• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

13 najlepších potravín pre zdravú pečeň

  • 19:34 23.06.2017
  • Bratislava
13 najlepších potravín pre zdravú pečeň

​Týmito potravinami podporíte zdravie vašej pečene.

Pečeň je efektívnym orgánom na odstraňovanie toxínov a odpadu z tela. Nielenže filtruje krv, produkuje aj hormóny, skladuje energiu a umožňuje tráviacemu traktu plniť svoju funkciu. Preto je potrebné, aby aj pečeň získavala látky, ktoré podporujú jej mechanizmy a prirodzenú detoxikáciu. Tu je 13 najlepších potravín, ktoré podporujú zdravie pečene a jej mechanizmy:

1. Tmavo zelené listy

Kel, ružičková kapusta, kapusta obsahujú vysoký obsah síry, ktorá je potrebná pri detoxikačnom procese pečene a pomáha odstraňovať voľné radikály a iné chemikálie. Rovnako aj púpava má tmavé listy a obsahuje taraxacín, ktorý stimuluje orgány, a tým podporuje trávenie a absorpciu tukov.

2. Voda

Po kyslíku, je voda druhou najdôležitejšou vecou, ktoré naše telo potrebuje. Voda odplavuje toxíny a odpad, preto je dobrou voľbou aj pre zdravie pečene.

3. Hlúbová zelenina

Hlúbová zelenina obsahuje flavonoidy, karotenoidy a ďalšie látky, ktoré neutralizujú spolu s pečeňou chemikálie, pesticídy a karcinogény, ktoré prijímame. Brokolica, kapusta, karfiol, či ružičkový kel by teda nemali chýbať na vašom tanieri.

4. Morská zelenina

Tento druh zeleniny detoxikuje vaše telo a nedochádza tak k asimilácií ťažkých kovov, ako je kadmium. Preto sa nevyhýbajte ani morským riasam.

5. Klíčky, orechy, celozrnné potraviny, fazuľa

Klíčky, orechy a fazuľa obsahujú vysoké hladiny enzýmov, proteínov, ktoré fungujú ako katalyzátor všetkých funkcií tela. Tie, ktoré obsahujú sulforafan, zároveň bojujú s rakovinou a chránia pred ňou.

6. Potraviny, ktoré obsahujú síru

Cesnak, cibuľa, šalotka, vajcia, artičoky sú bohaté na síru, ktorá podporuje činnosť pečene a to v mnohých smeroch. Napríklad zložky v cesnaku a vo vajciach sa podieľajú na detoxikácií pečene, cibuľa, šalotka a pór neutralizujú voľné radikály a 2 fytonutrienty nájdené v artičokoch, cynarín a silymarín dokázali, že vyživujú pečeň, zvyšujú produkciu žlče a zabraňujú žlčovým kameňom.

7. Ovocie

Jahody, čučoriedky,maliny a brusnice sú superpotraviny, ktoré obsahujú fytochemikálie, antioxidanty, ktoré telo chránia pred voľnými radikálmi a stresom. Antokyanín a polyfenoly v bobuliach sú prevenciou pred bujnením rakoviny v pečeňových bunkách.

Jablká, podobne ako zmienené bobule, obsahujú polyfenoly, a takisto pektín, ktorý je skvelým zdrojom vlákniny.

8. Potraviny bohaté na prebiotiká

Prebiotiká sú nestráviteľná vláknina, ktoré je dobrá pre vašu črevnú flóru. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú vaše zdravie a blahobyt. Prebiotiká sú neživé a pomáhajú probiotikám rásť a prekvitať. Prebiotiká sa nachádzajú v špargli, póre, hlúbovej zelenine a v čakanke, púpave, repe a artičoku.

9. Fermentované potraviny

Medzi tieto patria kimči a kyslá kapusta, ktoré obsahujú laktobacily. Fermentácia je starodávna forma konzervácie, pri ktorej je potravina prirodzene premenená mikroorganizmami, ktoré rozkladajú všetky uhľohydráty a bielkoviny, pomáha pri trávení vďaka množstvu zdravých baktérií.

10. Zdravé tuky

Sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ale rovnako sa podieľajú na znižovaní nebezpečných hladín tuku v krvi. Ľanové semeno, chia semienka, avokádo a olivový olej, by teda nemali chýbať vo vašom jedálničku.

11. Korenie

Koreniny ako napríklad škorica, koriander, kmín, kardamón, kajanské korenie, zázvor, kurkuma a fenikel obsahujú látky, ktoré udržujú vašu pečeň v dobrej kondícií. Podporujú trávenie, imunitu, stimulujú krvný obeh a rovnako kontrolujú cholesterol a obsahujú antioxidanty.

12. Živočíšne proteíny

Jedenie správneho druhu mäsa je dobrou cestou, ako si udržať svoje pečeň zdravú. Ryby, ako je losos, sardinky a ančovičky sú dobrým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Pri výbere ostatných druhov mäsa by ste sa mali zamerať na to, ktoré pochádza od zvierat, ktoré boli kŕmené trávou a neboli u nich použité hormóny a antibiotiká.

13. Rastlinné proteíny

Potrebujeme konzumovať proteíny, aby sme vytvorili nové bunky, udržali si tkanivá a syntetizovali nové proteíny na vykonávanie základných telesných funkcií. Môžete to urobiť s vegetariánskymi zdrojmi bielkovín, ako sú morské plody, ktoré obsahujú chlorofyl alebo pomocou šošovice, cíceru a fazule.

Toto je zoznam potravín, ktoré podporia zdravej vašej pečene.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.