• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

10 bežných denných návykov, ktoré ničia vaše obličky

  • 18:14 20.07.2017
  • Bratislava
10 bežných denných návykov, ktoré ničia vaše obličky

Problémy s obličkami nevzniknú zo dňa na deň. Predstavíme vám 10 bežných návykov, ktoré vedú k ich poškodeniu.

1. Fajčenie

Fajčenie priamo ovplyvňuje tlak, ktorý zas vedie k zvyšovaniu rizík kardiovaskulárnych ochorení. V konečnom dôsledku krvné cievky v obličkách podliehajú týmto dejom, čo sa podpíše aj na poškodení obličiek. Ak ste diabetik, riziká sú pre vás vyššie.

2. Zadržiavanie moču

Časté zadržiavanie moču môže viesť k ukladaniu toxínov, ktoré mali byť vylúčené. Rovnako má takýto človek nábeh na obličkové kamene, inkontinenciu a ďalšie problémy s obličkami.

3. Konzumácia cukrov

Dezerty, sladkosti, balené potraviny, sladené vody. Aj tieto potraviny sú veľmi zlé pre vaše obličky. Priveľká konzumácia fruktózy vedie k zvýšeniu hladín kyseliny močovej a v konečnom dôsledku k problémom so srdcom. Pacienti s diabetom sú vystavení vysokému riziku vzniku problémov s obličkami. Príliš veľa cukru vo vašej strave môže zhoršiť túto situáciu.

4. Monitorujete si tlak?

Hypertenzia môže spôsobiť poškodenie obličiek. Je preto potrebné poznať svoj tlak.

5. Nesprávne užívanie liekov

Ak užívate lieky, mali by ste sa riadiť príbalovými informáciami alebo nariadeniami lekára. Niektoré lieky totiž pri nesprávnom užívaní môžu poškodiť obličky. Rovnako aj pravidelné užívanie liekov s látkami ako je aspirín, ibuprofén a acetaminofén sú možným problémom pre vaše obličky.

6. Nedostatok cvičenia

Cvičenie je dobré pre cirkuláciu krvi v tela a zároveň udržuje v norme tlak. Nadváha rovnako vplýva na zdravie obličiek a močového systému.

7. Nesprávne návyky pri jedení

Niekedy aj keď prijímate inak zdravé jedlo, môže to byť pre vás problémom a rovnako aj pre vaše obličky. Ak máte už problémy s obličkami, lekár môže navrhnúť stravu, ktorá má menej draslíka a fosforu. To znamená, že tradične "zlé" potraviny, ako je biela ryža, biely chlieb a cestoviny sa zrazu stávajú pre vás dobré. Nemali by ste jesť celozrnné potraviny, ovsené vločky, orechy, šošovicu, obilné otruby, ryby, mäso, hydinu, paradajky, zemiaky, banány a pomaranče. Naopak pri takejto diéte by ste sa mali zamerať na jablká, broskyne, mrkvu, fazuľu, kukuricu, ryžu. Niektoré živiny, ako horčík a vitamín B6, sú vhodné na prevenciu obličkových kameňov.

8. Častá konzumácia alkoholu

Podobne ako pečeň, aj obličky fungujú na princípe odstraňovania nebezpečných substancií z tela. Ak pijete často alkohol, vaše obličky sú pod neustálym tlakom. Konzumácia alkoholu na bežnej báze vedie k vážnemu poškodeniu močového systému. Alkohol zároveň extrémne dehydruje.

9. Príliš veľa soli

Vysoké dávky sodíka vo vašej strave sú potencionálnym problémom nielen pre vaše obličky, ale rovnako vedú k vyššiemu tlaku. Nezdravé potraviny, fast foody a balené potraviny. Tie väčšinou obsahujú vysoké dávky sodíka. Namiesto týchto rýchlych potravín si doprajte ovocie, zeleninu alebo maškrty, ktoré si pripravíte doma.

10. Nedostatok vody

Obličky potrebujú pre svoje správne fungovanie dostatok vody, aby dokázali odvádzať z tela toxíny. Dehydratácia nielenže ohrozuje zdravie vašich obličiek, ale rovnako vedie k tvorbe obličkových kameňov.

Toto je 10 bežných návykov, ktorými si môžete vážne poškodiť obličky. Koľko z nich robíte vy?

Zdroj: info.sk, NJ, curejoy.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.