• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Slováci podceňujú rakovinu hrubého čreva, mnohí zomierajú zbytočne

  • 12:11 30.03.2017
  • Bratislava
Slováci podceňujú rakovinu hrubého čreva, mnohí zomierajú zbytočne

Ľudí s rakovinou hrubého čreva a konečníka na Slovensku pribúda. Naša krajina je vo výskyte kolorektálneho karcinómu u oboch pohlaví na prvom mieste v Európe.

Minulý rok na toto ochorenie trpelo asi 25.000 Slovákov. Ročne lekári diagnostikujú asi 4000 nových prípadov.

Veľká časť pacientov pritom prichádza k lekárovi pre nejednoznačné príznaky často neskoro a s malými šancami na prežitie. Smrť je podľa lekárov mnohokrát zbytočná, nešťastiu dokáže zabrániť včasná diagnostika. Rizikové skupiny ľudí preto musia myslieť na prevenciu, poukazuje pacientska organizácia Europacolon Slovensko.

Prevencia voči tomuto ochoreniu pritom nie je zložitá. Zdravotné poisťovne preplácajú test na okultné krvácanie v stolici, majú naň právo ľudia nad 50 rokov,“ povedala dnes na tlačovej konferencii Jana Pifflová Španková z Europacolon Slovensko. Starší ľudia sú totiž pre toto ochorenie rizikovou skupinou. Pifflová Španková tvrdí, že sa ho zúčastňuje len veľmi malá časť z nich. Nemali by to podľa nej podceňovať. Zdôraznila, že nebezpečenstvo ochorenia je najmä v jej bezpríznakovosti.

Rakovina hrubého čreva pritom pri skorej diagnostike patrí medzi najlepšie liečiteľné onkologické ochorenia. Čím neskôr ju však lekári objavia, tým je šanca na prežitie menšia. Takisto liečba je vo vyšších štádiách choroby náročnejšia v rámci terapie a financovania. Kolorektálny karcinóm v pokročilom štádiu nájdu pacientom v asi 25 percentách prípadov. „To je veľké číslo a úplne zbytočne,“ povedal onkológ Štefan Pörsök. Len veľmi málo takýchto ľudí sa podľa neho dožíva päť rokov od diagnostiky.

Za ochorenie môže u ľudí sčasti genetika. Takisto vyšší vek, zápalové ochorenie hrubého čreva, cukrovka, obezita a nesprávna životospráva (strava bohatá na tuky, alkohol, fajčenie, stres). Rakovina hrubého čreva a konečníka sa v počiatkoch prejavuje nevýrazne a striedavo. Najčastejšími príznakmi sú hnačka alebo zápcha, krv v stolici, neúmyselná strata hmotnosti, nechutenstvo a únava. Odborníci v takýchto prípadoch radia čo najskoršiu návštevu lekára, ktorý určí presnú diagnózu.

Liečba ochorenia závisí od umiestnenia nádoru, jeho veľkosti, prítomnosti metastáz, celkového stavu aj veku pacienta. „Vo všeobecnosti sa používa chirurgická liečba, rádioterapia, konvenčná chemoterapia a cielená terapia,“ povedal onkológ Radovan Barilla. Odborníci však volajú po nových terapeutických možnostiach, najmä v prípade pacientov s metastatickým kolorektálnym karcinómom. Jeden z takýchto liečebných postupov momentálne podlieha prehodnocovaniu žiadosti o úhradu z verejného zdravotného poistenia. Ide o novú chemoterapeutickú liečbu, ktorá zlepšuje celkové prežívanie pacientov, ktorí už nereagujú na predchádzajúcu chemoterapiu.

Europacolon Slovensko funguje už desať rokov. Prostredníctvom seminárov učí ľudí rozpoznať prvé príznaky rakoviny hrubého čreva i pankreasu a predchádzať jej. Dlhodobo spolupracuje s odborníkmi z oblasti onkológie. Pacienti sa môžu s pracovníkmi združenia poradiť prostredníctvom linky 0800 800 183 či v poradenskom centre Národného onkologického ústavu a Východoslovenského onkologického ústavu. Pacientska organizácia plánuje poradenské centrá rozšíriť aj do iných miest.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

DNES - 8:25Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno odcestovala na rozlúčkovú návštevu do Poľska.

SHMÚ: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom

SHMÚ: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom

DNES - 7:58Domáce

Vo viacerých okresoch platí v utorok výstraha pred dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

VČERA - 18:40Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre časť krajiny výstrahu pred búrkami.

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

VČERA - 17:56Domáce

Demokrati Ministrom vyčítajú, že v zákonnej lehote nezabezpečili podpis tzv. delimitačných protokolov.

Smutné správy zo sveta športu: Slovensko prišlo o majstra

Smutné správy zo sveta športu: Slovensko prišlo o majstra

VČERA - 17:24Domáce

Známy slovenský reprezentant zomrel tesne pred svojimi 40. narodeninami.