• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Dieťatko a cumlík: 7 nebezpečných vedľajších efektov jeho používania

  • 16:54 21.10.2017
  • Bratislava
Dieťatko a cumlík: 7 nebezpečných vedľajších efektov jeho používania

Predstavíme vám riziká, ktoré sa spájajú s cumlíkom. Kedy je pomocou a kedy by nemal figurovať v živote vášho dieťatka?

Cumlík môže byť veľkou pomocou pre mnohých rodičov. Dieťatko totiž stimuluje a upokojuje, pretože u neho vyvoláva sací reflex. Popravde, cumlík je zrejme prvou vecou, ktorú si rodičia zabezpečia. Ale je cumlík skutočne bezpečný?

Ak sa cumlík používa zle, môže byť zdrojom veľkých problémov. Toto sú vedľajšie dôsledky používanie cumlíka:

1. Orálna infekcia

Cumlíky sú väčšinou v neustálom kontakte s ústami, čo z nich robí miesto množenia baktérií. Ak nie sú správne čistené, je možné, že vaše dieťatko bude mať problémy s infekciou v ústach. Za týmito problémami sú väčšinou baktérie stafylokoka alebo huby kandida. Skúste preto preferovať silikónový cumlík pred latexovým a nezabúdajte na pravidelné umývanie a čistenie cumlíka. Stačí, ak pred každým použitím cumlík umyjete teplou vodou, a takisto nezabúdajte na pravidelné sterilizovanie.

2. Problémy s kojením

Ak chcete kojiť, mali by ste sa vyhnúť cumlíkom v prvom polroku života bábätka. Používanie cumlíka skracuje dobu kojenia, ale rovnako značne narušuje kojenie. Tento efekt sa prejaví nielen na dieťati, ale aj matke.

3. Nedostatočný kontakt

Puto matky a dieťatka podporuje aj kojenie, preto treba pamätať, že skoré používanie cumlíkov značne skracuje dobu kojenia. To znamená, že medzi matkou a dieťatkom vzniká menšie puto.

4. Riziko uškrtenia

Niektoré cumlíky sú upevnené na šnúrke, ktorá priamo ohrozuje život bábätka. Bábätku tak hrozí udusenie, ak sa mu šnúrka omotá okolo krku. Preto, ak budete kupovať cumlík, skúste ho kúpiť bez šnúrok.

5. Problémy s rečou

Deti by mali prestať cumlík používať vo veku 3-4 rokov. Inak sa môže stať, že normálny vývoj ústnej dutiny a zubov bude ohrozený. Takisto si takto koledujete o problémy s rečou, s prehĺtaním, štruktúrou ústnej dutiny a pozíciou jazyka.

6. Riziko zubného kazu

Cumlík zvyšuje riziko zubného kazu vďaka kontaminácii. Problém je bežnejší u detí vo veku 3- 5 rokov, čo možno súvisí s častejším konzumovaním pevných potravín. Nikdy cumlík nemáčajte do jedla, ani naň nedávajte lieky. Takto sa rovnako zvyšuje riziko kazu.

7. Alergie

Latexové cumlíky sa spájajú s vyšším rizikom alergii. Zápal nosa, úst, či očí nie sú jediným problémom. Rovnako sa môžu vyskytnúť problémy s prehĺtaním, či dýchaním. Pediatri odporúčajú, aby ste používali silikónový cumlík a rovnako ho dali do úst. Sliny matky obsahujú mikróby, ktoré stimulujú imunitný systém dieťatka. Takto znížite riziko alergie u dieťatka.

Čo by ste mali vedieť?

Predtým ako sa rozhodnete zahodiť cumlík, mali by ste vedieť, že cumlík je aj veľkým pomocníkom. Nielenže dodáva pocit pohodlia a spokojnosti vášmu malému zázraku, ale rovnako podľa štúdie redukuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

Kľúčom k správnemu používaniu je nielen dostatočná hygiena, ale aj zbavenie sa cumlíku predtým, ako vaše dieťa dosiahne vek 3 rokov. Jedine takto sa vyhnete možným problémom s rečou a so zúbkami.

Ak sa rozhodnete, že nechcete používať cumlík, skúste sa najprv porozprávať s pediatrom, ktorý vám pomôže spraviť správne rozhodnutie.

Zdroj: info.sk, NJ, curejoy.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.