• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Dvadsaťjeden subjektov založilo Digitálnu koalíciu

  • 11:00 26.09.2017
  • Bratislava
Dvadsaťjeden subjektov založilo Digitálnu koalíciu

Slovensko tak nadviazalo na celoeurópsku iniciatívu Digital Skills and Jobs Coalition.

Na zlepšovanie digitálnych zručností študentov a na zvyšovanie digitálnej gramotnosti zamestnancov, ale aj nezamestnaných či podnikateľov je zameraná Digitálna koalícia, ktorú dnes v Bratislave podpísaním memoranda zakladajúcimi členmi uviedli do života.

Digitálna koalícia (DK), ktorej predsedom predstavenstva je vicepremiér Peter Pellegrini, spája partnerov zo štátneho, súkromného, neziskového a akademického sektora v úsilí pripraviť Slovákov všetkých vekových kategórií na prácu a život v nastupujúcej digitálnej ekonomike. Každý z 21 signatárov zakladajúceho memoranda predstavil svoje ciele.

Ak chceme byť v technologickom centre Európy, tak sa musíme dostatočne vopred a dobre pripraviť na digitálnu transformáciu, ktorá je pred nami. V opačnom prípade hazardujeme s našou budúcnosťou, pretože môžeme skončiť ako manufaktúra EÚ,“ vyhlásil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Podľa neho digitálna transformácia nie je pre Slovensko možnosť, ale nevyhnutnosť. „Cieľom našej spoločnej dlhodobej iniciatívy je zabezpečiť našim občanom uplatniteľnosť na meniacom sa trhu práce, v podnikaní, vede, výskume, či v inováciách a schopnosť konkurovať v digitálnej ére,“ povedal.

Zamestnania budúcnosti budú založené na zručnostiach, ktoré vyžadujú, aby vzdelávanie držalo krok s najnovším technologickým vývojom. Aktivity Digitálnej koalície budú preto inšpirované celoeurópskymi prioritami v oblasti digitálnej práce. Sú to napríklad štrukturálne zmeny vo vzdelávacom systéme, ktoré umožnia prípravu digitálne kvalifikovanej pracovnej sily, rozbehnutie projektov rekvalifikácie neuplatnených absolventov iných odborov do technických a IT smerov, či podpora dialógu medzi priemyslom a vzdelávaním.

"Slovensko má veľkú príležitosť byť lídrom nielen v automobilovom priemysle, ale aj v sektore informačných technológií. Má na to dobré predpoklady. Záujem ľudí, peniaze aj legislatívna a technická podpora Európy sú faktory, ktoré rozvoju sektoru informačných a komunikačných technológií nahrávajú. Vyplatí sa to všetkým, tak občanom, ktorým moderné technológie uľahčujú prácu i bežný život, podnikom, ako aj štátu. Verím, že s aktívnou pomocou a v spolupráci verejných inštitúcií, odbornej komunity, podnikateľov a tretieho sektora sa podarí tento potenciál naplno využiť, povedal Dušan Chrenek, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V EÚ v súčasnosti funguje 17 digitálnych koalícií a očakáva sa, že v priebehu tohto roka budú založené ďalšie.

Medzi zakladajúcimi členmi DK sú Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), IT Asociácia Slovenska, ministerstvo školstva, ministerstvo hospodárstva a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ďalej sú to stredné a vysoké školy, významné IT firmy a ďalšie organizácie. Tento počet však nie je konečný, Digitálna koalícia bude ďalej silnieť a prijímať nových partnerov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

DNES - 14:20Domáce

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický a práce Erik Tomáš.

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.