• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

UCI potvrdila verdikt,Sagan: "Nesúhlasím, nespravil som nič zlé"

  • 13:32 05.07.2017
  • Vittel
UCI potvrdila verdikt,Sagan: "Nesúhlasím, nespravil som nič zlé"

Diskvalifikácia Petra Sagana z tohtoročnej 104. edície Tour de France ostáva v platnosti.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zamietla protest jeho stajne Bora-Hansgrohe proti vylúčeniu po hektickom závere utorňajšej 4. etapy, keď po tvrdom súboji so Slovákom skončil v bariére Brit Mark Cavendish.

V prvom rade sa vám chcem všetkým poďakovať za to, že ste sem prišli. Včera som sa k tomu nevyjadroval, myslím si, že na to nebol vhodný čas. Čo môžem robiť, no jednoducho môžem len akceptovať rozhodnutie jury, no určite s ním nesúhlasím. Nemyslím si, že som v tom špurte spravil niečo zlé, no je veľmi zlé, že Mark spadol. Dôležité je, aby sa dobre zotavil, mrzí ma to. Ako ste už videli aj na internete, bol to šialený špurt, no nebol prvý ani posledný taký. Markovi želám skoré uzdravenie,“ povedal Peter Sagan v stredajšom rozhovore pred tímovým hotelom vo Vitteli, ktorý zverejnil na svojom oficiálnom twitterovom konte tím Bora. Sagan sa pred novinármi objavil už bez dresu, po krátkom interview sadol do tímového auta a opustil Tour. Mal by zamieriť do svojho bydliska v Monaku.

Dvojnásobný majster sveta a jeho tím podali protest proti vylúčeniu Tour v utorok krátko pred polnocou. Sagan približne 50 m pred cieľom etapy vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho šprintujúceho Cavendisha, ktorý vletel do ochrannej bariéry. Následne cez neho prepadli ďalší jazdci. Slovákovi, ktorý v cieli obsadil druhé miesto, najskôr za kolíziu udelili 30-sekundovú penalizáciu a odobrali mu 80 bodov. Pretekárska jury však neskôr rozhodla o úplnej diskvalifikácii. Podľa nej Sagan priamo zavinil Cavendishov pád.

Počas šprintu som nevedel, že Mark Cavendish je za mnou. Prichádzal z pravej strany a ja som sa držal v závese za Kristoffom. Cavendish mal veľkú rýchlosť a ja som jednoducho nemal čas uhnúť sa mu doľava. Vrazil do mňa a potom narazil do bariéry. Keď som sa v cieli dozvedel, že spadol, ihneď som vyrazil k jeho tímovému autobusu zistiť, ako na tom je. Sme priatelia a kolegovia v pelotóne, podobné kolízie nikdy nie sú pekné. Dúfam, že Mark bude čoskoro v poriadku,“ uviedol Sagan v stanovisku.

Jury oznámila verdikt niekoľko hodín po finiši etapy na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii v miestnom press centre. „Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov, vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí boli zapojení do pádu,“ citovala agentúra AP predsedu jury Philippa Mariena. „Aplikovali sme článok 12.104 o nesúmerných šprintoch, ktorý dovoľuje aj vylúčiť jazdca z pretekov a udeliť mu pokutu.“

Vedenie stajne Bora-Hansgrohe po oznámení jury stiahlo svojich jazdcov do tímového hotela a zakázalo im rozprávať sa s novinármi. Sagan zostal v hoteli a krátko pred polnocou spolu s tímom vydali vyššie uvedené stanovisko. Ďalšie stanovisko by mala Bora uverejniť pred štartom stredajšej piatej etapy.

Cavendish utrpel po páde zlomeninu pravej lopatky a ani on nebude na Tour pokračovať, oznámilo vedenie jeho stajne Dimension Data.

Sagana po oznámení vylúčenia podporilo množstvo pretekárov a bývalých pretekárov, cyklistických expertov, funkcionárov a taktiež fanúšikov. Napríklad nemecký špurtér Andre Greipel ho najprv kritizoval, aj za ich vzájomný kontakt na rýchlostnej prémii v 3. etape, no po vzhliadnutí spomalených záznamov zrážky s Cavendishom sa priklonil na Slovákovu stranu. „Myslím si, že rozhodnutie jury je príliš tvrdé,“ uviedol.

Podobný názor mal aj víťaz etapy z roku 2015 Simon Geschke. „Videl som to po pretekoch na videu, ale ten trest je príliš tvrdý. Cavendish sa natlačil do medzery, kde už naozaj nebolo miesto.“ uviedol. Trojnásobný celkový víťaz Tour Greg LeMond uviedol, že „finále bolo možno trochu neférové, no nebolo to nič výnimočné v špurte na takýchto pretekoch.“

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.