• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

MIŠÍKOVÁ: Môj mandant Daniel Lipšic trestný rozkaz akceptoval

  • 16:50 16.10.2017
  • Bratislava
MIŠÍKOVÁ: Môj mandant Daniel Lipšic trestný rozkaz akceptoval

Trestný rozkaz Okresného súdu Bratislava III vo veci dopravnej nehody bývalý poslanec NR SR a exminister vnútra Daniel Lipšic akceptoval a nepodal voči nemu odpor v zákonnej lehote. Uviedla dnes pre TASR jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková.

Ako jeho právna zástupkyňa musím konštatovať, že vymeraný trest (tri roky odňatia slobody s päťročným podmienečným odkladom, šesť rokov zákaz činnosti) patrí k najprísnejším v porovnaní s obdobnými prípadmi a nezohľadňuje viaceré okolnosti,“ povedala pre TASR Mišíková.

Podľa jej slov ide o nasledujúce okolnosti - uznanie viny v priebehu vyšetrovania, deklarované aj verejným vzdaním sa poslaneckého mandátu. Ďalej spolupráca obvineného s orgánmi činnými v trestnom konaní, minimálne prekročenie povolenej rýchlosti, výrazné spoluzavinenie chodca, čo konštatoval aj znalec pribratý do konania vyšetrovateľom. Napokon ospravedlnenie sa pozostalým a dohoda s pozostalými o odškodnení, bezprostredne po skutku.

S poľutovaním tiež konštatujem, že priebeh vyšetrovania sprevádzali okolnosti nasvedčujúce tomu, že bude vyvíjaná snaha o poškodenie môjho mandanta na úkor objektívneho uzavretia jeho prípadu. Za všetky spomeniem len jednu z týchto okolností: únik dôkazového materiálu, videozáznamu o priebehu dopravnej nehody z bezpečnostnej kamery inštalovanej na budove Krajského súdu v Bratislave na Vajnorskej ulici,“ uviedla Mišíková vo svojom stanovisku.

Dôveru v objektívne uzavretie vyšetrovania naštrbil aj pokyn Generálnej prokuratúry na zastavenie konania o uzavretí Dohody o vine a treste v zmysle príslušných ustanovení Trestného poriadku a následná výmena dozorujúceho prokurátora,“ zdôraznila Lipšicova právna zástupkyňa.

Napriek týmto okolnostiam som ako právna zástupkyňa rešpektovala rozhodnutie svojho mandanta nepodať voči Trestnému rozkazu odpor,“ dodala Mišíková.

Trestný rozkaz v prípade dopravnej nehody bývalého poslanca Národnej rady SR a exministra vnútra Daniela Lipšica nadobudol právoplatnosť. Pre TASR to povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Trestný rozkaz zo dňa 19. 9. 2017 sa stal právoplatný dňa 10. 10. 2017. V zákonnej lehote nebol proti nemu podaný odpor,“ povedal Adamčiak pre TASR.

Okresný súd Bratislava III odsúdil v polovici septembra Daniela Lipšica za prečin usmrtenia na podmienečný trest tri roky, zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní päť rokov.

Súd zároveň obvinenému uložil probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe, trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu šesť rokov a povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a predchádzanie dopravným nehodám. Obvineného taktiež zaviazal k náhrade škody voči poškodeným.

Prokurátor v júli tohto roka podal vo veci obžalobu pre trestný čin usmrtenia. Trestná sadzba pri tomto prečine je dva až päť rokov.

Daniel Lipšic zrazil 72-ročného muža 19. septembra 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská. Po nehode sa vzdal poslaneckého mandátu.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.