• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Najlepšia rada pre krásu, ktorú vám vedci môžu dať

  • 20:04 23.05.2017
  • Bratislava
Najlepšia rada pre krásu, ktorú vám vedci môžu dať

Niekedy sú najzjavnejšie veci najpravdivejšie a dokazuje to aj táto nová štúdia.

To, že počas spánku kvitneme do krásy je zjavne pravda, ako tvrdí nová štúdia. Štúdia testovala účinky nedostatočného spánku počas 2 po sebe nasledujúcich nocí.

Výsledky štúdie dokazujú, že len 2 po sebe idúce noci zlého spánku spôsobujú, že sa zdáte byť menej atraktívny. A nielen to, dokonca sa vám budú chcieť iní vyhnúť.

Kvitneme do krásy

Vedci si myslia, že úbytok atraktivity v dôsledku zlého spánku vedie k menej zdravému vzhľadu a bledej tvári. A keďže štúdia prebiehala vo Švédsku a skúmala len belochov je jasné, že práve na nich sa tento faktor vďaka bledšej pleti značne prejavil.

Autori štúdie píšu:

"Keď bol subjektom obmedzený spánok pred fotografovaním, boli menej ochotné spoločensky spolupracovať ako v porovnaní s tým, keď im boli dopriate dve noci dobrého spánku."

Zaujímavé je, že efekt funguje aj naopak a teda ľudia majú menšiu chuť sa stýkať s osobami, ktoré majú nedostatok spánku.

“Zaujímavé je, že znížená ochota socializovať s osobami s obmedzenou funkciou spánku nebola len dôsledkom ich menej atraktívneho, menej zdravého, ospalšieho alebo menej dôveryhodného vzhľadu.”

Priebeh štúdie

Štúdia zahŕňala hodnotenie dvoch fotografií 25 dobrovoľníkov. Jedna bola urobená po normálnom spánku (cca 7,5 hodiny). Druhá fotka bola vyfotografovaná po dvoch po sebe nasledujúcich nociach chabého spánku okolo 4,5 hodiny. Všetky fotky boli urobené bez mejkapu a s vyčesanými vlasmi.

Je zaujímavé, že nie všetci účastníci vyzerali zle po nedostatočnom spánku. Tento faktor sa týkal však len dvoch účastníkov štúdie.Väčšina ľudí vyzerala menej atraktívna, ospalšia a menej zdravá po obmedzenom spánku.

Prečo sa ľudia vyhýbajú ostatným, ktorí sa zdajú byť unavení?

Autor štúdie píše:

"... ľudia by mali byť citliví na históriu spánku iných, pretože to môže naznačovať niečo o ich zdraví, ako aj o ich schopnosti sociálnej interakcie. Nedávne zistenia ukazujú, že akútna deprivácia spánku a unavený vzhľad súvisia so zníženou atraktívnosťou a zdravím, ako to vnímajú iní. To naznačuje, že človek by sa mohol tiež vyhnúť kontaktu s osobami, ktoré trpia nedostatkom spánku alebo ospalosťou,čo by mohla byť stratégia na zníženie zdravotného rizika a nepriaznivých interakcií."

Ak teda chcete pomôcť svojej kráse a atraktivite, rozhodne si doprajte poriadny spánok.

Zdroj: info.sk, NJ, spring.org.uk Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?