• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

PELLEGRINI: Štát je poslednú míľu pred dobudovaním elektronických služieb

  • 11:26 23.05.2017
  • Bratislava
PELLEGRINI: Štát je poslednú míľu pred dobudovaním elektronických služieb

Pri budovaní e-Governmentu má Slovensko pred sebou poslednú míľu.

Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) na podujatí Jarná ITAPA 2017, ktoré sa dnes koná v Bratislave. Bilancoval tu rok fungovania svojho úradu.

Vicepremiér pripomenul, že pri svojom vzniku 1. júna 2016 úrad pomenoval štyri princípy, ktorými sa bude riadiť – občan na prvom mieste, vyššia transparentnosť, optimalizácia a efektívnosť realizovaných projektov a efektívne vynucovanie nevyhnutných legislatívnych zmien.

Nebol to ľahký rok, úrad sa musel etablovať a nájsť šikovných ľudí, ktorí budú ochotní preň pracovať. Štát nepatrí medzi top najsexi zamestnávateľov. Trvalo nám to hodnú chvíľu a stálo nás veľa úsilia presvedčiť šikovných ľudí, aby šli pracovať pre štát a aby ako vďaka za prácu nebola pre nich motivácia plat, ale aby to skôr poňali ako výzvu,“ zhodnotil.

Slovensko sa podľa neho už nemusí hanbiť za to, aké výsledky dosahuje v oblasti digitálnych technológií. Novela zákona o e-Governmente, ktorá je už v legislatívnom procese, prinesie okrem iného platbu kartou za elektronické služby štátu cez portál, centrálne úradné doručovanie či zjednodušenie podpisovania dokumentov. Výrazným redizajnom a zlepšením funkcionalít prejdú aj elektronické schránky.

Za potrebné označil Pellegrini rozšíriť využívanie elektronických občianskych preukazov (eID) aj v rámci služieb súkromných spoločností. Mrzí ho meškajúci akčný plán k Národnej koncepcii informatizácie verejnej správy.

Je to posledná míľa. Máme za sebou obdobie investícií do robustnej infraštruktúry a teraz musíme naozaj ukázať konečnému užívateľovi, že ten upgrade nie je len na papieri, ale sa realizuje aj v praxi,“ zdôraznil.

Podpredseda vlády by chcel zaviesť súťaživosť medzi orgány verejnej správy a začať porovnávať, akú kvalitu elektronických služieb konkrétne úrady poskytujú.

Aj po diskusiách s odborníkmi na informatizáciu v Estónsku sme prišli k záveru, že pravdepodobne nebude úplne účelné, aby sme všetky úrady nútili integrovať sa na portál Slovensko.sk v tom, že všetky služby budú prevádzkované čisto tam a budú sa musieť podobať ako vajce vajcu,“ priblížil.

Slovensko.sk bude podľa neho vstupnou bránou, aby občan nemusel hľadať jednotlivé služby na internete a ústredný portál verejnej správy ho na ne naviguje. „Úrady si budú musieť zodpovedať za svoje služby, budú musieť poskytovať kvalitu týchto služieb a budeme ich musieť aj medzi sebou navzájom vyhodnocovať,“ opísal.

Pellegriniho priorita na najbližšie mesiace je vyhodnotiť kvalitu najpoužívanejších služieb štátu, popísať ich silné a slabé stránky. Malé finančné injekcie chce použiť na zlepšenie ich funkčnosti. „Už v lete bude prebiehať audit top 20 najväčších služieb. Vyzveme jednotlivé rezorty, aby si ich dali do poriadku a vylepšili tak, aby ľudí bavilo vybavovať si veci elektronicky,“ avizoval.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.