• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Rosacea: 7 spôsobov, ako bojovať so začervenaním tváre

  • 19:54 22.06.2017
  • Bratislava
Rosacea: 7 spôsobov, ako bojovať so začervenaním tváre

Rosacea môže nielenže znižovať vaše sebavedomie, ale môže aj vážne ohrozovať vaše zdravie. Tu je 7 prírodných metód, ako s ňou bojovať.

Rosacea je chronické kožné ochorenie, ktoré spôsobuje začervenanie pokožky. Medzi ďalšie príznaky patria popraskané cievky, opuchy, akné a hrčky na nose, tvári a brade. Liek na toto ochorenie neexistuje, lekári dokonca ani nevedia, čo ho spôsobuje. Genetika je pravdepodobný faktor, ale prispievajú k tomu aj baktérie, strava alebo roztoče. Napriek tomu existuje veľa možností, ako znížiť príznaky aj bez liekov na predpis. Tu je niekoľko prírodných metód liečby, ktoré môžete zvážiť.

1. Vitamín C

Popraskané žilky, ktoré môže vidieť u ľudí s rosaceou vznikajú pri roztiahnutí a poškodení žilových stien. Vitamín C zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní pevnosti týchto stien. Vitamín C nájdete v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, ako sú pomaranče, paprika, jahody a ružičkový kel. Môže sa tiež denne užívať ako doplnok.

2. Riboflavín (vitamín B2)

Zatiaľ čo všetky vitamíny B sú dôležité pre udržanie zdravia pokožky, nedostatok riboflavínu alebo B2 sa prejavuje u mnohých ľudí diagnostikovaných s rosaceou. Medzi zdroje tohto vitamínu patrí mäso, vajcia, mlieko, orechy a listová zelenina.

3. Vitamín A

Vitamín A je bežnou liečbou mnohých kožných ochorení a podráždení, pretože podporuje hojenie a regeneráciu pokožky. Môže sa použiť lokálne pomocou krémov, alebo sa užíva ako doplnok. Nájdeme ho aj v potravinách, ako sú morské ryby, plnotučné mlieko, vajcia a mnoho druhov ovocia a zeleniny.

4. Zelený čaj

Extrakt zo zeleného čaju výrazne znižuje začervenanie a lézie spôsobené rosaceou. Tento extrakt nájdete v mnohých krémoch a pleťových prípravkoch. Vždy ich však otestujte na malej časti kože, aby ste sa vyhli ďalšiemu podráždeniu. Môžete tiež aplikovať studené, vlhké vrecko zeleného čaju na pokožku.

5. Koreň sladkého drievka

Výťažok z koreňa sladkého drievka sa môže použiť ako alternatíva k topickému hydrokortizónu, pretože podporuje rast prirodzene sa vyskytujúcich steroidných hormónov v pokožke, čo je účinný protizápalový prostriedok. Existuje veľa výrobkov na trhu, ktoré používajú ako účinnú zložku extrakt zo sladkého drievka.

6. Harmančekový obklad

Vďaka svojim protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam môže byť harmanček použitý lokálne na liečbu symptómov rosacey. Jednoducho si urobte čaj z harmančeka, schlaďte ho v chladničke a použite ho na tvár. Studený obklad poskytuje upokojujúci a protizápalový účinok.

7. Ovsené vločky

Vyskúšajte na tvár aplikovať pastu z rozmočených ovsených vločiek. Ovsené vločky majú zvlhčujúce a protizápalové účinky, ktoré pomôžu pri liečbe tohto ochorenia.

Prevencia ochorenia

V rámci prevencie by ste si mali chrániť pokožku pred slnečným žiarením jemnými opaľovacími prípravkami alebo oblečením. Vyhýbajte sa treniu tváre a nepoužívajte dráždivé prípravky. Robte si denník s potravinami a aktivitami o ktorých si myslíte, že spúšťajú rosaceu. Nezabudnite, že aj doplnky a bylinky majú vedľajšie účinky, liekové interakcie a možné alergické reakcie. Porozprávajte sa so svojím lekárom skôr, ako ich pridáte do svojho denného režimu.

Zdroj: Info.sk, TM, livestrong.com, webmd.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.