• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Na čo si dať pozor pri výpovedi PZP

  • 14:19 01.08.2017
  • BRATISLAVA
Na čo si dať pozor pri výpovedi PZP

Každoročne sa podmienky poisťovní v oblasti povinného zmluvného poistenia menia a tým dochádza aj k zmenám v ocenení zákonných poistiek.

Určite ste sa stretli s tým, že rôzne poisťovne ohodnotili výšku úplne rovnakého modelu automobilu rôzne a tak je veľká pravdepodobnosť, že sa vám po určitom čase oplatí poisťovňu zmeniť. Zmena alebo výpoveď PZP má špecifické pravidlá, na ktoré si treba dať pozor, aby ste sa zbytočne nezachytili v sieti byrokratických nezmyslov.

Výpoveď PZP má svoje pravidlá

V každom prípade je potrebné poisťovni v ktorej máte poistku aktuálne uzatvorenú podať výpoveď. Platia tu presné pravidlá, nutnosťou je dodanie výpovede minimálne 6 týždňov pred začiatkom nového poistného obdobia, teda ročným výročím zmluvy. Nepočítajte s tým, že ak nezaplatíte zákonnú poistku pre ďalšie obdobie, tak ste povinné zmluvné poistenie automaticky zrušili. Ak by ste to takto urobili a poistili svoje vozidlo v inej poisťovni, táto nová zmluva je neplatná. To znamená, že vybavovaniu a papierovaniu sa nevyhnete a zájsť poistiť svoje vozidlo do inej poisťovne (resp. uzatvoriť ho online) môžete až po riadnom vypovedaní zmluvy. Nové PZP bude uzatvorené s platnosťou odo dňa, kedy poistka v starej poisťovni zaniká. Z toho dôvodu treba strážiť dátumy, aby ste mohli zmeniť poisťovňu bez zbytočných nákladov navyše a vozidlo nezostalo ani jeden deň bez poistenia.

Špeciálne prípady výpovede

Samozrejme existujú špeciálne prípady, ktoré umožňujú vypovedať zákonnú poistku mimo obdobie, ktoré sme načrtli. Medzi takéto prípady patrí napríklad predaj vozidla, vyradenie z evidencie, zošrotovanie, jeho krádež alebo výpoveď po poistnej udalosti. Aj v týchto prípadoch má poisťovňa presne stanovené podmienky za akých je možné zmluvu vypovedať. Je potrebné predložiť kópiu kúpnej zmluvy, no ak ju nemáte, predložíte aspoň kópiu veľkého technického preukazu s uvedeným menom nového majiteľa. Ak vám vozidlo ukradli, budete na výpoveď potrebovať potvrdenie od polície a ak vozidlo nechávate vyradiť z evidencie, budete potrebovať protokol o ekologickej likvidácii. Pri ukončení povinného zmluvného poistenia mimo povoleného obdobia máte nárok na vrátenie zvyšku poistného, ktoré ste uhradili na celé obdobie poistného obdobia.

Risk nie je zisk

Mnoho ľudí nevie, koľko toho riskuje, keď sa rozhodne vyraziť na cesty s vozidlom bez zákonnej poistky. Ak vás zastaví polícia a túto skutočnosť zistí, pokuta takéhoto priestupku činí až viac než 3300 eur. Paradoxne je cestná kontrola ešte ten lepší prípad, ak by ste totiž spôsobili nehodu, výška škôd sa môže vyšplhať až na stovky tisíc, či milióny eur a to môže viesť k exekúciám majetku. Preto odporúčame, aby ste sa vždy uistili, že vaše vozidlo je minimálne zákonnou poistkou riadne kryté.

Zdroj: Info.sk/PR , Foto: Rychlepoistenie.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.