• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

S týmto skvelým trikom vždy vyberiete len zrelé broskyne

  • 20:00 26.06.2017
  • Bratislava
S týmto skvelým trikom vždy vyberiete len zrelé broskyne

Poradíme vám, ako vybrať správne broskyne, prezradíme, kedy zrejú a ako ich správne vykôstkovať a skladovať.

Nič nereprezentuje tak leto ako lahodné broskyne. Ale ich správny výber a príprava si vyžaduje určité nadanie, však? Existuje pár vecí, ktoré by vám pri výbere mali pomôcť.

Kedy je ich sezóna?

Broskyne zrejú od mája do augusta. A samozrejme to, kedy dozrievajú sa podpisuje na ich vzhľade, ale aj chuti. Skoré broskyne sú veľmi hutné a držia sa pri jadre. Broskyne z polovice júna sú sladšie a väčšie. Zároveň sa dajú ľahko oddeliť od kôstky. Vplyv na ich chuť, vzhľad a hutnosť má samozrejme teplo a svetlo.

Ako vybrať najlepšie broskyne v obchode?

Pestovatelia na pulty obchodov posielajú len broskyne s červenkastým nádychom, preto ak vyberáte broskyne podľa ich celkovej farby, príliš to nepomôže. Zamerajte sa na okolie okolo stopky. Pokiaľ je zelené, broskyňa potrebuje deň až 2 na to, aby dozrela. Ak je žlté, broskyňa je pripravená na konzumáciu.

Ako broskyne skladovať?

Ak dávate svoje broskyne do chladničky, robíte chybu. Podľa odborníkov práve tu prichádzajú o svoju chuť. Samozrejme, ak ich tu necháte dlhšie ako deň. Pri ich uskladňovaní ich dajte do miestnosti s izbovou teplotou a obráťte ich stopkou nadol. Takto vám vydržia dlhšie čerstvé.

Ako sa zbaviť kôstky?

Broskyne ako aj ďalšie kôstkovice majú otravnú kôstku, ktorú je niekedy ťažko odstrániť. Ak sa chcete zbaviť rýchlo kôstky, nožom prejdite z vrchnej a spodnej časti smerom ku kôstke a danú časť ľahko vytlačíte prstami von. Pozrite si návod, ktorý vám ukáže ako na to.

Kde ich možno použiť?

Broskyne sú skvelou voľbou na koláč, ale aj do ovocných šalátov. Rovnako skvele chutia na grile, takže sa nebojte a smelo ich umiestnite na rošt pri opekaní.

Aká je ich nutričná hodnota?

Broskyne patria medzi nízkokalorické potraviny. Väčšia broskyňa má len 70 kalórií. Zároveň obsahujú vlákninu, draslík, vitamín A a vitamín C.

A aký je váš trik pri výbere zrelých broskýň a iného ovocia? Podeľte sa s nami o svoje triky v komentároch.

Zdroj: info.sk, NJ, womenshealthmag.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.