• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

KDH navrhuje zmeny v oblasti eurofondov, Slovensko sa má učiť od najlepších

  • 13:20 18.08.2017
  • Bratislava
KDH navrhuje zmeny v oblasti eurofondov, Slovensko sa má učiť od najlepších

Škandál s eurofondmi na ministerstve školstva nie je jediný a situácia je oveľa vážnejšia. Upozornilo na to dnes mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Čerpanie eurofondov na Slovensku označilo za katastrofálne a navrhuje viacero zmien.

V posledných dňoch a týždňoch sme boli svedkami mnohých zvláštnych informácií a škandálu s eurofondmi najmä na ministerstve školstva. Myslíme si ale, že to nie je jediný škandál a že tá situácia je oveľa, oveľa vážnejšia. Slovensko, bohužiaľ, nekladie dostatočnú pozornosť svojej budúcnosti a systém eurofondov s tým priamo súvisí,“ uviedol europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Kresťanskí demokrati poukázali na to, že Slovensko muselo za roky 2013 až 2016 vrátiť pre chyby v čerpaní viac než 15 % eurofondov, čo je najviac spomedzi krajín Európskej únie. „To sú prostriedky, ktoré nešli napríklad na vedu a výskum nielen pre jeden zbabraný projekt, ale ktoré tam nešli systémovo viac rokov,“ konštatoval Štefanec.

Na chvoste je Slovensko podľa neho aj úrovňou schopnosti inovácií. Europoslanec zdôraznil, že krajiny, ktoré sa pohybujú v lepších pásmach, majú najmenšiu chybovosť v čerpaní eurofondov. Je to napríklad Fínsko, ktoré robí vo využívaní fondov najmenej chýb a zároveň je najlepšie v inováciách.

Predstavitelia KDH zároveň vyčíslili, že Slovensku patrí 19. miesto v objeme prostriedkov vynakladaných na vedu a výskum. Dáva na ne 1,18 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je menej ako priemer EÚ (2,03 %) aj V4 (1,38 %). Hnutie preto navrhuje zvýšiť podiel financií, ktoré idú do tejto oblasti, na minimálne 1,38 % HDP do roku 2020.

Treba zásadne zmeniť transparentnosť v oblasti eurofondov. Nielen systém výberu hodnotiteľov, ale celý systém nastavenia tak, aby bol prístupný celej verejnosti. Tá transparentnosť by sa mala týkať nielen procesov, ale aj obsahovej dokumentácie s výnimkou technickej dokumentácie. Je tu veľký priestor pre zlepšenie,“ domnieva sa Štefanec.

Štát by sa mal podľa neho učiť od krajín, kde to funguje, okrem Fínska napríklad aj od Estónska.

Člen predsedníctva KDH Andrej Klapica dodal, že Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou mierou odlivu vysokokvalifikovanej pracovnej sily. „Ak sa nič nezmení, Slovensko zmešká vlak do štvrtej priemyselnej revolúcie, teda inovatívnej a digitalizovanej Európy. Ďalší takýto vlak už vypravený nebude,“ poznamenal.

Pri eurofondoch na vedu a výskum navrhujú kresťanskí demokrati zároveň väčšie zapojenie malých a stredných podnikateľov, ktorí tam už dnes majú výsledky. Financie by prerozdelili tak, aby boli podporené najmä projekty v oblasti elektromobility, digitalizácie a zdravotníctva. O tom, ako majú byť vynakladané prostriedky z eurofondov na vedu a výskum, chce hnutie vytvoriť širokú diskusiu.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

DNES - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

DNES - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

DNES - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

DNES - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

DNES - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.