• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Dvaja mŕtvi a vyše sto zranených po zemetrasení na gréckych ostrovoch a v Turecku

  • 6:27 21.07.2017
  • Atény
Dvaja mŕtvi a vyše sto zranených po zemetrasení na gréckych ostrovoch a v Turecku

Otrasy bol cítiť na pobreží Turecka a aj na neďalekých gréckych ostrovoch.

Grécke úrady dnes informovali, že pri zemetrasení na ostrove Kos zahynuli dvaja turisti - muži pochádzali z Turecka a zo Švédska. Zranenia podľa tlačovej agentúry AP utrpelo ďalších 120 ľudí. Šéf požiarnej a záchrannej služby Stephanos Kolokuris uviedol, že pátranie v desiatkach dedín a na ďalších miestach na ostrove ukázalo, že v domoch nezostali uväznení žiadni obyvatelia.

Kolokuris uviedol v štátnej televízii, že oboch usmrtených mužov identifikovali, ale neposkytol ďalšie podrobnosti. Dodal, že jeden z piatich vážne zranených bol identifikovaný ako Grék. Dvaja turisti zahynuli, keď sa zrútila stena v bare v Starom meste metropoly Kos, ktorá je aj hlavným prístavom ostrova.

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) uviedol, že epicentrum zemetrasenia bolo 10 kilometrov južne od tureckého mesta Bodrum a 16 kilometrov severovýchodne od ostrova Kos - v hĺbke 10 kilometrov.

Otrasy bol cítiť na pobreží Turecka a aj na neďalekých gréckych ostrovoch. Úrady varovali ľudí, aby sa nepribližovali k plážam. Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) informovalo o malej vlne cunami. „Nechoďte na pláže, nechoďte do poškodených budov a držte sa inštrukcií miestnych úradov,“ uviedlo centrum na sociálnej sieti Twitter.

Z oblasti hlásili aj viac ako 20 dotrasov. Používatelia sociálnych médií na ostrove Kos zverejňovali fotografie, na ktorých boli vážne poškodené budovy a záplavy. Turecké televízie ukazovali zábery ľudí v panike vybiehajúcich na ulice.

Starosta Kosu Jorgos Kyritsis uviedol, že hlavné mesto utrpelo hmotné škody, ale zvyšok ostrova je zrejme v poriadku. „Postihnuté budovy boli väčšinou staré a postavené ešte predtým, ako boli zavedené stavebné predpisy,“ povedal pre miestne rádio. Záchranári začali kontrolovať poškodené budovy, či v nich nie je niekto zavalený. Pobrežná stráž tiež informovala, že poškodený bol aj prístav na ostrove.

Grécko a Turecko sa nachádzajú v oblasti obzvlášť náchylnej na zemetrasenia. Väčšina európskych zemetrasení postihuje Grécko, južný a západný Balkán, Taliansko a západ Turecka, dodáva agentúra DPA.

Zemetrasenie spôsobilo škody len v hlavnom meste

Záchranári na gréckom ostrove Kos zasiahnutom v noci nadnes silným zemetrasením s magnitúdou 6,5 oznámili, že škody vznikli len v hlavnom meste ostrova.

Záchranné práce vykonávame v hlavnom meste Kos a zostaneme tam,“ povedal Kolokuris. „Uskutočnili sme veľmi rozsiahle pátranie v ostatných oblastiach ostrova, kde žijú ľudia, a našťastie, nenašli sme tam žiaden vážny problém,“ dodal.

Zemetrasenie sa vyskytlo dnes približne o 01.30 h a epicentrum sa nachádzalo medzi tureckým mestom Bodrum a ostrovom Kos. Bolo ho cítiť aj na tureckom pobreží Egejského mora a nasledovalo po ňom množstvo dotrasov.

Desaťtisíce turistov na gréckom ostrove Kos museli stráviť zvyšok noci vonku. Medzi nimi napríklad škótsky inštruktor potápania Christohper Hackland, ktorý opísal scény paniky a hystérie.

Našou okamžitou reakciou bolo dostať sa von z hotelovej izby. Počuli sme buchot a cítili sme, ako sa všetko trasie. Svietidlá sa kolísali, narážali o strop, porcelánový riad padal z príborníkov a hrnce robili hluk,“ povedal dnes Hackland zo škótskeho hlavného mesta Edinburgh tlačovej agentúre AP.

Z hotela sa ozývalo veľa kriku a plaču, vládla tam hystéria,“ uviedol inštruktor.

Turisti smerovali z hotela na pláž Lambi na Kose, väčšinu tvorili Holanďania, Rusi a Nemci.

MZV zatiaľ nemá nahlásených zranených Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá nahlásených žiadnych zranených Slovákov. Podľa riaditeľa tlačového odboru MZV Igora Skočeka, Slovákov, ktorí sa pred cestou zaregistrovali cez formulár na stránke ministerstva, obvolali a všetci sú v poriadku. Iných zranených Slovákov zatiaľ nemajú nahlásených.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

DNES - 16:15Zahraničné

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil vo štvrtok rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

DNES - 13:58Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta.

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

DNES - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

DNES - 13:06Zahraničné

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

DNES - 10:46Zahraničné

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09. Ide už o ôsmu zmenu vo Fialovom kabinete.