• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.7.2016Meniny má Marta
19°Bratislava

Vitamín B12: Aké sú príznaky jeho nedostatku a prečo je tak dôležitý?

  • 11:00 20.07.2013
  • BRATISLAVA
Vitamín B12: Aké sú príznaky jeho nedostatku a prečo je tak dôležitý?

Ukážkovým príznakom nedostatku vitamínu B12 je vznik anémie v dôsledku zastavenia tvorby červených krviniek. 

Zdrojom vitamínu B12 je aj mlieko

Je známe, že sa môže vyskytovať veľa rôznych nervových, mentálnych a emocionálnych problémov spojených s nedostatkom vitamínu B12 už predtým, ako sa objaví príznak krvného ochorenia.

Zväčša sa ako prvé objavia tieto problémy: únava, nedoslýchavosť, depresie, problémy s trávením. Ďalšie príznaky môžu byť bledosť, znížená citlivosť prstov na rukách aj nohách, nechutenstvo, halucinácie, sklony k násiliu, zmeny charakteru osoby bez príčiny, nervová labilita.

Silnejšie sa tieto príznaky môžu prejavovať u starších ľudí. 

Vitamín B12

Je potrebný k tvorbe červených krviniek a zabezpečeniu normálneho rastu. Tiež je dôležitý pre plodnosť a v priebehu tehotenstva. Dôležitý je aj pre nás imunitný systém. Vitamín B12 sa používa aj pri liečbe degeneratívnych chorôb.

Použitie vitamínu B12 je však širšie. Užíva sa pri liečbe rakoviny, AIDS, osteoporózy, roztrúsenej sklerózy či pri mnohých nervových ochoreniach. 

Čítajte: Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám vitamíny!

V poslednej dobe sa používa aj na posilnenie organizmu a k zvýšeniu odolnosti voči alergénom.

Je uložený v pečeni, kde môže byť zásoba až na šesť rokov, preto sa jeho nedostatok môže prejaviť až za dlhší čas. Pri ľuďoch s nižším vstrebávaním alebo zhoršenou funkciou pečene sa ale nedostatok vitamínu B12 môže prejaviť v priebehu niekoľkých mesiacov.

Zdroje vitamínu B12

Najlepšími zdrojmi vitamínu B12 je losos, kreveta, vajcia, červené mäso, mlieko, pečeň.

Napríklad v 100 gramoch varenej hovädzej pečienky nájdeme 70,5 ug vitamínu B12). V hrnčeku mlieka je 0,9 ug vitamínu B12, vo vajíčku 0,5 ug. 

Pozor by si mali dávať vegetariáni

V našej strave sa väčšinou nachádza veľký podiel mäsa a tak príjem vitamínu B12 pre ľudí, ktorí konzumujú mäso býva zväčša dostačujúci. No pozor by si na príjem vitamínu B12 mali dávať vegetariáni. 

Vo všeobecnosti sa hovorí, že pre vegetariánov je práve vitamín B12 najhoršie dosiahnuteľný zo všetkých vitamínov, pretože v rastlinných potravinách je vytváraný iba niektorými organizmami.

Čítajte: Avokádom proti cukrovke, rakovine a ďalším chorobám

U zdravého človeka sa vytvára dostatočné množstvo vitamínu B12 určitými baktériami v črevách. Stále však nie je isté, do akej miery môže telo vytvorený vitamín B12 zúžitkovať, či môže byť dostatočne vstrebaný. Vegetariánom sa preto odporúča príjem tohto vitamínu zabezpečovať.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Magazinzdravi.cz, Info.sk, Wikipedia, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 džúsov na efektívne prečistenie pečene

5 džúsov na efektívne prečistenie pečene

VČERA - 20:09Zdravie

Hlavou úlohou pečene je zbavovať naše telo toxínov a prečisťovať krv. V tejto dôležitej úlohe jej môžeme pomôcť aj konzumáciou niektorých zdravých džúsov. Prinášame vám 5 lahodných a zdravých receptov.

Zarastený necht: 5 najlepších domácich liekov

Zarastený necht: 5 najlepších domácich liekov

VČERA - 19:33Zdravie

Poradíme vám 5 jednoduchých spôsobov, ako si poradiť so zarastenými nechtami bez chirurgického zákroku.

Zázvorová limonáda na bolesť hlavy

Zázvorová limonáda na bolesť hlavy

VČERA - 12:56Zdravie

Prinášame vám recept na zázvorový nápoj, ktorý pomôže nielen pri migréne.

Prečo plačeme z cibule?

Prečo plačeme z cibule?

18:18 27.07.2016Zdravie

Prezradíme vám, čím je červená cibuľa výnimočná a prečo by ste mali chrániť jej vrchné vrstvy.

Čakanka šalátová: Horký liek pre vašu pečeň

Čakanka šalátová: Horký liek pre vašu pečeň

13:56 27.07.2016Zdravie

Prezradíme vám, prečo by sa čakanka mala nachádzať v každom vašom šaláte.

TV program