• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

11 skvelých výhod horčicového esenciálneho oleja

  • 20:04 19.08.2017
  • Bratislava
11 skvelých výhod horčicového esenciálneho oleja

Tento druh oleja je v iných kútoch sveta veľmi známy pre jeho účinky na zdravie. Netreba si ho však mýliť s horčicovým olejom, ktorého výroba a účinky sa značne líšia.

Toto je 11 skvelých výhod horčicového esenciálneho oleja:

1. Stimulant

Tento olej je silný stimulant cirkulácie krvi, trávenia a vylučovania. Pri masáži stimuluje celkovú cirkuláciu, čo sa prejaví na začervenaní kože. Pri trávení stimuluje sekréciu gastrických štiav a pri vylučovaní zas pohyb čriev.

2. Dráždidlo

Aj keď sa na prvý pohľad nemusí zdať, že toto je výhoda, tak v jedinečných prípadoch je opak pravdou. Ako dráždidlo totiž dokáže vytvoriť v orgánoch požadovanú reakciu alebo stimuly. Tento fakt sa využíva hlavne v orgánoch, ktoré sú necitlivé alebo na stimulovanie rastu svalov.

3. Predjedlo

Tento olej je dobré predjedlo a dokáže skutočne nabudiť hlad. Ako dráždidlo totiž stimuluje žalúdok a črevá, čo vedie k tvorbe žalúdočných štiav a hladu.

4. Antibakteriálne vlastnosti

Bojuje proti nežiadúcim bakteriálnym infekciám v čreve, tráviacom, vylučovacom a močovom systéme. Dokonca pomáha aj pri bakteriálnych infekciách kože.

5. Antifungálne vlastnosti

Tento olej obsahuje Allyl isothiocyanate, preto nedovolí hubám a plesni rásť a šíriť sa.

6. Repelent

Hmyz a niektoré malé zvieratá sa vyhýbajú tomuto oleju, preto môže byť použitý ako repelent. Môže byť použitý v odparovačoch na odháňanie hmyzu.

7. Revitalizuje vlasy

Kombinácia určitých mastných kyselín v horčicovom oleji je skvelá pre vlasy. Tento olej stimuluje cirkuláciu krvi v hlave, čím podporuje rast vlasov, ale aj ich kvalitu. Rovnako je skvelou pomocou pri vypadávaní vlasov.

8. Je hrejivý

Zahrieva vnútorný systém ako dýchací systém a chráni ho pred tvorbou a nahromadením hlienu. Tiež zohrieva telo v zime do určitej miery. To môže byť čiastočne spôsobené jeho stimulujúcimi a mierne dráždivými účinkami.

9. Potenie

Jeho účinky vedú k poteniu, ktoré slúži nielen na otváranie pórov kože, ale rovnako pomáha odstrániť z tela toxíny a nadmerné množstvo solí. V oboch prípadoch ho treba aplikovať vnútorne, ale aj navonok.

10. Tonikum

Tento olej slúži ako všestranné tonikum pre zdravie vášho tela. Pôsobí na všetky systémy v tele, poskytuje silu a zvyšuje imunitnú funkciu.

11. Proti reume a artritíde

Uľavuje od príznakov týchto chorôb a tento účinok bol využívaný hlavne v staroveku.

Ďalšie benefity

Rovnako pomáha pri liečbe kašľa, nachladnutia, bolesti hlavy, bolesti v tele a pomáha pri raste svalov a podpore ich sily. Ochraňuje zuby pred baktériami.

Upozornenia

Napriek viacerým informáciám o tom, že tento druh oleja je toxický a varovaniam pre tehotné ženy, sa v Indií a Bangladéši nikdy nedokázali takéto nepriaznivé efekty. Keďže je aj dráždidlo aj stimulant, niekedy sa môže zdať, že jeho reakcie na telo sú silné, ale to všetko závisí od prvej dávky. Telo si postupne zvykne.

Zdroj: info.sk, NJ, organicfacts.net, ncbi.nlm.nih.gov Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.