• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
13°Bratislava

SMOLKOVÁ: Tvrdenia, že Brusel nám diktuje a rozhoduje o nás, sú mýtus

  • 11:22 31.03.2017
  • Bratislava
SMOLKOVÁ: Tvrdenia, že Brusel nám diktuje a rozhoduje o nás, sú mýtus

Tvrdenia, že Brusel nám diktuje pravidlá a rozhoduje o nás, sú permanentný mýtus. Na pôde Národnej rady (NR) SR to dnes vyhlásila europoslankyňa z frakcie európskych socialistov (PES) Monika Smolková (Smer-SD). Slovenskí europoslanci dnes prvý raz dostali priestor v pléne NR SR.

Upozornila totiž, že na to, aby bola akákoľvek európska legislatíva schválená, každý členský štát má dostatok možností vstupovať do jej prípravy. „Alebo ju aj zablokovať,“ povedala.

Smolková uznala, že o práci europoslancov sa vo verejnosti vie len málo, a aj to málo je skreslené. „Panuje mienka, že berieme peniaze za nič a nič nerobíme. Možno je to aj tým, že nemáme zákonodarnú iniciatívu, svoje vystúpenia musíme nahlásiť týždeň vopred a minútové vystúpenie dostaneme len výnimočne,“ povedala. Europoslankyňa vidí problém aj v nezáujme médií o ich prácu.

Jej kolega z PES Vladimír Maňka (Smer-SD) zdôraznil, že Slovensko je malá krajina a keby nebola členom EÚ, dostala by sa do závislosti niekoho iného. „Nikde inde by sme ale neboli rovnocenným partnerom a nikde inde by nás partneri nepodporovali tak, aby sme sa dostali na ich úroveň,“ podotkol.

Na margo výhod členstva v EÚ položil Maňka niekoľko otázok. „Chceme, aby ľudia žili lepšie? Chceme mať reálnu silu? Chceme mať chránené vklady v bankách? Chceme mať čo najlacnejšie energie a istotu, že budú dodané a zabezpečené? Chceme zachrániť našu planétu pred klimatickými zmenami? Ak svet postihnú krízy, chceme byť na ne lepšie pripravení? Ak Slovensko postihne katastrofa, chceme, aby nám EÚ pomohla?“ pýtal sa.

Ďalšia poslankyňa PES Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) vo svojom vystúpení okrem iného apelovala na dodržiavanie ľudských práv. Spomenula najmä ženy, deti, seniorov, menšiny, ale aj hendikepovaných ľudí. „Súčasťou ľudských práv je aj rodová rovnosť. Je potrebné, aby posun k rovnosti pohlaví bol násobne rýchlejší, veď rozdiely v odmeňovaní mužov a žien v niektorých krajinách dokonca vzrástli. Vyžaduje si to zmenu v myslení a odbúravaní zažitých stereotypov. Naša legislatíva je dostatočná, ale jej vymožiteľnosť nie,“ uzavrela.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.

Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

DNES - 15:04Domáce

Politikárčenie s eurofondami a snaha trestať občanov Slovenska za zvolenie vlády Roberta Fica odobratím eurofondov sú nespravodlivé a KDH to odmieta.

Mikulec odmieta kritiku na činnosť ÚIS v predošlom období

Mikulec odmieta kritiku na činnosť ÚIS v predošlom období

DNES - 14:50Domáce

Exminister vnútra a poslanec parlamentu Roman Mikulec odmieta, že by Úrad inšpekčnej služby v minulom roku nevykonával žiadnu činnosť.

Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

DNES - 14:25Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR.