• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

7 nepríjemných vecí, ktoré sa vám môžu diať v lietadle a ako im zabrániť

  • 20:29 25.06.2017
  • Bratislava
7 nepríjemných vecí, ktoré sa vám môžu diať v lietadle a ako im zabrániť

Počas letu môžete pociťovať rôzne nepríjemnosti. Prezradíme vám, ako s nimi bojovať, aby lietanie nebolo utrpenie.

Niekoľkohodinový let v lietadle môže dať človeku zabrať. Aj keď pohodlne sedíte, vo vašom tele môže dôjsť k nepríjemným zmenám vplyvom vysokej nadmorskej výšky. Tu sú niektoré z nich spolu s radami, ako proti nim bojovať.

1. Dehydratácia

Počas trojhodinového letu môže ľudské telo stratiť až 1,5 litra vody. Nakoľko je v lietadle nízka vlhkosť (približne 4%), spôsobuje to, že sliznice nosa, úst a hrdla vám vyschnú. Uistite sa, že pred, počas a po lete vypijete dostatok vody.

2. Nadúvanie

Tlak vzduchu môže spôsobiť množstvo gastrointestinálnych problémov, ako sú bolesti žalúdka a nadúvanie. Je to preto, že tlak vzduchu zabraňuje plynom ľahko prechádzať cez črevá a spôsobuje ich hromadenie. Predísť tomu môžete dostatočnou hydratáciou. Tiež by ste sa mali vyhnúť nápojom sýtených oxidom uhličitým a vziať si lieky proti nadúvaniu.

3. Málo kyslíka

Mnohé kabíny lietadiel sú natlakované na 75% normálneho atmosférického tlaku. To vedie k zníženiu hladiny kyslíka v krvi, čo môže spôsobiť závraty, bolesti hlavy alebo únavu. Bohužiaľ, s týmto problémom je trochu ťažšie bojovať. Snažte sa počas letu uvoľniť. Vyskúšajte meditačné a dychové cvičenia a proti bolesti hlavy žujte žuvačku na zníženie tlaku.

4. Ste obklopení baktériami

V lietadle je 100-násobne vyššia pravdepodobnosť, že ochoriete, pretože polovica kyslíka v kabíne sa recirkuluje. Toto prúdenie vzduchu vytvára priaznivé podmienky pre šírenie infekcií. A čo viac, baktérie môžu v lietadle prežiť až jeden týždeň. Snažte sa preto pred letom posilňovať imunitný systém, aby vám dovolenku nepokazila choroba.

5. Čiastočná strata sluchu a chuti

Približne jedna tretina vašich chuťových pohárov môže vo vysokých nadmorských výškach znecitlivieť a zmeny tlaku vzduchu môžu ovplyvniť váš sluch. Bolo tiež zistené, že naše vnímanie sladkosti a slanosti môže klesnúť až o 30 percent. Ďalšími faktormi, o ktorých sa hovorí, že prispievajú k tomuto znecitliveniu zmyslov, sú chladnejšie teploty, nízke osvetlenie kabín a vysoké úrovne stresu. S týmito nepríjemnosťami je ťažké bojovať. Niektoré letecké spoločnosti sa snažia zlepšiť chuť jedla, no tieto pocity budete musieť jednoducho pretrpieť.

6. Kozmické žiarenie

Počas sedemhodinového letu sú cestujúci vystavení rovnakému žiareniu ako pri röntgene. Na túto tému vznikli štúdie po obavách, že "slnečné búrky" môžu v lietadle spôsobiť škodlivé žiarenie. Tiež ste vystavení silnejšiemu UV žiareniu a okná nie vždy poskytujú dostatočnú ochranu. Zatiaľ čo kozmické žiarenie znie strašidelne, riziko vážneho poškodenia v dôsledku letov v lietadle je nízke.

7. Hromadenie krvi v nohách

Nedostatok pohybu spojený s vysokým tlakom vedie k zvýšeniu rizika vzniku hlbokej žilovej trombózy. Preto by ste sa počas letu mali pravidelne prechádzať po kabíne. Môžete si precvičiť lýtka tak, že sa postavíte rovno s nohami na šírku bokov a budete sa rýchlo stavať na špičky a klesať na päty. Tým sa zvýši tok krvi a zníži sa riziko krvných zrazenín. Účinnou prevenciou sú aj kompresívne pančuchy.

Aby ste počas dlhého letu ostali zdraví, je dôležité piť veľa vody a pohybovať sa po kabíne, vždy keď je to možné.

Zdroj: Info.sk, TM, cntraveler.com, telegraph.co.uk, Foto: Flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

DNES - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.