• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Rozdiel medzi ponukami vedenia a odborov je šesť eur mesačne, tvrdí Volkswagen

  • 17:16 23.06.2017
  • Bratislava
Rozdiel medzi ponukami vedenia a odborov je šesť eur mesačne, tvrdí Volkswagen

Informovala o tom dnes spoločnosť s tým, že odborári zavádzajú štrajkujúcich zamestnancov.

Rozdiel medzi návrhmi Moderných odborov Volkswagen (MOV) a vedenia automobilky Volkswagen Slovakia (VW SK) na zvyšovanie miezd je 120 eur za obdobie 19 mesiacov platnosti novej kolektívnej zmluvy, teda šesť eur mesačne. Informovala o tom dnes spoločnosť s tým, že odborári zavádzajú štrajkujúcich zamestnancov.

Celkový príjem pracovníka počas doby platnosti kolektívnej zmluvy je takmer rovnaký. To nám overila a potvrdila aj skupina expertov delegovaná obidvoma stranami v rámci včerajšieho kolektívneho vyjednávania,“ uviedol na tlačovej konferencii predseda predstavenstva VW SK Ralf Sacht.

Zamestnávateľ ponúka zvýšenie tarifných tried o 4,5 % od 1. júna do 31. decembra tohto roka a o ďalších 4,5 % od 1. januára 2018 do konca budúceho roka. Zároveň ponúka jednorazovú platbu vo výške 350 eur a v auguste 2018 ďalších 200 eur.

Súčasťou ponuky je aj nový spôsob výpočtu dovolenkového a vianočného príspevku, teda 13. a 14. platu. Ďalej obsahuje novú metodiku, ktorá má pracovníkom zabezpečiť výrazné individuálne zvyšovanie tarifných tried. Noví pracovníci vo výrobe budú mať v budúcnosti nástupnú tarifnú triedu tri.

Mojou úlohou nie je iba ponúkať atraktívne mzdy a dobré pracovné podmienky, ale zabezpečiť aj to, aby zamestnanci mali prácu aj o päť či desať rokov. Presne s týmto prístupom sme vytvárali našu ponuku,“ vysvetlil Sacht.

MOV navrhli od 1. júna 2017 do 31. decembra 2018 zvýšenie miezd spolu o 13,9 %, a to na dve časti. Od 1. júna tohto do 31. mája budúceho roka navrhli nárast o 8,9 % a od 1. júna do 31. decembra 2018 o 5 %.

Rozdiel medzi oboma ponukami je podľa vedenia VW 120 eur počas 19 mesiacov platnosti kolektívnej zmluvy. Tvrdí, že na podobnosť ponúk ho upozorňujú aj samotní zamestnanci, z ktorých mnohí usúdili, že pri takomto rozdiele sa im štrajkovať neoplatí. Firma vyčíslila, že zamestnanci každým dňom štrajku strácajú 75 eur, za štyri dni štrajku je to spolu 300 eur a ak pretrvá aj cez víkend, prídu o ďalších 150 eur. Predstavitelia podniku zároveň odmietli údajné tvrdenia odborárov o tom, že štrajkujúcim vyplatia mzdu počas štrajku.

Moderné odbory chcú dosiahnuť svoje percentá. Nám záleží na tom, čo zarobí náš pracovník. Každému zamestnancovi záleží na tom, čo mu príde na účet, odborom očividne záleží na percentách,“ konštatoval Sacht.

Naposledy rokovali odborári s vedením automobilky vo štvrtok (22.6.) popoludní. Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania zatiaľ stanovené nebolo. „Teraz sú na rade odbory, aby predložili návrh termínu. My sme ochotní vyjednávať, teraz je rad na nich, aby povedali, čo chcú,“ povedal Sacht.

Štrajkujúci dnes pred závodom nestoja, víkend strávia doma s rodinami a v plnej sile chcú v prípade neúspešného vyjednávania pokračovať v pondelok (26.6.). Časovo neobmedzený ostrý štrajk sa začal v utorok (20.6.) ráno. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov VW SK je 1804 eur vrátane všetkých príspevkov, príplatkov a odmien, bez zarátania platov manažmentu.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.