• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Toto je tichý zabijak v našej domácnosti. Nájdete ho aj v slovenských potravinách

  • 19:02 05.07.2017
  • Bratislava
Toto je tichý zabijak v našej domácnosti. Nájdete ho aj v slovenských potravinách

Prečítajte si, prečo by ste sa rozhodne mali venovať zloženiu potravín, ktoré zakúpite.

Už sme si takmer zvykli na to, že v našej domácnosti a kuchyni je čoraz viac škodlivých potravín. Takmer každý týždeň čítame o škodlivých potravinách, a pritom sa možno stačí aspoň raz pozrieť na zloženie potravín, sladkostí a všetkého, čo vložíme do do nákupného košíka. Ak na nich narazíte na zložku palmový olej, tak máte do činenia s tichým zabijakom dažďových pralesov, ale aj nás samých.

Pôvod palmového oleja

Palmový olej je typ oleja, ktorý sa vyrába z palmového ovocia, ktoré rastie na palmách olejných. Originálne tieto stromy pochádzajú zo západnej Afriky, ale dokážu rásť všade, kde je teplo a vlaha. V súčasnosti sa palmy pestujú v Afrike, Ázií, Severnej a Južnej Amerike, ale až 85% palmového oleja pochádza z Indonézie a Malajzie. Využíva sa nielen v spracovaných potravinách, ale aj v mydlách a šampónoch.

Nepriaznivé účinky na ľudí

Palmový olej obsahuje vysoký obsah nasýtených tukov, čo môže predstavovať významnú hrozbu pre kardiovaskulárne zdravie. Zarážajúce je, že z celosvetového hľadiska sa palmový olej využíva najviac ako druhý, hneď za sójovým. Síce je zdravší ako sójový, ale odborníci uznávajú, že je škodlivejší ako väčšina ostatných olejov.

Holandská analýza, zverejnená v roku 2003, zvážila údaje z 35 klinických štúdií a zistila, že kyselina palmitová významne zvýšila pomer celkového cholesterolu, ktorý je všeobecne známym rizikovým faktorom ochorenia srdca.

V štúdii uverejnenej v roku 1999 s názvom "Plant Foods for Human Nutrition" sa uvádza, že olej v oxidatívnom stave môže ohroziť fyziologické a biochemické funkcie tela. Výrobcovia spracovaných potravín oxidujú palmový olej vo svojich výrobkoch na rôzne kulinárske účely, čo znamená, že veľa spotrebiteľov ho konzumuje v tomto stave. Nebezpečenstvo oxidovaného palmového oleja zahŕňa organotoxicitu srdca, obličiek, pečene a pľúc, ako aj reprodukčnú toxicitu, ako tvrdia výskumníci.

V máji tohto roku rovnako European Food Safety Authority varovala pred konzumáciou palmového oleja, keďže je možným karcinogénom.

Má aj priaznivé účinky

Priaznivé účinky palmového oleja sa však týkajú len toho, ktorý nie je spracovaný a rafinovaný a taký sa na trhu dá zohnať veľmi ťažko. Proces rafinácie vyčerpáva množstvo živín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v oleji, a taktiež ho robí oveľa ťažšie stráviteľným. Preto väčšina odborníkov odporúča, aby sme sa jeho konzumácií vyhýbali.

Ohrozovanie životného prostredia

Palmový olej sa ako tichý zabijak prejavuje aj pri následkoch na naše životné prostredie. Priemysel, ktorý využíva palmový olej sa zakladá na bezprecedentnom odlesňovaní, ktoré vedú ku klimatickým zmenám, krutosti na zvieratách a rovnako aj na utláčaní miestneho obyvateľstva. Niet sa čomu čudovať. Podľa World Wildlife Fund sa plocha dažďového pralesa vo výmere 300 futbalových ihrísk odstráni každú hodinu, aby sa vytvorila nová pôda pre palmy.

Z tohto dôsledku je možné, že orangutan môže vymrieť v priebehu nasledujúcich 5-10 rokov a sumatranské tigre za menej ako 3 roky.

Ak vás zaujíma, v ktorých potravinách sa palmový olej nachádza, možno vás bude zaujímať stránka našich českých susedov. Tí vydali zoznam potravín, ktoré obsahujú palmový olej.

Pamätajte na to, že zákazník je kráľ. Ak začnete odmietať potraviny s palmovým olejom neochránite len seba a svoje zdravie, ale aj ohrozené zvieratá a rovnako uchováte túto planétu aj pre ďalšie generácia. Zmena je len na nás.

A takéto sú podmienky ľudí, ktorí pracujú v tomto priemysle

Pozrite si, aké zmeny zaznamenáva aj naša Zem

Zdroj: info.sk, NJ, livestrong.com,saynotopalmoil.com, webmd.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.