohto vitamínu zabezpečovať.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Magazinzdravi.cz, Info.sk, Wikipedia, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
8 tipov, ako zlepšiť spaľovanie tukov

8 tipov, ako zlepšiť spaľovanie tukov

VČERA - 20:15Zdravie

Chcete nenápadne spaľovať tuky po celý deň, nielen počas tréningu? Existuje niekoľko trikov, ktoré vám môžu výrazne pomôcť.

Najlepšie jedlá na zlepšenie nálady a doplnenie energie

Najlepšie jedlá na zlepšenie nálady a doplnenie energie

VČERA - 19:39Zdravie

To, čo jeme, má veľký vplyv nielen na naše zdravie, ale aj na našu náladu. Čo by ste teda mali konzumovať, ak chcete mať lepšiu náladu a viac energie?

Ryžová voda: 10 dôvodov, prečo ju prestať vylievať

Ryžová voda: 10 dôvodov, prečo ju prestať vylievať

20:12 23.05.2016Zdravie

Prezradíme vám desať spôsobov, ako môžete využiť ryžovú vodu pre svoje zdravie.

11 využití citrónového oleja

11 využití citrónového oleja

18:39 23.05.2016Zdravie

Citrónový olej je jedným z najsilnejších esenciálnych olejov. Prezradíme vám, aké zdravotné problémy s ním dokážete vyriešiť.

Najlepšie suroviny na detoxikáciu organizmu

Najlepšie suroviny na detoxikáciu organizmu

18:31 23.05.2016Zdravie

Prečítajte si, ktoré bežne dostupné suroviny vám pomôžu očistiť organizmus od toxínov a pomôžu pečeni fungovať naplno.

TV program