• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Festival v Toronte uvedie aj druhý hraný film J. Lehotského Nina

  • 14:55 16.08.2017
  • Bratislava
Festival v Toronte uvedie aj druhý hraný film J. Lehotského Nina

Po uvedení debutového hraného filmu Juraja Lehotského na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte dostal slovenský režisér pozvanie na festival po druhý raz. Do oficiálneho výberu zaradili jeho novú snímku Nina.

Slovensko-český film je citlivým ponorom do detského myslenia, konfrontovaný so svetom dospelých v momentoch, keď rodina zažíva rozvod a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov. V severoamerickej premiére na 42. ročníku MFF v Toronte ho osobne uvedie Juraj Lehotský 10. septembra. „Uvedenie na jednom z najvýznamnejších festivalov na severoamerickom kontinente je skutočnou poctou a sme nesmierne vďační selektorom Dmitrimu Eipidesovi a Andreiovi Tanasescovi za ich neuveriteľnú podporu a dôveru, ktorou obdarúvajú hranú tvorbu Juraja Lehotského, keďže štyri roky po uvedení filmu Zázrak, venovali priestor aj Nine,“ komentovali premietanie snímky v Toronte producenti filmu Ivan Ostrochovský a Katarína Tomková.

Podľa Juraja Lehotského jeho nový titul rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme dnešnej spoločnosti. „Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly,“ vysvetlil režisér, ktorého veľmi zaujíma, ako slovenský film s dôležitou celospoločenskou témou prijmú ľudia mimo Európy, napríklad v Kanade a v USA.

Vďaka uvedeniu filmu na torontskom festivale by snímka mohla osloviť a zaujať kanadskú či americkú distribúciu. „Verím, že by bolo veľmi užitočné, aby film videli ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničných kinách. Považujem za dôležité otvoriť túto tému, a dúfam, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému 'stratenému' dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ uzavrel Lehotský, ktorý snímku napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom.

V postave otca sa predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme či v divadle nemohol vidieť, filmový debut v úlohe matky absolvovala režisérka a choreografka Petra Fornayová, komplikovanú úlohu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu.

Svetovú premiéru absolvovala Nina na 52. MFF v Karlových Varoch. Hneď po uvedení na karlovarskom festivale zaujala zahraničný trh a v medzinárodnom filmovom prostredí ju bude reprezentovať francúzska spoločnosť Alpha Violet. Filmu bude poskytovať festivalový servis a bude jeho medzinárodným predajcom. Do slovenských kín sa dostane od 21. septembra v distribúcii Film Europe Media Company.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.