• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Emocionálne týranie: 10 varovných znakov, ktoré ľudia prehliadajú

  • 20:55 14.08.2017
  • Bratislava
Emocionálne týranie: 10 varovných znakov, ktoré ľudia prehliadajú

Na týchto desať typov správania by ste si mali dávať väčší pozor.

Na rozdiel od fyzického týrania je emocionálne týranie často ťažké odhaliť. No jeho následky môžu byť rovnako škodlivé, ako u fyzického zneužívania. Tu je niekoľko varovných znamení, na ktoré by ste si mali vo vzťahu dávať pozor.

1. Cítite sa bezmocní

Ak správanie vášho partnera spôsobuje, že sa cítite bezvýznamní, kontrolovaní, alebo ak nemôžete hovoriť o tom, čo sa deje, je to zneužívanie.

2. Cítite sa vinní

Váš partner vás môže emocionálne vydierať, trápiť, alebo sa s vami odmieta rozprávať. Toto je spôsob manipulácie.

3. Ste podkopávaní

Váš partner môže neustále odmietať váš názor, alebo vás núti spochybňovať svoj vlastný názor na vzťah tak, že vás presviedča, že ste zbytočne precitlivelí na niečo, čo urobil. Môže tiež spochybniť vašu verziu udalosti.

4. Ste kritizovaní

Psychoterapeutka Abby Rodman povedala pre Huffington Post:

"Zdá sa, že všetci chvália váš nový šatník, nedávnu stratu hmotnosti alebo najnovší blog. Všetci s výnimkou jednej osoby, ktorá by mala všetku chválu viesť. Váš emocionálne zneužívajúci partner oveľa viac investuje do toho, že vás ničí."

5. Váš partner je ľahostajný

Môžete byť kvôli niečomu naozaj smutní a váš partner nie je ani rozrušený ani vás nepodporuje. To je podľa Rodman preto, že: "Aby ste zostali pod kontrolou, emocionálni tyrani potrebujú, aby ste sa sústredili na nich.”

6. Veľké gestá

Veľká kytica kvetov nemusí nevyhnutne znamenať, že ste emocionálne zneužívaní. Ale môže to byť jedno zo skrytých znamení. Psychologička Sally Brown povedala pre Daily Mail:

"Keď zneužívajúci partner vie, že prekročil hranicu a spochybňujete vzťah, pripravte sa na veľké gesto - drahé jedlo, víkendový výlet, nečakaný darček alebo kyticu kvetov. Pôvodný problém zostáva nevyriešený, alebo dokonca ani neuznaný - veľké gesto kupuje vaše mlčanie a vašou súčasťou dohody je netrvať na tom, aby ste sa o veciach rozprávali."

7. Vaše finančné prostriedky sú kontrolované

Toto je klasický príznak emočného zneužívania, píše Brown. Môže sa začať tým, že vám partner poskytne rady, ktoré skutočne pomáhajú vyriešiť dlhy, alebo ste vďaka nim finančne zodpovednejší.

"Čoskoro váš partner zvýši tlak na "opatrnosť" s peniazmi. Ale nejako sa zdá, že vždy ste to vy, kto musí šetriť, zarobiť viac a znížiť výdavky. Váš partner sa s vami neradí skôr, než minie peniaze. Ak je však niečo, čo chcete vy, najmä ak ide o hrozbu pre manipulatívne správanie vášho partnera, ako je školenie pre vašu kariéru alebo víkend s priateľmi, vždy bude dôvod, prečo si to nemôžete dovoliť."

8. Ľudia si všimnú zmeny

Brown píše:

"Ľudia, ktorým na vás záleží, hovoria, že ste v poslednej dobe tichí alebo nie ste sami sebou. Zaujímajú sa, prečo zriedka chodíte von, alebo prečo ste zmenili spôsob, akým sa obliekate. A pre vás je ťažké im to vysvetliť."

9. Pochybujete o sebe

Váš partner môže využiť zákernú formu manipulácie, aby ste pochybovali o vašom duševnom zdraví. Váš partner popiera niečo, čo predtým povedal, alebo máte podozrenie, že nemáte všetky fakty (napríklad o ich poslednom vzťahu alebo dôvodoch, prečo opustili poslednú prácu). Môže tiež popierať, že robil alebo povedal niečo, čo si jasne pamätáte, ale popiera to s takým presvedčením, že začnete o sebe pochybovať.

10. Vaši priatelia zmizli

Podľa charity Living Without Ause, ďalším znakom je, keď vás niekto úmyselne izoluje od vašej rodiny a priateľov.

Ak potrebujete pomoc, alebo máte podozrenie, že niekto vo vašom okolí je obeťou týrania, môžete volať na národnú bezplatnú nonstop telefonickú linku 0800 212 212 na poradenstvo ženám ohrozeným násilím.

Zdroj: Info.sk, TM, huffingtonpost.com, dailymail.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.