• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pohoda je v zozname najlepších festivalov

  • 8:01 14.04.2017
  • Bratislava
Pohoda je v zozname najlepších festivalov

Festival Pohoda hlási ďalšie atraktívne mená, ktoré vystúpia 6. až 8. júla na trenčianskom letisku. London Elektricity sa na ňom predstaví dvakrát - ako Big Band aj ako DJ set.

Tento projekt priekopníka žánru drum&bass, spoluzakladateľa a šéfa Hospital Records, Tonyho Colmana, označujú aj ako fast soul music. To vďaka spektakulárnemu prevedeniu 22-členného big bandu, v ktorom sú osobnosti ako MC Dynamite (Reprazent) a víťazka BBC Jazz Awards Lianne Carrol, posúva D&B na úplne novú úroveň. Druhý koncert London Elektricity DJ set bude jedným z troch Tonyho vystúpení v tejto forme v roku 2017.

Tony Colman prepadol drum&bassu v polovici 90. rokov. Pestrá zmes jeho vplyvov obsahuje mená ako Talking Heads, Fela Kuti, Kraftwerk, Brian Eno, Led Zeppelin a mix žánrov široko presahujúcich hranice elektronickej hudby (jazz, funk, soul, dub, rock, punk...). Spolu s Chrisom Gossom založil v roku 1996 vydavateľstvo Hospital Records, pod ktoré patria aj mená ako Danny Byrd, Camo&Krooked, Logistics, Nu:Tone, Metrik, Fred V & Grafix, S.P.Y či B-Complex.

V druhej polovici 90. rokov založili Colman a Goss London formáciu Elektricity, pôvodne ako duo. Preslávila ich skladba Song In The Key Of Knife. V roku 1999 vydali debut Pullthe Plug. Na albume sa podieľalo mnoho muzikantov a jazzová speváčka Liane Caroll. Išlo však predovšetkým o štúdiovú prácu dua Colman Goss. Druhý album Billion Dollar Gravy vydal Colman v roku 2003. Pri jeho nahrávaní sa dostali čoraz viac k slovu aj ďalší hudobníci, a tak sa Colman rozhodol spraviť z projektu živú kapelu, v ktorej hrali okrem neho Andy Waterworth, Landslide, MC Wrec, the Jungle Drummer, Liane Carroll a Robert Owens. Krátko po vydaní tretieho albumu Power Ballads (2005) začal hrávať Colman sólo ako DJ pod názvom London Elektricity. V roku 2007 získal ocenenie BBC 1 Xtra Xtra Bass Award za najlepší liveact. V nasledujúcom roku vydal štvrtý album Syncopated City. Piaty album Yikes! mu vyšiel v roku 2011, v novembri 2015 nasledoval zatiaľ najnovší Are We There Yet? V novej zostave sa predstaví 12-členná dychová sekcia kapely Riot Jazz, legendárna jazzová speváčka Liane Carroll, vokalistka Emer Dineen, MC Dynamite, klávesy, bicia sekcia a Tony Colman na base. K DJ setu ešte doplňme, že Tony hráva výlučne z vinylov. Fanúšikov presvedčí o tom už začiatkom júla v Trenčíne.

Portál Gigwise zaradil Pohodu medzi 37 najlepších európskych festivalov. Ešte viac ako samotný výber, tešia organizátorov slová, ktorými v článku opísali trenčiansky festival: „Toto je utópia. Jedlo je chutné, rozmanité, obrovské porcie za veľmi nízku cenu a táto úroveň dôstojnosti platí pre takmer každý aspekt života na Pohode. Ľudia sú vrúcni, priateľskí, s chuligánskym správaním sa tu nestretnete, opaľovací krém zadarmo a tankery s pitnou vodou všade navôkol. Je to akoby pozbierali všetky drobné nepríjemnosti veľkých britských festivalov a napravili ich. Čo sa týka line-upu, je taký dobrý ako väčšina z tých najlepších v Európe, akurát, že je oveľa, oveľa lacnejší než čokoľvek na Západe.“

Pohodu dal do svojho výberu aj portál The Culture Tip v článku Around the World in 60 Music Festivals. Pohodu zaradili do kategórie On the Pulse pre ľudí, ktorí nebažia po popových primárne hviezdach, ale skôr po nezávislejšej produkcii.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.