• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Bývalý profesionálny pästiar a prezident SBF "Tomi Kid" oslavuje 40 rokov

  • 5:37 20.06.2017
  • Galanta
Bývalý profesionálny pästiar a prezident SBF "Tomi Kid" oslavuje 40 rokov

Bývalý najúspešnejší slovenský profesionálny pästiar a súčasný prezident Slovenskej boxerskej federácie (SBF) Tomáš Kovács bude mať v utorok 20. júna 40 rokov.

Po zvolení do funkcie prezidenta SBF 4. marca 2017 sa na svojom facebookovom profile vyznal slovami: „Som veľmi šťastný a vďačný za takúto možnosť. Teraz je na mne, mojom tíme a všetkých slovenských boxeroch dať do toho všetko, aby sme dostali slovenský box na výslnie, pretože to je nádherný šport. Box nás pripravuje zvládať ťažké rany, učí nás disciplíne, motivácii, odhodlanosti, slušnosti a dôvere. Chcem byť dobrým prezidentom pre všetkých, ktorí robia so srdcom náš šport! Nemožné neexistuje!“

S profesionálnou kariérou sa „Tomi Kid“ rozlúčil ako správny bojovník v ringu a víťazstvom. V Nitre 15. októbra 2016 pokoril hneď v prvom kole technickým knokautom Gruzínca Giorgiho Berošviliho, ktorému odplatil prehru z júna toho istého roka.

Po zápase nechýbali v očiach Kovácsa slzy napriek tomu, že sa dlhé roky venoval jednému z najtvrdších športov. Aktívnu činnosť zanechal s výborným skóre. Ako amatér absolvoval viac ako 220 zápasov a ako profesionál za osem rokov 28 duelov, z ktorých len dva prehral. V júni 2016 ho zdolal Berošvili a 14. decembra 2013 v Alamodome v americkom San Antoniu bol v prestížnej konfrontácii nad jeho sily Kazach Bejbut Šumenov.

Galanťan má v zbierke medzinárodné opasky World Boxing Foundation aj World Boxing Federation v poloťažkej hmotnostnej kategórii. V druhej menovanej verzii sa neskôr stal aj majstrom sveta či držiteľom medzinárodného opasku v ťažkej váhe. V roku 2011 si vybojoval európsky titul World Boxing Organization (WBO), ktorá je jedna zo štyroch najprestížnejších.

Tomáš Kovács sa narodil 20. júna 1977 v Galante. Dalo by sa povedať, že sa do rukavíc doslova narodil. Jeho otec Pavol Kovács bol boxer a československý reprezentant, aj preto budúci šampión vyrastal medzi povrazmi. Prvé vážnejšie kroky medzi štyrmi rohmi urobil ako šesťročný práve pod dohľadom svojho otca. V amatérskom ringu sa postupne prepracoval do širšej slovenskej špičky. Boxoval za oddiely či boxerské kluby v Galante, Komárne, Žiline, Nitre a Bratislave, kde ukončil amatérsku činnosť.

Pred tridsiatkou sa rozhodol vstúpiť do profesionálneho ringu. Už v roku 2009 sa po víťazstve nad Keňanom Samsonom Onyangom stal v rodnom meste majstrom sveta organizácie World Boxing Foundation.

Vo februári 2011 získal v zápase s Uganďanom Hamzom Wanderom titul majstra Európy v poloťažkej váhe organizácie WBO. Borci na seba narazili v Nitre a po tvrdej bitke, ktorá trvala celých dvanásť kôl, ukoristil cenný opasok „Tomi Kid“. O tri roky neskôr v novembri 2014 sa stretli opäť, tentoraz v Trnave. Z víťazstva po desaťkolovom súperení a z opasku World Boxing Federation sa tešil znova Slovák.

Svoje skúsenosti z ringu si nenechal len pre seba. Už počas profesionálnej kariéry založil v rodnom meste K.O. Box Club Galanta, v ktorom boxersky vyrástol aj nádejný Viliam Tankó. Vo svojom klube sa „Tomi Kid“ nevenuje len talentom, ale pod jeho dohľadom boxujú aj chlapci z problematických či sociálne slabších rodín. Nedávno si prevzal výročnú trofej Medzinárodného olympijského výboru (MOV) za rok 2017 Šport bez hraníc, ktorú mu dali za príkladné pôsobenie proti diskriminácii v športe a za využívanie športu ako prostriedku na celkovú sociálnu inklúziu.

V rodine bývalého boxera možno rastie ďalší šampión. Odvetviu sa začal venovať syn z druhého manželstva Kristián Kovács.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.