• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

SaS: Danko chce odpútať pozornosť od eurofondovej kauzy

  • 13:49 07.08.2017
  • Bratislava
SaS: Danko chce odpútať pozornosť od eurofondovej kauzy

Predseda SNS Andrej Danko vydiera svojich partnerov v korupčnej koalícii. Reagovala opozičná SaS na Dankovo vypovedanie koaličnej zmluvy.

Za týmto krokom vidí SaS snahu o odlákanie pozornosti verejnosti od kauzy okolo rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva. „Preto vyvoláva na pohľad vážny koaličný spor,“ píše v stanovisku predseda SaS Richard Sulík, podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Podľa SaS by sa Danko rád zbavil ministerstva školstva. „Zistil, že je to rezort, kde treba urobiť veľa reálnej práce pre žiakov, učiteľov, pre slovenskú spoločnosť, a nie kradnúť,“ vysvetľujú liberáli.

Dodávajú, že ak by „z tejto priehľadnej augustovej hry predsedu SNS vyšiel rozpad vlády“, SaS je pripravená na predčasné voľby aj na prevzatie vládnej zodpovednosti. Považuje sa za jedinú reálnu alternatívu voči Smeru-SD a tejto koalícii.

Podľa OĽaNO-NOVA Danko vnáša na Slovensko chaos

Delenie koristi eurofondov na vedu a výskum sú pre SNS také dôležité, že predseda strany a NRSR Andrej Danko neváha vnášať na Slovensko chaos. V stanovisku reagujúcom na vypovedanie koaličnej zmluvy Dankom to uviedli poslanci Veronika Remišová a Igor Matovič (OĽaNO-NOVA).

Podľa opozičných poslancov je krok šéfa SNS dôkazom toho, že koalícia nie je schopná spolu vládnuť a namiesto riešení problémov Slovenska ako školstvo a zdravotníctvo sa teraz „bude handrkovať o tom, kto si čo rozdelí, a o sféru vplyvu“.

„Andrej Danko riadenie našej krajiny nezvládol a ukázal, že nie je schopný komunikovať. Vo štvrtok (3.8.) po koaličnej rade sa tváril, že je všetko v poriadku a dnes posiela odkazy koaličným partnerom na papierikoch, ako keby nešlo o členov vlády, ale o spolužiakov na základnej škole,“ uviedli Remišová a Matovič.

Podľa poslancov sa však Dankovi takýmto správaním nepodarí prekryť škandál s eurofondmi na vedu. Opozícia bude aj naďalej žiadať, aby zaň vyvodil zodpovednosť, doplnili Remišová s Matovičom.

Paška nevylučuje predčasné voľby

Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku môže dôjsť pri zmene koaličnej zmluvy aj k výmene ministerstva školstva za iné. Ale na to by podľa jeho slov nebolo treba vypovedať koaličnú zmluvu. SNS chce v novej dohode podľa Pašku nastaviť mechanizmy, aby sa koaliční partneri rešpektovali.

„Mali by sme nastaviť mechanizmy komunikácie, vďaka ktorým by sme si pomáhali,“ uviedol. Vzájomný rešpekt totiž podľa neho prestal existovať. Koaličná zmluva by teda mala hovoriť, ako má koalícia fungovať, komunikovať aj v regiónoch a to celé by malo navrátiť rešpekt. „Koaličná zmluva má rezervy, ktoré by sme mali vyladiť,“ povedal Paška s tým, že všetko závisí od koaličných partnerov.

Nevylúčil, že pokiaľ nebude u partnerov záujem, môže dôjsť k pádu vlády a až predčasným voľbám. „Aj to je možnosť,“ poznamenal. Poukázal, že na predčasné voľby treba nájsť v parlamente 90 hlasov. Vedel by si predstaviť aj revíziu kabinetu po páde vlády bez predčasných volieb.

Podľa politológa Danko nechce predčasné voľby

To, že partner vypovedá koaličnú zmluvu, prakticky znamená, že v hlasovaniach nie je viazaný dohodou, a týmto krokom sa v podstate zúžila koaličná rada na dvoch partnerov Smer-SD a Most-Híd. Pre TASR to uviedol politológ Ján Baránek na margo rozhodnutia predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).

Na základe uvedeného si politológ myslí, že Andrej Danko zrejme nechce predčasné voľby, ale chce prehodnotiť koaličnú zmluvu a zmeniť pravidlá. „Toto sa mu môže aj nemusí podariť. Je to riskantná hra, lebo Smer-SD, pokojne si viem predstaviť, že pôjde v takomto prípade, buď do predčasných volieb, alebo je tam ešte možnosť tichej podpory bez toho, že by SNS bola v koalícii,“ konštatoval Baránek, pričom upozornil, že v tom prípade je potom na stole aj otázka nového prerozdelenia rezortov. Platilo by to však vtedy, ak by nepadla vláda. „Keby padla, tak je tam potom návrh na zostavenie novej vlády, ktorú by sa Robert Fico mohol pokúsiť vyskladať, prípadne nejaká iná vláda, alebo predčasné voľby. Ale toto sú alternatívy,“ dodal.

Podľa politológa sú štyri scenáre, ktoré môžu nastať: buď partneri uzatvoria novú koaličnú zmluvu, do ktorej sa začlenia body, ktoré požaduje Andrej Danko, alebo vláda bude vládnuť s tichou podporou, čo podľa politológa nie je reálne. Následne by bolo na dohode, či by rezorty zostali SNS, pričom si myslí, že nie. Treťou možnosťou je podľa neho pokus o zostavenie novej vlády, ak by koalícia naozaj zanikla a poslednou sú predčasné voľby.

Očakáva, že teraz nastane rokovanie, netrúfol si však predstaviť, ako zareaguje Robert Fico. „Všetky možnosti sú v hre, povedal by som, ako rovnocenné,“ dodal, pričom vôbec nevylúčil možnosť, že budú predčasné voľby. „Stále má preferencie na úrovni volebného výsledku,“ uzavrel.

Danko vypovedanie koaličnej zmluvy zdôvodnil absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. Chcel by novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

Dobrá sociálno–ekonomická situácia v roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania,“ tvrdí Danko.

Zároveň koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.