• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Svetová populácia rýchlo starne, krajiny musia riešiť s tým súvisiace problémy

  • 16:34 01.06.2017
  • Bratislava
Svetová populácia rýchlo starne, krajiny musia riešiť s tým súvisiace problémy

Zvyšujúci sa podiel starších ľudí v populácii sa stáva jednou z najvýznamnejších spoločenských zmien 21. storočia.

Má dosah na všetky odvetvia vrátane pracovných a finančných trhov, dopytu po zdravotnej starostlivosti a sociálnych službách, ovplyvňuje štruktúry rodín a medzigeneračné väzby.

Ako ďalej konštatovala dnes na stretnutí s novinármi Pnina Keren z Izraela, ktorá sa už vyše 30 rokov profesionálne zameriava na starostlivosť o zdravie seniorov a zabezpečovanie ich potrieb, v rokoch 2000 až 2050 sa podiel ľudí, ktorí dosiahnu vek 60 rokov a viac, zdvojnásobí z približne 11 percent na 22 percent. Predpokladá sa, že do roku 2050 počet ľudí vo veku nad 60 rokov celosvetovo dosiahne dve miliardy. Počet seniorov vo veku nad 80 rokov v období 2015 až 2050 podľa odhadov vzrastie z viac ako 120 miliónov na viac ako 440 miliónov a tento fakt môže spôsobiť vážne problémy. Krajiny sa preto musia rýchle prispôsobiť tejto situácii najmä v oblasti systému zdravotnej starostlivosti, sociálnych a opatrovateľských služieb.

Na Slovensku, kde žije asi 5,5 milióna ľudí, je priemerná dĺžka života žien 80,9 roka a mužov 73,5 roka. V slovenskej populácii je 14,9 percenta ľudí starších ako 65 rokov. Najdôležitejšie je riešiť problémy bývania so zabezpečením opatery a zdravotnej starostlivosti o seniorov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je samota najväčším problémom starších ľudí. Zdravotné problémy im často bránia chodiť medzi ľudí alebo používať dopravné prostriedky, a tak sa dostávajú do izolácie. Rodina a priatelia seniorov často bývajú ďaleko od nich. Ale mať rodinu nablízku ešte neznamená, že blízki budú schopní pomôcť seniorom so všetkým, čo potrebujú. Seniori na Slovensku najradšej volia bývanie vo svojich domovoch s príbuznými nablízku, alebo v kombinácii s domácou opatrovateľskou starostlivosťou. Iní sa rozhodnú pre domov dôchodcov, ale často sú tam nespokojní, lebo podmienky v týchto zariadeniach bývajú stiesnené a seniori tam majú nedostatok súkromia.

Ako povedala Pnina Keren, svetovým trendom v súčasnosti je - zabezpečiť pre seniorov nezávislé bývanie v zariadeniach, v rámci ktorých majú zabezpečené stravovanie, zdravotnú starostlivosť, organizované spoločenské aktivity, ako i rôzne služby, napríklad pranie či upratovanie.

V tejto súvislosti novinárom predstavili projekt zariadenia pre seniorov VITALIS v Bratislave, v srdci mestskej časti Nové Mesto, neďaleko Račianskeho mýta.

Aviv Baal Taxa zo stavebnej firmy, ktorá má projekt realizovať, informoval, že v súčasnosti čakajú na povolenie realizovať tento projekt. Predpokladajú, že výstavba zariadenia pre seniorov Vitalis by trvala asi jeden a pol roka. Každá jednotka pre seniorov bude obsahovať plné vybavenie pre aktívny a nezávislý život, 24-hodinový systém tiesňového volania, stravovacie služby, zdravotnú starostlivosť budú nepretržite poskytovať profesionálne zdravotné sestry. V zariadení by mohlo byť ubytovaných asi 350 až 450 ľudí vo veku od 70 do 90 a viac rokov. Budú mať zabezpečený lekársky dohľad, pomoc pri kúpaní, služby ako pranie a upratovanie a takisto možnosti fyzioterapie a rehabilitácie.

Skúsenosti v Izraeli a USA potvrdzujú, že ľudia sú v zariadeniach typu Vitalis, aké sa vybuduje aj v Bratislave, veľmi spokojní, zdôraznil Taxa.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.