• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

8 najčastejších dôvodov, prečo vás bolí ráno hlava

  • 18:18 27.06.2017
  • Bratislava
8 najčastejších dôvodov, prečo vás bolí ráno hlava

Toto je 8 nepríjemných dôvodov, prečo vás bolí ráno hlava.

Nič nie je horšie, ako začať deň s bolesťou hlavy. Bolesť hlavy ráno je nepríjemná a otravná a niekedy máme dojem, že nie je na ňu dôvod. Lenže táto bolesť vám môže niečo naznačovať.

Tu je 8 prekvapivých dôvodov bolesti hlavy z rána a rád, ako sa jej vyhnúť:

1. Spali ste málo.

Vaše telo potrebuje aspoň 7 hodín spánku, aby normálne fungovalo. Nedostatok spánku vedie k zvýšenej srdcovej činnosti, vyššiemu krvnému tlaku a rovnako k stresu. A práve tieto veci spôsobujú bolesti hlavy už z rána. Ak nechcete na bolesť hlavy užívať lieky, skúste si dopriať ešte 20-30 minútový "šlofík". A rozhodne si večer doprajte poriadny spánok.

2. Spali ste až príliš veľa.

Ak spávate viac ako 9 hodín, váš mozog tvorí menej hormónu serotonínu a jeho nižšie hodnoty vedú k bolestiam hlavy, pretože sa znižuje krvný tok do mozgu. Ako rýchla pomoc vám pomôžu lieky proti bolesti, ak sa však chcete vyhnúť bolesti, kontrolujte si, koľko spíte. Alebo si jednoducho nastavte budík pred spaním. Aj cez víkend.

3. Pohrávajú sa s vami endorfíny.

Produkcia endorfínov je ráno najnižšia. A práve tento fakt vyvoláva u mnohých ľudí bolesti hlavy alebo až migrénu. Nízka hladina endorfínov ovplyvňuje serotonín a ten zas ovplyvňuje cievky v mozgu.

Zlou správou je, že experti nevedia, prečo je to tak. Zhodujú sa však na tom, že túto bolesť hlavy môže ovplyvniť cvičenie ráno, ktoré pozdvihne vašu hladinu endorfínov.

4. Minulú noc ste popíjali?

Aj pár drinkov môže spôsobiť na druhý deň bolesti hlavy. Alkohol dehydratuje, čím sa redukuje krvný tok do mozgu. A alkohol rovnako znižuje kvalitu spánku, preto vás bolí na druhý deň hlava, aj keď ste to s alkoholom neprehnali. Doprajte si preto vodu a vaša bolesť hlavy ustúpi. Rovnako vám pomôžu aj zvýšené dávky vitamínu C.

5. Dôvodom môže byť aj chrápanie.

Ak chrápete ako píla, môže sa jednať o znak spánkového apnoe, ak vám pri tom občas vynechá dýchanie. Experti sa nazdávajú, že tento fakt vedie k nedostatku kyslíku do mozgu a to spôsobuje bolesti hlavy. Ak na váš partner pozoruje tieto prejavy, mali by ste navštíviť lekára.

6. Dali ste si kávu neskoro.

Káva je droga, ktorá stimuluje nervový systém. Preto ak bežne pijete kávu ráno o istom čase a vynechali ste ju, môže to viesť k bolesti hlavy. Kofeín vedie k rozširovaniu cievok v mozgu, preto ak vynecháte svoju pravidelnú dávku, mali by ste sa pripraviť na bolesť hlavy. Hlavne ak pijete kávu skutočne často.

7. Trápi vás depresia.

Depresia je spojená s nižšou tvorbou serotonínu, preto sa spája aj s bolesťami hlavy. Najčastejšie sa táto bolesť hlavy ukazuje ráno a to aj preto, lebo depresia ovplyvňuje aj spánok. Bolesť hlavy má vplyv na náladu a takto sa tvorí nepríjemný kruh.

Lieky na bolesť hlavy sú krátkodobé riešenie. Najlepšie bude, ak navštívite lekára, ktorý vám predpíše antidepresíva alebo odporučí terapiu.

8. Máte vysoký krvný tlak.

Pokiaľ je váš krvný tlak 140/90 a vyšší rozhodne sa to prejaví na bolestiach hlavy. Veľa ľudí netuší, že má vysoký tlak, ale trápia ich bolesti hlavy, ktoré sú príznakom vysokého tlaku. Skúste si preto, ak si neviete vysvetliť bolesti hlavy, premerať svoj tlak. Ak sa u vás dlhodobo vyskytuje vysoký tlak, rozhodne to riešte so svojím lekárom.

Toto je 8 najčastejších dôvodov, prečo vás bolí ráno hlava. Ak sa vaša bolesť hlavy objavuje pravidelne, rozhodne sa s obráťte na vašeho lekára a nezanedbávajte svoje zdravie.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.