• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Armstrong sa zastal Sagana: "Jeho reakcia bude zaujímavá"

  • 10:11 05.07.2017
  • Austin
Armstrong sa zastal Sagana: "Jeho reakcia bude zaujímavá"

Lance Armstrong podporil Petra Sagana po tom, ako slovenského cyklistu vylúčili z Tour de France pre incident s Markom Cavendishom v záverečnom špurte utorňajšej štvrtej etapy. Jury pretekov ho diskvalifikovala za vrazenie do Brita.

Sagan približne 50 metrov pred cieľom vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho špurtujúceho Cavendisha, ktorý vletel do ochrannej bariéry. Následne cez neho prepadli ďalší jazdci. Slovákovi, ktorý obsadil druhé miesto, najskôr dali tridsaťsekundovú penalizáciu a odobrali mu 80 bodov. Potom však rozhodli o úplnej diskvalifikácii, podľa jury priamo zavinil Cavendishov pád.

Nemyslím si, že s tým bude niekto súhlasiť. Som prekvapený, že sa to nestáva častejšie v špurtoch na úzkych cestách, kde sú aktéri hladní po víťazstve. Bolo jasné, že zvíťazí Francúz (Arnaud Démare, pozn.). Cavendish si myslel, že jeho najlepšia línia je medzi Saganom a bariérou a nevyšlo mu to. Tam sa začala kontroverzia. Ak porušíte svoju líniu, prepadnete sa vo výsledkovej listine. Lakeť vás 'vykopne' z Tour. Podľa mňa prišiel lakeť neskôr, Cavendish už padal. Sagan vždy špurtuje s lakťami od tela. Nesnažím sa nič obhajovať, ale som stopercentne presvedčený, že lakeť nespôsobil nehodu,“ povedal Armstrong.

Američan nevníma Slováka ako cyklistu so sklonmi k praktikám, aké by ohrozovali konkurentov. „Niektorí by vás skopli z bicykla. Dnes nie som v pelotóne, no mám pocit, že Sagan nie je 'špinavý' jazdec. Ak by mal takú reputáciu, tento incident by to postavilo do iného svetla. Hneď v cieli išiel za Cavendishom, skontroloval ho. Mohlo by sa to označiť za premyslený ťah, nemyslím si však, že bol,“ pokračoval Armstrong. Ten sa o vylúčení dozvedel počas živého vysielania svojej internetovej audio relácie: „Totálne nesúhlasím. Prepad vo výsledkovej listine a odobratie bodov áno. Nie som jeho fanúšik, skrátka nesúhlasím. Ale... Nemôžeme to zmeniť.“

Podľa bývalého sedemnásobného šampióna TdF, ktorý prišiel o všetky tituly po dopingovom priznaní, je Sagan v súčasnosti najväčšia hviezda Tour, ale aj celej cyklistiky: „Je ňou pre viaceré faktory. Preteky z hľadiska globálnej pozornosti stratili na dva a pol týždňa svoju najväčšiu hviezdu. Nemôžem uveriť, že ho vylúčili z Tour de France, to pokazili.“

Dvojnásobný majster sveta a jeho tím Bora-Hansgrohe podali protest proti diskvalifikácii. Oficiálne odvolanie podľa pravidiel TdF nie je možné, rozhodnutia jury sú vo väčšine prípadov nezvratné. „Pelotón nemá slovo v proteste. Záleží iba na komisároch, ktorých vybrala Medzinárodná cyklistická únia (UCI). Pravdepodobne sa pokúsia dosiahnuť, aby sa iba prepadol vo výsledkoch a odobrali mu body, protesty sú však málokedy úspešné. Je to úder pre preteky. Reakcia Sagana bude zaujímavá. Ako to zvládne, pokiaľ neuspeje s odvolaním, a čo potom povie. Mal by byť veľmi opatrný, ako a čo povie. Bude to najdôležitejšie stanovisko v celej jeho kariére,“ zdôraznil Armstrong.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.