• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Kórea: Lídri euroázijských parlamentov sa dohodli na prehĺbení spolupráce

  • 18:37 27.06.2017
  • Soul
Kórea: Lídri euroázijských parlamentov sa dohodli na prehĺbení spolupráce

Predsedovia parlamentov dovedna 25 krajín Európy a Ázie sa dnes v juhokórejskej metropole Soul dohodli na posilnení vzájomnej parlamentnej spolupráce, hospodárskych väzieb aj podpore voľného obchodu.

Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia, ktoré prijali pri príležitosti v poradí už druhého ročníka konferencie šéfov euroázijských parlamentov.

Zhodli sa tiež na tom, že práve zdvojnásobenie úsilia v oblasti medziparlamentnej spolupráce môže prispieť k zvýšeniu celkovej prosperity euroázijských krajín, a tá môže zase dopomôcť k prosperite v iných častiach sveta. Účastníci konferencie deklarovali zámer posilniť vzájomnú spoluprácu aj v ďalších oblastiach, napríklad v energetike, logistike či otázkach životného prostredia. Podporili tiež iniciatívu parlamentu Kórejskej republiky na vytvorenie tzv. kybernetického sekretariátu.

Skôr než sekretariát kybernetickej bezpečnosti som to pochopil ako virtuálny sekretariát. Proste nejaká internetová platforma, kde budú môcť jednotlivé parlamenty spolu komunikovať a v období, keď neprebieha takéto zasadnutie, si budú môcť vymieňať informácie,“ priblížil význam takejto inštitúcie predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček.

Podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka je samotný výsledok dnešného stretnutia euroázijských parlamentných lídrov papierovo nehmatateľný, avšak s veľkým odkazom. Ázia sa totiž podľa jeho slov nechce zmietať vo vojnách a napätí, ale hľadá cestu možného vývoja, podobnú formátu Európskej únie. Pre Danka bolo na konferencií zaujímavé aj to, že štáty, ktoré sú do istej miery znepriatelené – ako Arménsko a Azerbajdžan – si dokázali sadnúť za spoločný rokovací stôl a spoločne diskutovať.

Samotná táto konferencia alebo stretnutie má ambíciu zjednocovať jednotlivé štáty v rozdielnych otázkach. Výsledkom je prehĺbenie parlamentnej spolupráce a dimenzie. Pre mňa je napríklad dôležité, že som na bilaterálnych rokovaniach napríklad s Kóreou dohodol oveľa lepšiu, intenzívnejšiu spoluprácu našich parlamentov,“ povedal ďalej Danko, ktorý Kóreu označil za nášho strategického partnera a zároveň vôbec najväčšieho investora na Slovensku. Predseda NR SR zároveň vyjadril osobné želanie, aby sa ďalšie takéto stretnutie tohto formátu konalo v Bratislave či Prahe.

Na zasadnutí lídrov parlamentov euroázijských krajín sa okrem týchto tém hovorilo aj o potrebe mieru na Kórejskom polostrove. Jeho dosiahnutie účastníci označili za rozhodujúce pre celkovú spoluprácu aj prosperitu euroázijského regiónu.

Zhodli sme sa v názore, že riešenie severokórejského jadrového programu je dôležité pre mier na Kórejskom polostrove a prosperitu Euroázie,“ povedal podľa agentúry Jonhap predseda juhokórejského parlamentu Čong Sje-kjun na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, Viačeslavom Volodinom. Čong zároveň zdôraznil, že pri rokovaniach s Pchjongjangom sú potrebné ako sankcie, tak aj vzájomný dialóg, ktorý sa už on sám pokúšal – aj keď doposiaľ neúspešne - nadviazať so svojím tamojším náprotivkom. V správnosti takéhoto uvažovania ho však podporili aj ďalší šéfovia parlamentov zúčastnených krajín.

Na dnešnej konferencii v Soule sa zúčastnili šéfovia parlamentov 25 euroázijských krajín. Zo štátov Európskej únie boli okrem Danka prítomní predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček a podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska István Jakab.

Išlo v poradí už o druhé stretnutie šéfov parlamentov euroázijských krajín. Myšlienka týchto stretnutí bola iniciovaná spoločne Národným zhromaždením Kórejskej republiky a Štátnou dumou Ruskej federácie. Prvé takéto zasadnutie sa uskutočnilo v apríli 2016 v Moskve, za SR sa na ňom vtedy zúčastnil slovenský veľvyslanec v Rusku Peter Priputen.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

VČERA - 20:51Zahraničné

Pred budovou súdu na Manhattane, kde prebieha proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, sa v piatok zapálil muž.

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

VČERA - 20:46Zahraničné

Nadnárodná energetická spoločnosť Vattenfall plánuje umiestniť infračervené kamery na jednu z veterných turbín v Severnom mori,.

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

VČERA - 19:05Zahraničné

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

VČERA - 17:42Zahraničné

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.