• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Slovenský film o ukrajinských imigrantoch bude mať premiéru v Cannes

  • 17:28 19.04.2017
  • Bratislava
Slovenský film o ukrajinských imigrantoch bude mať premiéru v Cannes

Príbeh mladej Ukrajinky, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice "vymenil" s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka, zvečnil režisér Michal Blaško.

Svoj študentský film Atlantída, 2003 predstaví v programe blížiaceho sa 70. ročníka festivalu v Cannes. Snímka bude súťažiť v sekcii Cinéfondation, jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete.

Všetci zo štábu sme tajne dúfali vo svetovú premiéru na jednom z väčších festivalov. A fakt, že film zaujal a bol vybraný práve do Cannes, je tou najväčšou odmenou. Je zároveň dôkazom, že sa môžeme kvalitatívne porozprávať so zvyškom sveta. Cítime sa tým silne poctení,“ povedal študent Vysokej školy múzických umení Michal Blaško. Atlantída, 2003 je jeho bakalárskym filmom, vznikol v produkcii bratislavskej VŠMU a pražskej FAMU.

Martin a Denisija je mladý ukrajinský pár snívajúci o tom, že sa dostane do Nemecka. Do krajiny, kde nikdy neboli, do krajiny, kde sa však žije ako v rozprávke. Napovedajú tomu aj články v nemeckom magazíne, ktorý si Denisa s radosťou číta v starom aute, kým Martin šoféruje so svojím tajomstvom medzi výmoľmi na ceste k hraniciam. Plazia sa v lesoch, spia skrývajúc sa v aute, až sa im napokon podarí ilegálne prejsť cez „zelené hranice“ z Ukrajiny na Slovensko. Sen je už na dosah. Je však rok 2003, štyri roky pred vstupom Slovenska do Schengenu. A kým v súčasnosti je hranica medzi naším východným susedom jednou z najstráženejších v celej Európe, vtedy ešte slúžila ako križovatka nekalých obchodných ciest pašerákov cigariet, alkoholu a aj bieleho mäsa. Martin je odhodlaný obetovať pre svoj sen o lepšom živote všetko, dokonca aj svoju priateľku.

Nápad na film vznikol v hlave režiséra i scenáristu ešte pred jeho nástupom na VŠMU, keď v novinách čítal rozhovor s mladou Ukrajinkou, ktorá sa na Slovensko dostala ilegálne spolu s priateľom. Ten ju však po prechode cez hranice zradil, čo ju donútilo robiť tri roky prostitútku. „Fascinovala ma skutočnosť, že niekto, komu plne dôverovala a kto s ňou prežil nielen ten náročný prechod, ale aj spoločný čas predtým, ju zradil a chladnokrvne opustil. Zaujímala ma dilema, ktorú musel ten muž predtým riešiť, váhania, výčitky svedomia a či si to celé nechcel v určitom momente rozmyslieť a rozhodnúť sa inak. Rovnako ma však zaujímal charakter toho dievčaťa a to, čo musela cítiť v momente, keď bola predaná,“ vysvetlil Blaško, študent 4. ročníka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU.

Ten príbeh sa síce odohral v roku 2003, ale je vo svojej podstate stále aktuálny. Umelo vytvárané hranice nedokážu zastaviť podobné živly, akým bol napríklad priateľ spomínaného dievčaťa, len ich prinútia prekročiť vlastné morálne hranice, aby dosiahli svoj vytúžený cieľ. Ľudia ako on chodia medzi nami a my o ich minulosti ani len netušíme,“ dodal mladý filmár, ktorý sa spolu s kameramanom Adamom Machom z FAMU snažili o čo najautentickejšie zobrazenie udalostí. Lokácie preto hľadali nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku a na samotnej Ukrajine.

Jubilejný 70. ročník festivalu v Cannes sa uskutoční od 17. do 28. mája. Súťažná sekcia Cinéfondation je súčasťou festivalu od roku 1998 a je zameraná na prezentáciu filmových škôl a objavovanie nových talentov. Každoročne sa do nej hlási vyše 2400 študentských filmov, vybraných je 15 až 20 krátkych a stredometrážnych snímok z filmových škôl po celom svete. O víťazovi rozhodne tento rok porota na čele s rumunským režisérom Cristianom Mungiuom, držiteľom Zlatej palmy z roku 2007 za film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni. Ocenenia pre tri najlepšie filmy sekcie odovzdajú na záverečnom ceremoniáli.

Atlantída, 2003 je piatym slovenským zástupcom v Cinéfondation v novodobej histórii slovenskej kinematografie. V Cannes bol uvedený animovaný film Keď nie, tak nie Vladimíra Krála, stredometrážny film Mátyása Priklera Ďakujem, dobre, krátky film režiséra Aramisova Cagey Tigers a naposledy v roku 2013 animovaný titul Pandy režiséra Matúša Vizára.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.