• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

10 “zaručených” právd o zdraví, ktorým by ste nemali veriť

  • 19:19 21.07.2017
  • Bratislava
10 “zaručených” právd o zdraví, ktorým by ste nemali veriť

Toto je 10 mýtov o zdraví, ktorým verí väčšina ľudí a nemali by. Aj vy ste im doteraz verili?

1. 8 pohárov vody denne pre zdravie

Nebojte sa, poháre nemusíte rátať. Vedci zistili, že stačí, ak si pohár vody doprajete vždy vtedy, keď ste smädní a tak ostanete hydratovaní. A vodu prijímate aj v potravinách ako je ovocie, zelenina, ryža, čaj, džúsy a polievky. Najlepším indikátorom toho, či pijete dosť vody je váš moč. Ak je sýto žltý, doprajte si pohár vody.

2. Vajcia sú zlé pre srdce

Jedenie vajec nezvyšuje riziko srdcových chorôb u zdravých ľudí. Žĺtka síce obsahujú cholesterol, ale existujú potraviny, ktoré sú omnoho horšie pre naše srdce. Vajcia okrem iného obsahujú omega-3-mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení.

3. Antiperspiranty spôsobujú rakovinu prsníka

National Cancer Institute vyvrátil tvrdenia vedcov o tom, že by antiperspiranty a deodoranty mohli spôsobovať rakovinu prsníka. Podľa nich neexistuje skutočné spojenie medzi týmito produktami a rakovinou prsníka.

4. Chlad spôsobuje nádchu

Je jedno, čo hovorila vaša mama, ale trávenie času v chladnom počasí u vás nedokáže vytvoriť nádchu. Podľa štúdie sme na patogény náchylnejší práve vtedy, ak trávime viac času v interiéroch ako na chladnom vonku.

5. Každý deň by ste si mali dať multivitamín

Väčšina vedcov sa zhoduje, že pokiaľ vám lekár nenakázal brať vitamíny, mali by ste si ich dopriať cez zeleninu, ovocie, orechy a zdravé oleje.

6. Raňajky vám pomôžu schudnúť

Raňajky skutočne môžu pomôcť ľuďom schudnúť, a to hlavne vďaka tomu, že dokážu pomôcť stlmiť chute počas dňa. Ak však neraňajkujete, nezúfajte. Stačí, ak sa nebudete prejedať počas obeda a na večeru, a môžete tak prijať o 400 kalórií menej.

7. Zelený hlien poukazuje na infekciu

Zelený alebo žltý hlien vo vašej vreckovke primárne nepoukazuje na bakteriálnu infekciu. Ak sa teda riadite tým, že toto je hlavný znak toho, že potrebujete lieky a antibiotika, mali by ste to nechať na lekára, ktorý určí správnu diagnózu.

8. Cukor spôsobuje hyperaktivitu u detí

Veľa rodičov si myslí, že existuje spojenie medzi cukrom a hyperaktívnym správaním ich detí. Vedci sa však nazdávajú, že neexistuje spojenie medzi cukrom a tým, že deti nie sú schopné sa sústrediť a majú v sebe priveľa energie.

9. Z dosky na záchode môžete ochorieť

Nemusíte sa obávať toho, že ak si záchod neobložíte papierom, tak ochoriete. Popravde sú toalety miestom, ktorého by ste sa na verejných záchodoch nemali báť. Obávať sa môžete dvier, kľučiek a podlahy na týchto miestach, ktoré sú pokryté baktériami ako E. coli alebo norovírom. Namiesto toho, aby ste pokrývali papierom záchod, obaľte si ruky papierom svoje ruky pred vstupom na verejné záchody.

10. Pukanie prstov spôsobuje artritídu

Pukanie prstov a kĺbov síce neznie príjemne pre uši, ale rozhodne nie je nebezpečné. Pukanie spôsobuje plynová bublinka medzi kosťami. Pokiaľ pri tejto aktivite necítite bolesť, tak pokojne pokračujte v pukaní ďalej.

Predstavili sme vám 10 mýtov o zdraví, ktorým verí väčšina ľudí na svete. Poznáte ešte ďalšie. Podeľte sa o ne s nami v komentároch.

Zdroj: info.sk, NJ, webmd.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.