• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Policajti odhalili drogovú skupinu zo Slovenska, Česka a Poľska

  • 15:16 13.09.2017
  • Ostrava/Žilina
Policajti odhalili drogovú skupinu zo Slovenska, Česka a Poľska

Slovenským, českým a poľským policajtom sa podarilo odhaliť medzinárodnú organizovanú skupinu, ktorá pôsobila na území všetkých troch štátov a zásobovala drogový trh metamfetamínom.

Počas spoločnej akcie, ktorou vyvrcholila vyše ročná spolupráca, zadržali 38 ľudí a po troch ľuďoch je vyhlásené pátranie. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Ostrave informovali policajní predstavitelia Slovenska, Českej republiky a Poľska.

Podľa riaditeľa Národnej protidrogovej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Eduarda Matanina sa na Slovensku do akcie pod krycím názvom SKALA zapojilo 143 policajtov. „Vykonali osem domových prehliadok a deväť prehliadok iných priestorov v okresoch Čadca, Prievidza a Dunajská Streda. Zatiaľ sme obvinili tri osoby a dve z nich sú stíhané väzobne. Hrozí im trest 20 až 25 rokov. Rozsah prípadu dokumentuje skutočnosť, že na Slovensku sme zaistili 375.000 eur, 3,16 milióna českých korún a 11.000 dolárov. Našli sme aj jednu nelegálne držanú zbraň, rôzne množstvo prekurzorov na výrobu drog, tabletky na výrobu metamfetamínu a zaistili sme dve vozidlá,“ povedal Matanin.

Riaditeľ Národnej protidrogovej centrály Služby kriminálnej polície a vyšetrovania Polície Českej republiky Jakub Frydrych vysvetlil, že občania českej, slovenskej, poľskej a vietnamskej národnosti vytvorili organizovanú skupinu, v ktorej mal každý čiastkovú úlohu pri opakovanej nelegálnej výrobe metamfetamínu a pri jeho predaji. „Na území Poľskej republiky obstarali z lekární lieky s obsahom pseudoefedrínu spôsobom, ktorý umožňoval obísť zavedenú reguláciu ich predaja. Pomocou kuriérov lieky dopravili na Slovensko, kde ich spracovali pre využitie pri výrobe metamfetamínu. Po dovezení tohto prekurzoru na územie Českej republiky vyrábali drogy v laboratóriu v priemyslovom objekte na Karvisku,“ uviedol Frydrych.

Doplnil, že metamfetamín vyrábali osoby vietnamskej národnosti, dovezené zo severných Čiech. „Vyprodukovaný metamfetamín prevážali členovia organizovanej skupiny ukrytý v potravinách a spotrebnej elektronike. Pre uľahčenie a zamaskovanie trestnej činnosti využívali obchodnú firmu,“ dodal Frydrych.

Počas českej akcie GOROLA-SUNG podľa neho vykonali vyše 20 domových prehliadok na severe Českej republiky a v Moravskosliezskom kraji, pri ktorých odhalili laboratórium na výrobu metamfetamínu veľkosti priemyselnej produkcie. „Zaistili sme desať kilogramov liečiv, veľké množstvo pomocných chemických látok a odpadových látok z výroby, priestor na pestovanie netechnického konope, desať kilogramov sušiny marihuany, zhruba 9 miliónov českých korún v rôznych menách, sedem vozidiel, krátku strelnú zbraň a väčšie množstvo streliva. Vyšetrovanie prípadu pokračuje a vzhľadom na veľký rozsah trestnej činnosti môžeme predpokladať prepojenie s ďalšími prípadmi, ktoré vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní na území Európskej únie,“ podotkol Frydrych.

Niektorí členovia slovenskej skupiny sa podľa riaditeľa Národnej protidrogovej jednotky NAKA zaoberali aj predajom tabaku. „Preto sme vstúpili do spolupráce s Kriminálnym úradom finančnej správy SR. Pri domových prehliadkach sme našli 497 kilogramov tabaku, 32.000 cigariet a rôzne ochranné známky, hlavne holandské. Túto časť prípadu ďalej dokumentujú kolegovia z Kriminálneho úradu finančnej správy,“ uzavrel Matanin.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jaroslava Haščáka opäť obvinili

Jaroslava Haščáka opäť obvinili

DNES - 9:47Domáce

Prokurátor opäť obvinil Jaroslava Haščáka.

Na priebeh prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov

Na priebeh prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov

DNES - 8:22Domáce

Na priebeh sobotných prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov.

Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

DNES - 8:04Domáce

Členstvo v NATO podľa Daniela Hoštáka predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko.

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

DNES - 6:09Domáce

Obaja prezidentskí kandidáti Ivan Korčok aj Peter Pellegrini si želajú mier na Ukrajine.

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

VČERA - 18:53Domáce

Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte fungovala, a nie následne opravovať chyby spravodlivosti rozdávaním amnestií.