• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

V Kalifornii vytláča marihuana z polí zeleninu aj vinič

  • 8:52 29.04.2017
  • Washington
V Kalifornii vytláča marihuana z polí zeleninu aj vinič

Údolie Salinas pozdĺž rovnomennej rieky v americkom štáte Kalifornia je pre pestovanie obrovského množstva šalátu prezývané "šalátová misa národa".

Šalát však čoraz viac vytláča iná rastlina – v údolí vyrastá jedna z najväčších legálnych marihuanových fariem na svete.

Toto rozsiahle a úrodné údolie je často nazývané 'šalátovou misou národa', lebo tam rastú nespočetné hlávky šalátu. Teraz však kalifornský marihuanový priemysel tvrdí, že má pre údolie nový slogan: konopné vedro Ameriky,“ napísal denník The New York Times.

Kým donedávna pestovali v Kalifornii konopu na malých políčkach skrytých pred očami zvedavcov medzi poľami zeleniny, v poslednom roku sa pestovanie tejto rastliny stalo doslova priemyselným odvetvím, ktoré sa už neskrýva. Desiatky marihuanových podnikateľov tam skúpili opustené poľnohospodárske skleníky.

Stodeväťdesiat štvorcových kilometrov polí je posypaných skleníkmi, ktoré vydávajú prenikavú vôňu tisícok rastlín marihuany. Robotníci, ktorí trávili doteraz svoj pracovný život staraním sa napríklad o kríčky malín, teraz sedia v radoch a opatrne ostrihávajú listy z pozbieraných pupeňov konopy,“ uviedli The New York Times.

Do budúceho roka má v údolí vyrásť ešte niekoľko nových skleníkov a podľa denníka bude potom táto farma jednou z najväčších legálnych marihuanových fariem na svete.

Šalát nie je jediná plodina, ktorá ustupuje konopiam. Na sever od údolia Salinas sa nachádza oblasť Mendocino, známa produkciou vína. Investori tam teraz prerábajú bývalú známu vináreň na spracovateľské centrum konopy.

Priestory sú veľmi, veľmi magické. To, čo potrebujete na víno, je to isté, čo potrebujete pre konopu – tmavé, suché a chladné miesta,“ povedal pre kalifornské noviny Sacramento Bee Michael Steinmetz, riaditeľ firmy Flow Kana, ktorá centrum stavia.

Centrum bude spracovávať a baliť konopu od miestnych pestovateľov a dodávať ju distribútorom. Naplno otvorené a fungujúce má byť do jesenného zberu úrody.

Vlani dosiahol v USA obchod s marihuanou hodnotu 6,6 miliardy dolárov, z toho za 4,7 miliardy sa predala marihuana na medicínske a za 1,9 miliardy marihuana na rekreačné účely. Podľa spoločnosti New Frontier, zaoberajúcej sa analýzou marihuanového priemyslu, prekoná do roku 2025 tento obchod 24 miliárd dolárov ročne.

Používanie marihuany na rekreačné účely je povolené v hlavnom meste Washington a v ôsmich štátoch USA. Na lekárske účely ju používajú v 29 štátoch.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži

Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži

DNES - 14:40Zahraničné

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina.

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

DNES - 12:52Zahraničné

Webové stránky Českej tlačovej kancelárie v utorok napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna z nich sa týkala zmareného atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho.

HOAX: Video nesúvisí s iránskym útokom na Izrael z apríla 2024, je z roku 2023

HOAX: Video nesúvisí s iránskym útokom na Izrael z apríla 2024, je z roku 2023

DNES - 12:21Zahraničné

Po iránskom leteckom útoku na Izrael sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome, ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety.

Za špionáž pre Čínu zadržali v Nemecku asistenta europoslanca za AfD

Za špionáž pre Čínu zadržali v Nemecku asistenta europoslanca za AfD

DNES - 11:42Zahraničné

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu.

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy

DNES - 10:33Zahraničné

Rada Európy a OSN vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po pondelkovom schválení britským parlamentom pretavia do zákona.