• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Čo by sa stalo, keby na vaše mesto padla atómová bomba?

  • 19:00 19.05.2017
  • Bratislava
Čo by sa stalo, keby na vaše mesto padla atómová bomba?

Zistite, čo by sa dialo po jadrovom útoku.

Čo sa stane v prípade jadrového útoku, je téma, ktorú skúma kniha Codyho Cassidyho a Paula Dohertyho. Neide o fikciu, ale o vedecký výskum následkov jadrového výbuchu. Hrozivé detaily naznačujú, že tí, ktorí zomrú okamžite, patria medzi tých šťastnejších.

Rádioaktívne žiarenie

Podľa Cassidyho a Dohertyho by žiarenie zmenilo neškodné atómy na nebezpečné. Takto opisujú jeden z atómov s názvom "Stroncium-90":

"Je to svetlo, takže nevyžaduje veľa výbuchov na to, aby pokrylo zemeguľu a dostalo sa hlboko do zásob potravín. Po prehltnutí je tak podobné vápniku, že vaše telo ho absorbuje do vašich kostí.

Akonáhle je stroncium-90 v kostiach, jeho rádioaktívny rozklad rozbije DNA vašich buniek, čo vedie k rakovine kostí a leukémii. Takže ak by ste prežili jadrový útok, môžete očakávať rakovinu kostí, ale to len vtedy, ak by ste prežili aj vážnejšie problémy s dymom, popolom a sadzami."

Prach

Prachové búrky sú na Zemi mimoriadne nebezpečné. No ako vysvetľujú autori, rádioaktívny prach z jadrovej explózie predstavuje ešte väčšie nebezpečenstvo:

"Keby stovky multimegatónových bômb explodovali vo vzduchu, nielenže by priamo rozdelili uhlík do hornej atmosféry, ale začali by tiež obrovské lesné a mestské požiare, ktoré uvoľnia masívne množstvo dymu.

Dokonca aj konzervatívne environmentálne simulácie ukazujú, že sto nukleárnych detonácií by zablokovalo dostatok slnečného svetla, aby sa znížila priemerná globálna teplota o niekoľko stupňov. Náhly globálny pokles teploty dokonca o niekoľko stupňov by bol zničujúci pre svetové dodávky potravín, pretože jediná námraza zabíja ryžu. Veľké narušenie produkcie ryže by zabilo až 2 miliardy ľudí na celom svete."

Šváby

Plodiny by boli zničené a tie, ktoré by prežili, by zasiahol iný problém: hmyz. Šváby sú pomerne odolné voči ožiareniu, ale ich predátori nie sú. Bez vtákov, ktorý by ich lovili, by škodcovia zničili akékoľvek plodiny, ktoré prežili mráz.

Pozitívne však je, že šváby sú v skutočnosti účinnejšie ako kravy pri premene zrna na bielkoviny a dokonca aj v novom apokalyptickom svete by ich bolo dosť na jedenie. Šváby majú vysoký obsah vitamínu C, bielkovín a tukov, takže pokiaľ nebudete vyberaví, môžete prežiť o niečo dlhšie. Budete ich však musieť zjesť veľmi veľa, asi 144 za deň, aby ste prežili.

Paul Doherty je spoluautor a vedúci pracovník v San Francisco Exploratorium Museum a získal doktorát z fyziky pevných látok v Michiganskom technologickom inštitúte. Spoluautor Cody Cassidy je spisovateľ a redaktor.

Zdroj: Info.sk, TM, news.com.au, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.