• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Kiska odovzdal štátne vyznamenanie in memoriam "slovenskému Schindlerovi"

  • 19:02 29.03.2017
  • Jeruzalem
Kiska odovzdal štátne vyznamenanie in memoriam "slovenskému Schindlerovi"

O ocenenom sa hovorí ako o „slovenskom Schindlerovi“.

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes odovzdal v Jeruzaleme štátne vyznamenanie in memoriam "slovenskému Schindlerovi" Aronovi Grünhutovi. Vyznamenanie prevzal Grünhutov vnuk Ron Goren.

(Aron Grünhut) bol jeden z hrdinov svojej doby. Človek, ktorý zachránil viac ako 1300 ľudí z bývalého Slovenska, Česka a okolitých krajín. Bol by som veľmi rád, keby sme takýchto hrdinov mali stále, aby sa vždy našli ľudia, ktorí nájdu odvahu a napriek možných rizikám a problémom sa snažia pomôcť iným ľuďom,“ uviedol prezident Kiska po slávnosti, pričom zdôraznil, že mu bolo cťou toto vyznamenanie odovzdať.

Aron Grünhut, obchodník židovského pôvodu, pochádzal z Bratislavy. Vyznamenanie dostal okrem iného za to, že zorganizoval ilegálny lodný transport, vďaka ktorému sa počas druhej svetovej vojny zachránili stovky ľudí. Pri zachraňovaní Židov spolupracoval i s Nicolasom Wintonom, ktorý zachránil 669 českých a slovenských detí pred holokoaustom. O ocenenom sa hovorí ako o „slovenskom Schindlerovi“. Nemecký priemyselník Oskar Schindler počas druhej svetovej vojny zachránil takmer 1200 židovských robotníkov pred nacistickou perzekúciou.

Na jednej strany si hovorím, prečo som dostal ocenenie za niečo, čo urobil môj starý otec. No zároveň rozumiem hodnotám v duchu ktorých to urobil. Snažím sa učiť moje deti rovnakým hodnotám. Som na neho veľmi pyšný,“ uviedol Grünhutov vnuk Ron Goren.

Prezident Kiska dnes absolvoval aj návštevu Pamätníka holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme. Vyjadril pritom presvedčenie, že v súčasnosti musia ľudia znova hovoriť o základných hodnotách ľudskosti a pripomínať si, o čom je ľudský život, akú má cenu a ako sa majú ľudia správať k sebe navzájom.

Ako ďalej uviedol Kiska, holokaust je jednou z najsmutnejších súčastí našich dejín. „Je to časť aj našej histórie Slovenska, kde viac ako 70.000 Židov bolo odvlečených do táborov a len niekoľko stovák z nich sa vrátilo domov. Veľmi by som si želal, aby každý človek z našej krajiny mal možnosť navštíviť takéto pamätníky holokaustu ako je tento, ako je v Auschwitzi a keď tak aspoň prísť pozrieť ten náš v Seredi, aby sme pochopili, že holokaust a nenávisť je aj súčasťou našich dejín,“ zdôraznil prezident. Narážal pri tom na Múzeum holokaustu v Seredi, s ktorým by sa mladí ľudia mali podľa neho minimálne oboznámiť.

Podľa Kisku práve v súčasnosti, keď znova narastá extrémizmus, nenávisť voči inej rase či náboženstvu by sme si mali znova a znova pripomínať, čo dokážu ľudia vykonať. „Vidíme, že medzi mladými ľuďmi majú extrémisti veľkú popularitu. Mladí ľudia si často v tom zhluku informácií nevedia vytvoriť správny názor. Nevedia ako a kde je pravda,“ povedal prezident.

Zároveň zdôraznil, že aj slovenský štát k holokaustu prispel vysídlením viac ako 70.000 Židov, medzi ktorými bolo mnoho detí, ktoré sa nikdy nevrátili. „Želal by som si, aby si naši učitelia uvedomili úlohu a vo svojej každodennej výučbe deťom opakovali, aké sú základné hodnoty, ktorými by sa mali riadiť,“ dodal.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

VČERA - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

VČERA - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

VČERA - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

VČERA - 20:23Zahraničné

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón.