• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

OĽaNO-NOVA chce platné referendum už pri účasti 20 percent voličov

  • 9:12 28.05.2017
  • Bratislava
OĽaNO-NOVA chce platné referendum už pri účasti 20 percent voličov

Referendum by malo byť po novom platné už v prípade, ak sa ho zúčastní aspoň 20 percent oprávnených voličov.

V súčasnosti je podmienkou nadpolovičná účasť. Zníženie kvóra navrhuje novelizáciou Ústavy SR opozičné hnutie OĽaNO-NOVA.

Obyčajní tvrdia, že takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu, že štandardné politické strany v NR SR nechránia verejný záujem, ale iné záujmy. „Prostredníctvom demokratického inštitútu referenda, ktorého výsledok je pre NR SR záväzný a musí sa vyhlásiť rovnako ako zákon, by sa umožnilo občanom SR aktívne spolurozhodovať o osude ich vlastného štátu priamo a častejšie ako raz za štyri roky zvolením svojich zástupcov. Návrh ústavného zákona tak dáva do rúk občanov zásadný nástroj na aktívne rozhodovanie o veciach verejných so zreteľom na záujem samotných občanov, a nie finančných či iných záujmových skupín, a to dokonca za súčasnej minimalizácie nákladov na vykonanie referenda,“ vysvetľujú predkladatelia v dôvodovej správe.

Hnutia OĽaNO-NOVA zároveň pripomína, že v histórií Slovenskej republiky sa doposiaľ konalo osem referend, z ktorých iba jediné splnilo podmienku účasti nad 50 percent oprávnených voličov a skončilo s platným výsledkom. „Ostatné referendá boli neplatné pre nízku účasť a v jednom prípade bolo referendum zmarené. Pri siedmich referendách teda došlo jednak k bezvýslednému vynaloženiu značného objemu finančných prostriedkov a tiež ignorovaniu názoru takmer milióna zúčastnených voličov,“ pripomínajú poslanci.

OĽaNO-NOVA preto krátko po vstupe do parlamentu predložilo ako jeden zo svojich prvých legislatívnych návrhov úplné zrušenie kvóra potrebného na platnosť referenda. „Keďže opakované márne pokusy ukázali politickú nepriechodnosť úplného zrušenia kvóra účasti, kompromisne sa preto navrhuje, aby na platnosť celoštátneho referenda postačovala účasť aspoň 20 percent oprávnených voličov. Pričom rozhodnutie musí stále byť prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda,“ píše sa v dôvodovej správe.

Súčasťou novely ústavy je aj povinnosť konania referenda v rovnaký deň, ako sa budú konať najbližšie voľby do NR SR, Európskeho parlamentu či do orgánov územnej samosprávy alebo ľudové hlasovanie na celom území SR. „Takouto právnou úpravou sa ušetrí značný objem verejných prostriedkov a predíde sa tak závažným argumentom proti konaniu referenda, a to jeho časté konanie a finančnú náročnosť,“ dodali Obyčajní.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

DNES - 15:48Domáce

16-ročný opitý mladík bez vodičského oprávnenia spôsobil nehodu, po ktorej chcel utiecť pred políciou.

Zrušenie zubných benefitov: Toto hrozí Slovákom, Krajčí bije na poplach

Zrušenie zubných benefitov: Toto hrozí Slovákom, Krajčí bije na poplach

DNES - 15:30Domáce

Exminister zdravotníctva tvrdí, že zrušenie zubných benefitov môže mať do budúcna fatálne následky.

Polícia upozorňuje na predaj falošných lístkov na hokej

Polícia upozorňuje na predaj falošných lístkov na hokej

DNES - 14:40Domáce

Páchateľ, ktorý na internetovom portáli ponúka falošné lístky na hokej, vystupuje pod rôznymi menami s rôznymi telefónnymi číslami.

Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

DNES - 14:17Domáce

Polícia upozorňuje cyklistov, aby nestrácali ostražitosť ani v obciach, ktoré poznajú.

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

DNES - 14:16Domáce

Krúpovi chýba vízia fungovania Slovenska v zahraničnej politike zo strany rezortu zahraničia.