• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

BUGÁR: Je to historická chvíľa, akých som zažil v politike málo

  • 17:59 30.03.2017
  • Bratislava
BUGÁR: Je to historická chvíľa, akých som zažil v politike málo

Plénum dnes rozhodlo, že NR SR získa kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta.

Schválenie novely Ústavy SR, ktorá otvára cestu poslancom NR SR zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara, je historický okamih. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že takýchto okamihov za roky v politike zažil málo.

Z parlamentu dnes budem odchádzať s absolútne iným pocitom, ako som prichádzal. Je to pre mňa mimoriadny okamih. Môže znamenať to, že z novodobej histórie Slovenska môže zmiznúť čierna škvrna,“ povedal.

Bugár verí, že prezident SR Andrej Kiska podpíše zmenu ústavy veľmi rýchlo a parlament bude môcť už na budúci týždeň pristúpiť k samotnému zrušeniu amnestií. „Verím, že sme vykročili na cestu, ktorá znamená zrušenie Mečiarových amnestií,“ dodal Bugár.

Poslanec Mostu-Híd Peter Kresák, ktorý bude jedným zo zástupcov parlamentu pred Ústavným súdom SR, deklaroval, že urobí všetko pre to, aby rozhodnutie súdu bolo objektívne a aby potvrdilo ústavnosť zrušenia amnestií.

Liberáli nepociťujú úľavu ani zadosťučinenie

Slovensko nikdy nebolo tak blízko k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara, ako je dnes. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová po tom, ako parlament odobril zmenu Ústavy SR, ktorá otvára cestu k zrušeniu Mečiarových amnestií.

„SaS pristupovala k hlasovaniu s maximálnou zodpovednosťou, rozhodnutie každého jedného poslanca odráža jeho svedomie a vedomie,“ zdôraznila. Šesť poslancov SaS sa pri hlasovaní zdržalo.

Blahová však tvrdí, že liberáli nepociťujú úľavu ani zadosťučinenie. „Lebo Ústavný súd sa môže spravodlivosti postaviť do cesty. Chceme však veriť, že sa tak nestane,“ povedala.

Podľa Blahovej sa SaS zmierila s realitou, že koalícia na čisté a jednoznačné riešenie nemá odvahu. „Podporili sme toto riešenie, aby tí, čo sú za zavlečením Michala Kováča ml. a vraždou Róberta Remiáša, nemohli pokojne spávať. Výsledok hlasovania je preto významný historický okamih slovenského parlamentarizmu,“ dodala.

Plénum dnes rozhodlo, že NR SR získa kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Zmena ústavy zároveň prináša pravidlo, že zrušenie amnestií či milostí musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR. Ten buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v spomínanej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Novelizácia ústavy teraz pôjde na podpis prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý má na vyjadrenie maximálne 15 dní. Po tom, ako bude uverejnená v Zbierke zákonov, musí aspoň 30 poslancov NR SR predložiť do pléna návrh uznesenia na zrušenie Mečiarových amnestií a odobriť ho aspoň 90 hlasmi. A práve toto uznesenie bude následne posudzovať Ústavný súd. Plénum zároveň na návrh opozície rozhodlo, že skutky, na ktoré sa tieto amnestie vzťahovali, nebudú premlčané.

Za novelizáciu ústavy dnes hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽaNO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.