• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vláda schválila akčný plán na boj proti daňovým podvodom

  • 13:22 26.04.2017
  • Bratislava
Vláda schválila akčný plán na boj proti daňovým podvodom

Na zabránenie daňovým únikom, elimináciu podvodov s minerálnym olejom či proti nekalým praktikám pri fúziách obchodných spoločností sú zamerané opatrenia z Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2017 až 2018.

Dokument, ktorý predložilo ministerstvo financií spolu s rezortmi spravodlivosti a vnútra, dnes schválila vláda. Materiál obsahuje 21 nových opatrení, ktoré reagujú na potreby aplikačnej praxe a ich cieľom je eliminácia nových foriem daňových podvodov.

Jedným z opatrení je zabránenie nekalým praktikám likvidácie obchodných spoločností. Pomôcť má aj zavedenie evidencie tržieb prostredníctvom elektronickej registračnej pokladnice s online prepojením na finančnú správu, posilnenie inštitútov na zabezpečenie majetku, online monitoring prepravy tovaru či umožnenie vrátenia nerizikovej časti nadmerného odpočtu platiteľovi dane pred začatím daňovej kontroly.

Za vhodný nástroj považuje štát tiež Jednotné analytické centrum, internú indexáciu daňových subjektov podľa spoľahlivosti alebo zrušenie živnostenského oprávnenia z dôvodu opakovaného porušovania zákona o účtovníctve.

Cieľom ďalších opatrení je eliminovanie možnosti únikov na spotrebnej dani z minerálneho oleja a zvýšenie zodpovednosti daňových subjektov za správnosť údajov uvádzaných v daňových priznaniach, výkazoch a hláseniach.

Súčasťou akčného plánu je aj zavedenie súhrnného protokolu, predĺženie lehoty úschovy účtovných dokladov v elektronickej alebo papierovej podobe na 10 rokov a predĺženie lehoty na uskutočnenie daňového konania rovnako na 10 rokov.

Akčný plán počíta tiež so zjednodušením vyrubovacieho konania, rozšírením inštitútov ochrany záujmov štátu v oblasti daní a zavedením povinnosti pre súdy a orgány štátnej správy verifikovať údaje zapisované do príslušných registrov a evidencií.

Rozšíriť by sa mali oprávnenia Kriminálneho úradu finančnej správy, zaviesť možnosť použitia inštitútu agenta, posilniť osobná zodpovednosť spoločníkov obchodných spoločností a v oblasti stavebníctva zaviesť oprávnenie pre finančnú správu vstupovať do kolaudačného konania.

Zároveň by sa mala vytvoriť nová inštitúcia pre správu majetku zaisteného v trestnom, daňovom a inom správnom konaní, aby sa s ním efektívne nakladalo – tzv. Asset Management Office.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.